Iće i piće

Broj 17, Veljača 2010

okusi preko granice... the culinary institute of america

Ona druga CIA

Jagoda Bush

Fotografije: Damir Fabijanić

Od Manhattana do Hyde Parka (sjeverno od New York Cityja) nekih je 135 kilometara, vožnje – oko dva sata. Taj gradić, sa oko 20.000 žitelja, na obali rijeke Hudson, dobro je poznat ljubiteljima povijesti jer rodno je mjesto američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta. Njegov je dom, danas muzej, otvoren javnosti. Isto tako i ona druga povijesna atrakcija Hyde Parka – palača Corneliusa Vanderbilta, bestidna kapitalističkog pustolova koji je kupovao političare kao što bi netko drugi kupio – hamburger i vrećicu čipsa. Da nije bilo tih dviju obitelji, o kojima bi se moglo reći štošta, samo ne da su skromne, Hyde Park bi bio mjesto skromna izgleda.

U takvu okružju, usred sve te raskoši, bogatstva, ohole i samosvjesne moći i utjecaja, ne čudi postojanje ustanove svima dobro poznate pod akronimom CIA. No ustanova tog akronima u Hyde Parku, za razliku od one u Langleyju, savezna država Virginia, potpuno je bezazlena i dobroćudna, štoviše – privlačna samo epikurejcima. Ta druga CIA mami u Hyde Park legije gastronoma i gurmana, jer iza zloglasne kratice krije se – Culinary Institute of America.

CIA Trained
Culinary Institute of America ne treba mnogo uvoda. Stavite CIA Trained na nekoga i svatko u svijetu hrane odmah će znati kroz što ste sve morali proći da biste tu etiketu zaslužili.

CIA u Hyde Parku otvorena je javnosti. Pruža dobrodošlicu svima – i špijunima i krticama i ne zanimaju je vaše političke ni ideološke simpatije ili uvjerenja, kao ni ina druga, a osobito toplo prima, u svojim restoranima, svakoga sladokusca i, naravno, u svojim kuhinjama-učionicama svakoga željna kulinarskog znanja i umijeća. Kulinarske tajne i kuharske tehnike davno je počela dijeliti s drugima, obrazujući vrhunske chefove i mnogoga kulinarskog profesionalca. A i mnogoga kuhara-amatera, knjigama iz serije At Home with CIA, iz pera njezinih diplomaca, za svakog kuhara, pekara ili slastičara koji se krije u nama. Knjige poput Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly ili Professional Chef ili The Making of a Chef: Mastering Heat at the Culinary Institute ili Culinary Boot Camp: Five Days of Basic Training at the CIA, kojih su autori mahom također diplomci CIA-e, katkada i tajni agenti, dvostruko nadareni undercover novinari, rječito prenose strast svakoga koga privlači ta precizna i pedantna i suluda profesija.

Najbolja kulinarska škola u svijetu. (Paul Bocuse, slavni francuski chef )
Škola – neovisni, neprofitni, rezidencijalni koledž predan i posvećen isključivo umjetnosti kuharstva i pekarstva/slastičarstva – s radom je započela prije nešto manje od 65 godina – 1946. godine – pod imenom New Haven Restaurant Institute, u New Havenu, savezna država Connecticut, kao prva i jedina škola te vrste u SAD-u, s vizijom kulinarskog središta zemlje, ali prva joj je namjena bila da, kao strukovna škola, američkim vojnicima koji su se vraćali iz Drugoga svjetskog rata otvori, putem 16-tjednog obrazovnog programa, mogućnost novoga zanimanja. Prve godine upisalo se pedeset studenata, a nastavnički se zbor sastojao od samo tri osobe – jednog chefa, jednog pekara i jednog nutricionista.

Otada, s diplomom CIA-e, u Ameriku i svijet otišlo je više od 39.000 profesionalaca. U međuvremenu (1951) škola je promijenila ime, u Culinary Institute of America, a potom se i preselila, 1972, iz Connecticuta u New York, u impozantnu zgradu bivšega isusovačkog novicijata – St. Andrew’s-on-the-Hudson – u Hyde Parku, na istočnoj obali Hudsona. Blizu 2.500 studenata pohađa danas njezine programe. Nastavnički je zbor narastao s tri instruktora na oko 140 chefova i instruktora, iz dvadesetak zemalja svijeta. Među njima je i jedanaestero onih s prestižnom titulom Certified Master Chef, koju dodjeljuje Američka kulinarska federacija. Cijena je visoka, da bi se te tri male riječi (ili slova – CMC) mogle staviti kraj imena – uz ne baš zanemariv novčani izdatak, treba uložiti i 140 intelektualno, psihički i fizički iznimno zahtjevnih i napornih sati te punih deset dana polagati teoretske i praktične ispite. Samo ih šezdeset dvoje u Americi nosi taj naslov, od toga trinaestero Certified Master Pastry Chef. S jedanaestero u nastavničkom zboru, koji su dosegnuli sâm vrh svoje profesije, CIA ih ima više nego bilo koja druga kulinarska škola. Zato za CIA-u, najstariju, najpoznatiju, najutjecajniju kulinarsku školu u Americi, s pravom još kažu i – vrhunska svjetska kulinarska škola, uzor kulinarskog obrazovanja, kulinarska meka i...

Harvard kulinarskih škola
Ako mislite da je za ulazak u CIA-u dovoljna tek jednostavna, moguće atavistička, ljubav prema hrani i jelu, razmislite ponovno!

Već i sama atmosfera u grandioznim, veličanstvenim dvoranama i hodnicima ozbiljna je, ulijeva strahopoštovanje. Istina, motiv ananasa, simbola gostoljublja i gostoprimstva, posvuda je – na vrtnim skulpturama ispred glavne zgrade, Roth Halla, na vitraju iznad ulaza, na sagu u predvorju. Muškarci i žene žurno promiču mimo vas, pod rukama im savijene crne korice za noževe, na njima dvoredni bijeli kaputići, s monogramima (dvoredni s razlogom, mogu se obrnuti i na taj način sakriti mrlje akumulirane tijekom dana, a dvostruki sloj tkanine štiti i tijelo od vreline peći), pepita crno-bijele hlače, jer vizualno upijaju mrlje, na glavama tradicionalne toques, visoke, bijele kuharske kape. Prema jednoj legendi – stotinu nabora na kapi stoje za broj načina na koje dobar kuhar umije pripremiti jaja. Prema jednoj drugoj – toliko se dana, 1935. godine, žalilo zbog smrti legendarnoga francuskog chefa Augustea Escoffiera. Mnoge kape i imaju točno sto nabora; entre nous, papirnate se ipak izrađuju s manje.

Ovi koji žure na svoja mjesta, u učionice-kuhinje, nisu još chefovi, neki to i ne namjeravaju biti, ali svi su spremni na duge i naporne sate, na učenje kulinarske znanosti, povijesti kulinarstva, kulinarskih metoda, terminologije. Ako ne znate što je mirepoix, demi-glace, cuisson, tomato concassé, chiffonade... nitko vas neće shvatiti ozbiljno. Mislite da znate guliti mrkvu, sjeckati luk... postoji uvijek bolji, ekonomičniji, praktičniji način. Jako važno kad treba oguliti deset kilograma mrkve, nasjeckati isto toliko luka.

U masivnoj zgradi od crvene opeke, na bujnozelenoj obali Hudsona, više je znanja o hrani, više iskustva sabrano na jednom mjestu negoli bilo gdje drugdje u svijetu. Knjižnica CIA-e, Conrad N. Hilton Library, svojom kulinarskoj zbirkom zaostaje tek za Kongresnom knjižnicom u Washingtonu.

Ljubav prema hrani i jelu svakako je poželjna, za početak. A onda, neobičan talent, volja i sasvim posebne predispozicije za vrhunskoga kuhara/pekara/slastičara. Priprema za taj posao nije glamurozna, kao što, uostalom, neće biti ni sâm posao. Podrazumijeva dosta tjelesne izdržljivosti, znači mnogo znoja. Potreban vam je i, kao što je netko rekao, vrlo dobar par cipela. I okretnost tijela, spretnost ruku i prstiju, brzina, vještina, dodaje Tea.

Ajme, Bože, di san ovo došla?
Dvadesetjednogodišnja Tea Mamut u CIA-u je došla iz Splita. S osamnaest godina. U CIA-i jedina je iz Hrvatske i ovih dana postaje prva hrvatska slastičarka s diplomom Culinary Institute of America! A kad je prvi put ušla u školu, prošlo joj je kroz glavu ono pitanje Ajme, Bože..., nakon što je ugledala bijele uniforme, bijele kape na glavama.

Nastavni program u CIA-i vrlo je složen. Prvi stupanj, to je kao viša škola, 21 mjesec intenzivnog programa. Kad smo počeli, svi smo imali uvodni dio, šest tjedana – kulinarska matematika, uvod u povrće i voće, poznavanje trava, gastronomija, osnovne vještine u svim aspektima kulinarstva... Onda smo se podijelili, na kulinarstvo i slastičarstvo. Ja sam se odlučila za slastičarstvo, draže mi je, više pri srcu. Nije da baš volim samo slatko, ali uvijek su kolači bili u kući, zahvaljujući mami.

Prva godina je, objašnjava Tea, podijeljena na blokove. Svaka tri tjedna mijenja se učionica (za slastičare je to bake shop, za one u kulinarskom culinary shop), mijenja se predmet, mijenja se chef. Prva tri tjedna za Teu bila su kulinarstvo za pekare, osnove kulinarstva za slastičare, različite tehnike. Oni u kuharskom imali su obradu ribe i mesa.

Nakon toga mi smo išli u naš prvi bake shop, eh, kruh, to je već bila prava atmosfera. Slijedile su pekarske tehnike i načini izradbe, pa keksi, muffini, slatko pecivo, pâtisserie, torte... ali uči se i nutricionizam, sastavljanje jelovnika, izrada cjenika, ispravnost hrane. Jedan od prvih predmeta bio je pekarska oprema i pekarski sastojci... različite vrste brašna, postotak proteina u njima, zašto se koristi jedan, zašto drugi, to su važni detalji. Mislim... kod nas kažu aaa, ideš u Ameriku raditi kolače, kao – napraviti kolač, to može svatko. Ali ono što sam ovdje shvatila – pekarstvo i slastičarstvo su znanost, moraš znati, recimo, zašto sol, zašto soda, zašto prašak za pecivo, kako to funkcionira, što regulira fermentaciju kvasca, kako će kora kruha dobiti boju kako treba, kako dobiti kruh dobra okusa. Sve me to oduševilo u predavanjima. Zapravo, cijela organiziranost ovog fakulteta... sve se zna, ja znam točno za cijelu godinu dana, kad koji predmet, sve ima svoj red, nema nepoznanica.

Tipičan dan i praksa
Pa, prve dvije godine si po cijeli dan u kuhinji, u bake-shopu, obično od jedan i pol, dva popodne do osam i pol navečer. Nas je bilo 20 u grupi, to je maksimum. Nekad su grupe manje, devet, deset ljudi. Petnaest je, recimo, dobar broj. Dvoje ljudi obično dijeli stol. Svatko ima i dosta prostora i uvijek priliku raditi izravno sa chefom, postavljati pitanja, raspravljati.

Na kraju prve godine i za slastičare i za kuhare dolazi praksa. Četiri mjeseca kad moraš otići u real world, kako to oni zovu. Sve je to organizirano preko škole, odlazi se na jednu od više od 1.200 lokacija u svijetu koje CIA odobrava. Ja sam odlučila ići u Demel, u Beču. Kako nitko iz škole nije prije išao u Demel, proces je potrajao, ali to mjesto, s 300 godina starom poviješću, sve što sam tamo vidjela, naučila... bilo je to jedno od najljepših razdoblja u mom životu. Očarala me izrada njihova Strudela, tijesta. I izrada vanilin-kiflica. Radila sam s djevojkom koja ih pravi 300 u dvadeset minuta. Postoji rutina za savijanje kiflica, svaka mora biti ista. Kad ih savijaš, ne smije biti ni milimetar ulijevo, ni milimetar udesno, nego točno i precizno. Koriste se samo najboljim sastojcima, sve je prvoklasno, maslac, slatko vrhnje, čokolada... nije ni čudo onda da je skupo. Ali to me oduševilo. I koliko se samo rada ulaže u sve to. No i u CIA-i su samo najkvalitetniji sastojci, uče nas da od njih nikad ne odstupamo.

Coffeehouses, to je i tema Teine diplomske radnje. Smatram da ih je važno sačuvati, uspoređujem to s lancem poput Starbucksa i ističem kako je to loše. U Demelu, najdraže mi je bilo kad bi me pitali da ujutro odnesem kolače u café. Ona atmosfera, kad još nikoga nema, to je... kao bajka! Ma imala sam fantastično iskustvo, najbolje iskustvo i praksu od svih kolega.

Tea govori njemački, engleski, uči talijanski, treba mi, kaže, još francuski. Jer CIA je i osnovana na francuskim kulinarskim tehnikama.

No CIA, za razliku od mnogih drugih uglednih kulinarskih škola, ide i dalje od toga i na svoje tri lokacije, uz Hyde Park još i Greystone, u St. Heleni, u kalifornijskoj Napa Valley, te CIA u San Antoniju, u Teksasu, spaja i klasično i suvremeno s kuhinjama azijskih i latinoameričkih zemalja. Misija je na sve tri lokacije ista – poučavati studente tradicijama svjetskih kuhinja.

Većina njezinih kolega, kaže Tea, Amerikanci su i oni iz azijskih zemalja. Europljana nema – samo ona, jedan momak iz Turske i jedan iz Portugala. Ima na CIA-i, dakle, stranaca, ima među studentima mlađih, a i onih starijih, četrdeseto-, pedesetogodišnjaka, koji mijenjaju karijere. Škola osim punog studija nudi razne tečajeve, dopunske obrazovne programe. Ali bez obzira tko su i odakle su, svima je zajednički jezik – hrana!

Kako je sve uopće počelo?
Slučajno sam vidjela njemački dokumentarac na televiziji o CIA-i, oduševio me. Bila sam tek drugi razred zubotehničke. Nisam još ni razmišljala o fakultetu. Svi su mislili da ću ja stomatologiju, ma, rekla sam, nema šanse. Počela sam baš nekako gledati i Jamieja Olivera, zaludio me. Stalno sam gledala recepte, pričala o tome. Kad je došlo vrijeme i trebalo odlučiti što i kamo dalje, tata je pitao – a što je sa CIA-om? Bila sam šokirana. Išli smo se informirati, kako taj proces izgleda, podnijela sam molbe, sve na engleskom, trajalo je oko dva mjeseca, ispunila mnoge papire, položila test engleskog, TOEFL, za internacionalne studente, i dobila sam poziv iz škole... prvi put sam vidjela tatu da su mu suze pošle. Kako je osim testova i papirologije trebalo prije odlaska odraditi još i šestomjesečnu praksu, to je bio uvjet, ja sam to odradila kod Zlatka Marinovića, u restoranu Noštromo, u Splitu. I došla u CIA-u.

U CIA-u se Tea vratila i nakon prakse u Beču. Odradila drugu godinu – tri tjedna čokolada, tri tjedna mousse-torte, pa dekoracija, izrada cvjetova... Druga je godina bila sto puta bolja nego prva!

Nakon druge se može stati, završiti sa školom, ili ići dalje, još dvije godine, za Bachelor’s Degree, diplomski. Ja sam odlučila dalje, sva sreća da jesam...management i business. Praksa je samo prva tri mjeseca, napredno pekarstvo/slastičarstvo, a drugi su predmeti tipa knjigovodstvo, marketing, povijest Europe, Amerike... a izborni je predmet bio fantastičan – beverage management, sve o pićima, osim vina, ali taj sam tečaj već ranije uzela u školi. Beverage managmenet je o votki, džinu, tekili, rumu... sve o povijesti, kako se pripremaju, degustacija, vrlo zanimljivo. Super je da sam taj Bachelor’s odradila, jer to mi daje veći status, a moći ću se baviti i managementom, ako poželim.

Škola u kojoj je lako progutati rezultate svakoga praktikuma, svakoga završnog ispita
Sve što skuhaju, studenti CIA-e moraju sami i pojesti! Jer, bez kušanja onoga što su skuhali, kako će naučiti razabirati razne okuse i nijanse u njima – razvijanje okusa i jest dio njihova obrazovnog programa.

Pa, vježbam, odgovara uz smijeh Tea na pitanje: Kako to da se nisi udebljala? Tijekom prve godine svi dobiju nekoliko, neki i više kilograma. Kruh koji pečemo u bake-shopu, tako proizvodimo kruh za cijelu školu. I neki deserti idu dolje u Farquharson Hall, u Roth Hallu, gdje se obično ide na ručak, večeru.

Ali, uz više od četrdeset profesionalno opremljenih kuhinja i pekara, na kampusu CIA-e, veličine blizu 70 hektara, tereni su za košarku, tenis, teretana, zatvoreni bazen... svi dostupni studentima kao i niz fitness i drugih sportskih programa i sadržaja.

Na kampusu se nalazi i pet restorana. Gosti mogu birati od neformalnih do formalnih, od Apple Pie Bakery Caféa, kraj glavnog ulaza u Roth Hall, zatim St. Andrews Caféa, sa suvremenom kuhinjom i vegetarijanskim jelima, pa restorana The American Bounty, s jelima s bogata i raznolika američkog jelovnika, do Ristorante Caterina de’ Medici Dining Room, s klasičnim talijanskim jelima, i Escoffier Restauranta, s klasičnim francuskim jelima, u suvremenim interpretacijama. U svima rade studenti, i kao kuhari i kao posluga.

Moram reći da je to zaista bila najbolja odluka u mojem životu. Zahvalna sam roditeljima što su mi pomogli i dali potporu. Moram reći i ovo – škola će ti dati samo onoliko koliko ti u nju uložiš. Neki će iz ove škole izaći kao da nisu u njoj ni bili, nema uvijek toliko žara, strasti. Uspijevaju samo rijetki. Ljude koji su mi dali ovo znanje, svoje chefove, neću nikada zaboraviti. Kulinarstvo je mali svijet, slastičarstvo još manji. No u svijetu struka je jako priznata i cijenjena. Stajališta se prema njoj mijenjaju, moja je najveća želja vratiti se kući. Možda jednog dana imati vlastiti bake-shop. Voljela bih biti u Hrvatskoj zato što mislim da je to nama potrebno, da imamo predispozicije, dobre, svježe sastojke, divne tradicionalne kolače, ali u kućama, šteta da ih nema više na jelovnicima restorana. Moje je srce definitivno u Europi. Ali želim prije i putovati, toliko je drukčijih kultura, toliko toga novoga treba naučiti. Sve to spojiš u svojoj glavi, stvoriš svoj stil. Ako si samo na jednom mjestu, kako ćeš rasti, kako se razvijati? Jedna od najvažnijih stvari koje mi je ova škola dala jest – prihvaćanje, uključivanje drugih kultura. Shvatila sam koliko ima različitih nacionalnosti oko mene i kako uvijek treba saslušati i prihvatiti i respektirati svačije mišljenje. Moje nije nužno pravo. Njihovo nije nužno krivo. Svako je samo različito. I svi jedni od drugih učimo. I još me nešto važno CIA naučila. Projektima u kojima smo sami morali kreirati svoj biznis – ime, koliko ljudi, smjene, jelovnike – naučili su me kako biti kreativan!

I šećer na kraju...
Djeliteljica CIA-inih slastičarskih tajni, Tea Mamut, spremno se odazvala molbi da za čitatelje Ića&pića nešto posebno kreira. Između pisanja diplomskog, intervjua s pastry chefom u njujorškom restoranu Daniel, Daniela Bouluda, jednom od najboljih svjetskih restorana, staža koji je morala odraditi preko vikenda u jednako vrhunskom restoranu Per Se, Thomasa Kellera, u njihovoj pekari Bouchon, pa redovitog odlaženja u Jean-Georges, Jean-Georgesa Vongerichtena, jednog od najslavnijih chefova planeta (jer tamo obožava raditi s njihovim pastry chefom Johnnyjem Iuzzinijem, otkačen je), Tea je kreirala svoju čoko-citrus bombu, na dar vama, uz Dan Sv. Valentina. Ljubav ide kroz želudac, kaže Tea, pa to svatko zna!

Prije nekoliko dana izašla je knjiga Artisan Breads, jednog od Teinih mentora, Erica W. Kastela, CMB (Certified Master Baker). Samo su se dva studenta CIA-e našla na stranicama knjige, sa svojim doprinosom u receptima – Akshay Batra, iz Indije, i Tea Mamut, iz Hrvatske. S utopljenicima, sada drowned cookies, i orahnjačom, maminom, ona radi najbolju, nitko ne radi takvu!

Tijekom boravka u CIA-i razgovarali smo s nekoliko profesora o njihovim iskustvima rada u tako uglednoj ustanovi.

Dieter Schorner
Prof. Dieter Schorner jedan je od chefova doajena i predaje baking and pastry art. U CIA-u je došao nakon doista prebogate karijere u praksi tijekom koje je, među ostalim, bio chef pâtissier u londonskom hotelu Savoy, u restoranu Tavern on the Green, u New Yorku, na švedskom cruiseru, profesor na French Culinary Institute, a vodio je i svoju slastičarnicu u Washingtonu, Patisserie-Cafe Didier... Time, Food&Wine i Gourmet proglašavali su ga jednim od najboljih pastry chefova Sjedinjenih Država.

Koliko dugo ste u The Culinary Institute of America? Što vas je ovamo dovelo?
Tu sam posljednjih jedanaest godina. Nakon godina rada u mnogim restoranima i hotelima, otvorio sam vlastitu slastičarnicu. Činilo mi se da sam stekao bogato iskustvo i da je vrijedno i plemenito to prenijeti mlađim generacijama. Ponosan sam što radim u školi koja, po mom mišljenju, pruža ponajbolje kulinarsko obrazovanje na svijetu. Učenici ovdje naporno rade, ali kad se jednom otisnu u pravi svijet, vide koliko toga su naučili i kako je njihovo znanje cijenjeno. Oni ovdje ne uče samo zanat, nego i kulturu kuhinje, namirnica, kulturu stola.

Veliki ste neprijatelj osrednjosti. Vaši studenti govore da ih neprestano upozoravate na izvrsnost...
Točno. Ovdje ima divnih mladih ljudi, na pravom su mjestu da dobiju najbolje moguće znanje... Znači moraju i od sebe tražiti maksimum i ne zadovoljiti se samo time da polože ispit. Ako želite biti vrhunski u svojoj struci, morate se i svojski potruditi. Učenje je poput ulaganja novca... dapače, mnogo važnije od toga.

Došli ste u SAD iz Europe. Zapažate li promjene u kulturi prehrane Amerikanaca otkada ste tu?
Da, u Americi se u proteklom razdoblju mnogošto promijenilo. Kad sam stigao ovamo, svi su jeli samo bijeli kruh, a kulinarsko se znanje svodilo na otvaranje konzerve. U međuvremenu Amerika je shvatila da i prehrana ima svoju kulturu, da djecu valja odmalena učiti što i kako jedu, da svaka namirnica ima svoju povijest i svoju priču... Naučili su cijeniti švicarsku čokoladu, francuska vina... Usvajali su znanja, a danas i u SAD-u imate izvrsnih proizvoda, od hrane do vina i odličnih restorana.

Gdje ste završili školu?
Zapravo sam završio dvije. Jednu u Njemačkoj, Pastry &Bakery School, u Rosenbergu, a drugu u Švicarskoj, Coba Institute, u Baselu. Naime, uvijek sam želio biti stručnjak za čokoladu.

Mislite da je najbolja čokolada i dalje švicarska?
Da, mislim... iako danas i Francuzi, Belgijci, Španjolci, a i Amerikanci, prave iznimne iskorake. Možda sam malo sentimentalan (smijeh).

Alain Dubernard
Nakon završena školovanja na Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterry, u Mexico Cityju, i rada u slastičarnicama od Mexico Cityja do Pariza i Londona, skrasio se prije pet godina u CIA-i. Član je prestižnog Académie Culinaire de France, Societe Culinaire Philantropique. Autor je kuharice Tortas y tartas en la cocina.

Odakle dolazite?
Ja sam pola Francuz, pola Meksikanac i u CIA-i radim već pet godina. U Meksiku sam imao nekoliko slastičarnica i konditorskih dućana. Kad je jedna veća tvrtka pokazala interes za kupnju, a meni se istovremeno otvorila mogućnost doći na CIA-u, nisam dvojio ni časa.

Koliko studentima prenosite iskustvo latinoameričke kuhinje?
U SAD-u latinoamerička je kuhinja trenutno vrlo trendy. Djelomično i zbog velike hispanoameričke zajednice. No nekako mi se čini da će nakon azijske kuhinje i latinoamerička naći svoje mjesto i u ostatku svijeta. Mi, Latinoamerikanci, ovladat ćemo, još malo, svijetom... ne samo u nogometu (smijeh).

Vaš predmet studenti slušaju potkraj studija, znači, već imaju znanja...
Da, studenti su svladali već osnovne slastičarske tehnike i ja ih vodim kroz slastice Latinske i Južne Amerike. Upoznaju namirnice, voće i specifične okuse i recepte. Uglavnom je riječ o tropskom voću, primjerice mangu. Recepti su ili iz školskih udžbenika ili moji vlastiti. Ja, naime, rado i sâm pišem i publiciram... Znatiželjan sam i volim putovati, tako da bih rado posjetio Hrvatsku (smijeh).

Jeff Levine
CIA-in PR proveo nas je učionicama i upoznao s konceptom nastave.

Kako je koncipiran studij?
Osnovni studij do bakalaureata traje dvije godine. Postoje smjerovi kuharstvo, slastičarstvo, a nakon toga razni specijalizirani programi. Studenti uglavnom borave u campusu. Praktični dio rada odvija se u 41 kuhinji. Sva jela koja se spravljaju za vrijeme nastave konzumiraju studenti, koji imaju tri besplatna obroka i zajednički jedu u predivnoj dvorani koja sliči na dvorane iz romana o Harryju Potteru, ili se serviraju u jednom od pet restorana koji su otvoreni i za javnost.

S čime se student prvo sretne?
Prvo što brucoš dobije jest set noževa i na njemu je da ih drže čistima i oštrima. To je njihov osnovni alat tijekom čitavog studija. Na prvom kolegiju počinju vježbati rad s noževima i svladavaju osnovne tehnike pripreme hrane i kuhanja. Taj predmet, neobično važan, traje šest tjedana, dvostruko dulje nego ostali, i u sklopu je prve godine studija. Nakon toga slijede kolegiji koji uglavnom traju tri tjedna, pet puta tjedno po 6,5 sati u kuhinji, i to u različita doba dana. Recimo predmet doručak počinje u dva sata ujutro, jer studenti tog kolegija pripremaju doručak za sve studente i profesore na campusu. Predmet večera počinje u podne, jer večeru serviramo u 17.30. Blagavaonica je istodobno učionica za predmet hospitality. Tamo je profesor koji studente uči o serviranju, gostoljubivosti, odnosu prema gostima. On nadgleda uslugu studenata. Postoje kolegiji mesa, kruha, ribe, regionalnih kuhinja...

Učenici rade s najboljim namirnicama u modernom ambijentu...?
Upravo tako... učenici, budući kuhari i slastičari, moraju naučiti cijeniti vrhunsku namirnicu, prepoznati je i znati s njom raditi. Moraju naučiti i važnost dobre komunikacije s dobavljačima, napose lokalnim. Naša škola primjerice surađuje sa sedamdesetak farmera u okolici, u krugu od 70 km, od kojih nabavljamo sezonske namirnice. S druge strane, budući da se sva hrana kompostira, to se odvozi na biofarme, što oni rabe kao kompost za uzgoj biopovrća. Kuhinje stalno moderniziramo i pomno pratimo sve što se događa na polju kuhinjske opreme.

Koliko imate profesora i kuhara?
Nastavničkog je osoblja ukupno oko 140 osoba, od toga osamdesetak kuhara. Ostalo je nastavničko osoblje iz menadžmenta i vještine posluživanja. Ovo je naš glavni campus, a imamo još jedan u Kaliforniji i Teksasu (San Antonio). Povezani smo sa školama diljem svijeta, surađujemo sa školom u Singapuru. Mi smo fakultet i učimo studente ne samo vještinama kuhanja nego i vještinama vodstva i rukovođenja da bi postali uspješni u struci i proizvodnji. Po tome se razlikujemo od bilo koje druge škole kuhanja u SAD-u.

Eric L. Schawaroch
Eric L. Schawaroch je chef kuhanja na veliko.

Što studenti nauče kod vas?
Na većini predmeta napravi se ukupno dvadesetak porcija raznih jela, a kod mene tristotinjak, što bi značilo da svaki student mora biti kadar odjednom pripremiti oko 75 porcija, što je gotovo razina proizvodnje. Dakle, to je učenje kuhanja za velike sustave: hotelske restorane, restorane u velikim korporacijama. Na drugim predmetima naprave jedan predivan tanjur, a kod mene i po 60 tanjura, koji svi trebaju biti lijepi i kvalitetni kao da su radili samo jedan. Kako se na CIA-i intenzivno radi sa studentima, oni već nakon petnaestak tjedana kuhanja bez problema mogu napraviti 75 porcija jela. To nije mnogo vremena kad se usporedi koliko dugo moraš biti u nekoj profesionalnoj kuhinji da bi ti uopće dopustili da počneš kuhati. Na početku guliš krumpire, luk, češnjak, mrkvu... Ovdje nakon osamnaest tjedana rade kobasice, paštete...

Teina čoko-citrus bomba

naranče 2 po 375 g
jaja 6
prašak za pecivo 1 žličica
soda bikarbona ½ žličice
mljeveni bademi 200 g
šećer 150 g
kakao 50 g
ganache
čokolada sa 70% kakaa 200 g
slatko vrhnje 200 g
svježi đumbir 40 g
sirup od šipka
sok od šipka 60 g
šećer 20 g
 1. Skuhajte cijele naranče u vodi dok ne omekšaju.
 2. Dok se naranče kuhaju, zagrijte pećnicu na 180 ºC. Možete uzeti kalup promjera 23 cm ili onaj za pečenje muffina (u tom slučaju dobit ćete otprilike šest minijaturnih, individualnih kolačica). Kalup/e treba namastiti i lagano pobrašniti.
 3. Započnite s ganacheom: Ogulite i narežite đumbir na veće komade, stavite u slatko vrhnje i lagano zakuhajte. Maknite s vatre i poklopite, da odstoji.
 4. Kada su naranče kuhane, ocijedite ih te prerežite na pola, uklonite sjemenke. Pustite da se naranče malo ohlade te ih stavite u blender dok ne dobijete pire.
 5. Stavite sve sastojke u posudu, dodajte pire od naranči i dobro promiješajte.
 6. Pečenje ovisi o limu; 30 minuta u kalupu za muffine, 40 minuta za okrugli kalup.
 7. Nakon pečenja pustite da se kolač u kalupu posve ohladi.
 8. Napravite sirup od šipka (može i od ribizla, brusnica) kuhanjem soka i šećera dok se tekućina ne zgusne. Maknite s vatre i pustite da se lagano prohladi.
 9. U međuvremenu, ponovno zagrijte vrhnje iz kojega ste izvadili komade đumbira te vruće dodajte u posudu s ugrubo natrganom čokoladom.
 10. Lagano miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Prelijte po kolaču (ili individualnim kolačićima). Kad se glazura ohladi i stisne, možete, po želji, posuti kakaom.
 11. Slastičarski kist zamočite u sirup i napravite njime potez na tanjuru. Stavite krišku kolača, ili kolačić, s jedne strane, a ako ste dovoljno poletni, napravite i čips od crvene naranče.
 12. Blanširajte cijele naranče pa ih pustite da se ohlade u posudi s ledom. Nakon toga ih zamrznite, ali da ipak ostanu malo mekane na dodir. Izrežite ih na tanke ploške, najbolje na stroju za rezanje šunke, umočite u šećerni sirup (napravite ga tako da zakuhate jednaku količinu šećera i vode i pustite da se ohladi). Složite ploške na papir za pečenje i stavite u pećnicu na 70 ºC, napola otvorenih vrata dok se ne sasuše.

Pročitaj ostale članke iz broja 17, Veljača 2010

Ostala izdanja