Iće i piće

Broj 17, Veljača 2010

rezervirajte...ethno hotel balatura

Umijeće bavljenja trenutkom

Sanja Krmpotić

Fotografije: Damir Fabijanić

Strast i ljubav prema poslu životna su nit vodilja Gordana Godeca, vlasnika Balature, prvog etnohotela u Hrvatskoj. Nagrađivani novinar i redatelj dokumentarnih filmova u Njemačkoj, nakon dugogodišnjih putovanja i snimanja reportaža o životu, kulturama i razmišljanjima diljem svijeta, odlučio je najveću draž svog zanimanja – upoznavanje drugih ljudi, utkati u novi životni izazov i pustolovinu. Rad u hotelu sadrži bit mog dosadašnjeg posla, samo što sada svijet dolazi k meni sa svojim pričama, kaže Godec.

Zasićeni užurbanom i napetom svakodnevnicom u Kölnu, Gordan i njegova supruga Anne-Kathrin odlučili su potražiti mirniji ritam, za svoju tada peteročlanu obitelj, a pronašli su ga u Vinodolskoj dolini između mora i šumovitog, planinskog zaleđa na 350 godina starom imanju Godecova djeda. Uskoro se obitelj povećala za još dvojicu sinova, tako da osim entuzijazma i ideje kako sačuvati vrijednu ruševinu, nije bilo dodatnih sredstava za njezino ostvarivanje. No zahvaljujući upornosti i izvrsnu konceptu, Hlapcima, kako im je ovdašnji starinski nadimak, odobren je kredit iz programa Pod stoljetnim krovovima kojim Ministarstvo turizma potiče zaštitu građevinske baštine. Prema savjetima konzervatora, obnovljene su postojeće zidine i izgrađen je hotel u duhu tradicijske arhitekture, po kojoj je i dobio ime. Naime balatura je balkon iznad volti do kojega vodi stubište uz vanjski zid, kroz nju se ulazi u kuću, a ispod su vrata u konobu.

Sobe s karakterom

Primorski stil gradnje dosljedno je poštivan i pri izboru materijala za unutrašnje uređenje, stoga drveni podovi u sobama nisu lakirani nego premazani uljem, prekidači za struju bakelitni su, a umjesto uobičajenih pločica na podu su tavelice (tanke cigle), koje je Godec sakupljao po ruševnim zdanjima u okolici.

Hotel raspolaže s deset dvokrevetnih soba nazvanih po primorskim biljkama, koje su dočarane primjerenim bojama zidova i pokućstva, stoga svaka soba odiše drukčijom atmosferom, a najtraženije su Fijolica (ljubičica) u kojoj dominiraju krevet s baldahinom i veliko 150 godina staro ognjišće, a u kupaonici kada od mozaika i umivaonik od masivnoga kamena, te hotelski apartman Lavanda s unutranjim stubama do spavaonice i kupaonice na katu.

Kada se pročulo da Godec traži stare stvari na seoskom smetlištu, susjedi su počeli donositi pokućstvo svojih predaka, koje je potom restaurirano ili je naručena izrada po starim uzorcima, poput replika željeznih kreveta i noćnih ormarića. Seosku jednostavnost ne remete ni ustupci modernom vremenu, pa su LCD-televizori u sobama vješto skriveni iza umjetničkih slika supruge. Trudili smo se da što više pojedinosti bude sukladno našoj etnološkoj priči, kako bismo stvorili ambijent u kojem se gost osjeća ugodno, a ne zna zašto, kaže Godec, ističući da su glavni sadržaji njihove ponude – mir i opuštenost, mjesto za predah i uživanje u dosadi. Potreba gradskoga čovjeka za usporavanjem životnog ritma univerzalna je i nagonski budi želju da se vrati na ovo mjesto, stoga u nepune dvije godine poslovanja hotel Balatura već ima svoje stalne goste diljem Europe, ponajviše iz Španjolske, Njemačke, Francuske i Grčke.

Književne večeri

Osim bavljenja trenutkom, u Balaturi se njeguje slika stjecišta kulture, pa se u hodniku nalazi višejezična biblioteka koju pomno nadopunjuje supruga Anne-Kathrin, i sama spisateljica, zaslužna za organiziranje posjećenih književnih večeri i umjetničkih radionica. Nadahnuta idejom irskog novelista Dermota Bolgera i njegove uspješnice Finbar’s Hotel, za lipanj priprema književni festival s deset europskih pisaca, uključujući i spomenutog autora, koji će tijekom boravka u Balaturi napisati po jednu priču o svakoj sobi.

Njegovanje tradicijskih vrijednosti nastavlja se i u gastronomskoj ponudi, koja teži rustikalnoj jednostavnosti s kreativnim detaljima. Šef kuhinje, Pavao Župan, aktualni je kuhar godine Primorsko-goranske županije u akciji Hrvatske turističke zajednice Čovjek – ključ uspjeha u turizmu. Nadahnuće za jela pronalazi u maminim i noninim receptima, pa goste iznenadi zaboravljenim okusima bribirskog prisnaca, zlevanke, čušpajza od povrća i mesa ili ih pak obogati modernim štihom pa nastane juha od slanutka oplemenjena suhim smokvama, domaće lignje punjene pršutom i lješnjacima ili desert od jogurta s lavandom. Jelovnik se priprema isključivo uz prethodnu najavu i po željama gosta, od sezonskih namirnica lokalnih proizvođača, koje kuhar sam odabire. Iako se poštuje privatnost gosta, u blagovaonici svi jedu za istim, velikim stolom uz kamin, kojim se potiče druženje i obiteljski ugođaj.

Gospodsko služenje i nenametljivo usrećivanje gosta imperativ je malobrojnog osoblja hotela koji radi cijele godine, unatoč ekonomskoj neisplativosti. Život je rizik i kada se čovjek ne opterećuje što mu donosi sutra, a svoje predrasude i strahove stavi na stranu, te otvorenog uma ide naprijed – sve se posloži!, uvjeren je Godec, a mi to Balaturi iskreno želimo.

Hotel Balatura

Mali Sušik 2

51243 Tribalj

(051) 455 340

www.hotel-balatura.hr

Krem-juha od slanutka i smokava

suhi slanutak 200 g
suhe smokve 80 g
peršin 10 g
celerov list 5 g
kruh, jučerašnji 1 šnita
maslinovo ulje 5 žlica
vrhnje 5 žlica
češnjak 1 režanj
ocat od smokava
muškatni oraščić
sol, papar
  1. Slanutak namačite 6–7 sati, ocijedite i operite. Stavite ga s pola smokava u lonac, dodajte vodu i posolite. Kuhajte na vatri jedan sat, odnosno dok slanutak ne omekša.
  2. Skuhani slanutak protisnite, dobivenu smjesu stavite u lonac, dodajte ostatak nasjeckanih smokava, češnjak, peršin, celer i maslinovo ulje te začinite. Kuhajte na laganoj vatri oko jedan sat.
  3. Šnitu kruha izrežite na četiri trokuta i popecite na tavi.
  4. Juhu uspite u zdjelice, dekorirajte smokvom i zapečenim kruhom. Pokapajte vrhnjem, dodajte malo octa od smokava i posipajte peršinom. Poslužite toplo.

Pročitaj ostale članke iz broja 17, Veljača 2010

Ostala izdanja