Iće i piće

Broj 41, Prosinac 2014

petrin kolač

Božićni kolač(ići)

petra jelenić

Fotografije: damir fabijanić

Božić je meni lijepa uspomena na djetinjstvo i jako nostalgično doba godine. No trenutno smo zatrpani poslom (1,2 tone kolača u narudžbama) pa dozivam siječanj da dođe što prije (ha ha), a Božića se pomalo pribojavam (hi hi). Božić tako slavim malo kasnije.

Pokušavam napraviti nešto što će u ljudima probuditi sjećanje na minula vremena. Da zastanu i pomirišu cimet i kuhano vino. Osmislila sam moderniju varijantu božićnoga panja. Radim i klasične božićne kolače jer je Božić vrijeme okupljanja obitelji.

U ovo vrijeme rabim mnogo začina koji su primjereni hladnom razdoblju. Začini, između ostaloga, imaju antibiotsko djelovanje. Pokušavam sama kandirati đumbir, koji ću stavljati u biskupski kruh, što je odmak od tradicionalnih okusa, no nije čudno. Ljudi se za Božić vraćaju korijenima, ne vole odveć eksperimentirati. Zato ću macaronsima npr. dati tropski okus za osvježenje blagdanskog stola.

Stari recepti prilagođeni su ovom vremenu jer su u izvornom obliku preteški. Medvjeđe šape na svinjskoj masti sam prilagodila tako da stavljam samo ¼ svinjske masti (zbog okusa). Nemam više toliko maslaca u kremastim kolačima, umjesto njega koristim se slatkim vrhnjem ili čak mlijekom.

Izrada tradicionalnih kolača za mene je samodisciplina i užitak te odmor za živce. Osobito su mi drage vanilin-kiflice, zvjezdice i ostali starinski kolači, koji moraju biti mali, zalogajni, aromatični, neprepečeni, fini… Prošle godine kupce su iznenadili naši starinski kolači, jer su očekivali moderne. Mnogo naručuju torte s kardamomom, pistacijama ili cimetom.

Moj je omiljeni božićni kolač bakin biskupski kruh, koji više nitko ne želi jesti jer je drugi dan tvrd poput kamena (ha ha). Ja ga i dalje volim uz čaj. Moja posveta baki koje više nema.

Kuglof

grožđice 70 g
rum 50 ml
kvasac 40 g
mlijeko 125 ml
maslac 160 g
šećer 160 g
žumanjci 8
sol ½ žličice
slatko vrhnje 130 ml
brašno za dizana tijesta 500 g
limunova korica 2
srž vanilije ½ mahune
kandirana limunova korica 50 g

Za jedan kalup promjera 26 cm.

  1. 1 Kalup za kuglof namastite i pospite oštrim brašnom.
  2. Grožđice operite i pomiješajte s rumom.
  3. Kvasac otopite u mlakom mlijeku, dodajte malo šećera i brašna.
  4. Stavite kvas na toplo da uzađe.
  5. Otopite maslac, pomiješajte sa šećerom, žumanjcima, solju i slatkim vrhnjem u pjenušavu smjesu.
  6. U brašno umiješajte sve sastojke osim grožđica i kandirane korice limuna ili citronate.
  7. Tijesto mijesite dok se ne pojave mjehuri. Posljednje dodajte grožđice i kandiranu koricu.
  8. Stavite tijesto u pripremljen kalup, pustite da na toplom udvostruči volumen pa stavite peći 30–40 min

na 185 °C.

Pročitaj ostale članke iz broja 41, Prosinac 2014

Ostala izdanja