Bakalar, riba sjevernoatlantskih voda, čest ulov norveških i islandskih ribara, dio je mnogih tradicionalnih uskrsnih i božićnih jela. U mnogim zemljama od Portugala, Španjolske, Brazila do Goe u Indiji postao je osnovna hrana. To je riba koja dolazi u beskonačno mnogo kulinarskih mogućnosti te može biti sastojak rižota, tjestenina, variva i mnogih drugih jela.
Na tradicionalnoj hrvatskoj tržnici vrlo je teško pronaći svježi bakalar, većinu vremena moguće je kupiti samo osušeni, slani. Prije pripreme bakalar treba namakati u hladnoj vodi jedan do tri dana kako bi se rehidrirao i desalinizirao. Vodu treba mijenjati dva do tri puta dnevno. Manje slane treba kraće namakati, ponekad samo jedan dan. Provjerite tako da kušate komadić nakon 24 sata namakanja.
Za ova dva recepta odlučila sam se zato što se velik dio priprema može obaviti unaprijed, što u božićno vrijeme ostavlja više vremena za obitelj i prijatelje te ukrašavanje kuće. U takvim trenucima dobra je zamisao držati se u kuhinji što jednostavnijih recepata kojima se istodobno održava tradicija i njeguje kreativnost.
U receptu za jušni temeljac od bakalara svidjelo mi se to što se rabe koža i kosti koji se inače bacaju. U ovom slučaju sa samo jednim bakalarom možemo napraviti dva različita jela: krokete za predjelo i juhu s krumpirom za glavno jelo.
Krokete možete napraviti do mjesec dana unaprijed, dobro ih zamotati i zamrznuti. Izvadite ih iz zamrzivača sat vremena prije prženja. Umak od cikle možete napraviti dan unaprijed. Juha od bakalara također se može pripremiti mjesecima prije. Iako i sama više volim svježu hranu, potrebe su katkad drukčije...