Iće i piće

Broj 6, Veljača 2008

rezervirajte: hotel zdjelarević

Soba s pogledom

Ivo Kozarčanin

Fotografije: Damir Fabijanić

Idealna kombinacija prirode, sela i vinograda te komfora, pa čak i luksuza. Tako je jedan od posjetitelja u knjizi gostiju opisao hotel koji ima sobe s pogledom na vinograd čije se prve redove gotovo može dotaknuti s terase restorana sagrađena nad podrumom prepunim nekih od ponajboljih i u svijetu najnagrađivanijih hrvatskih vina.

Hotel Zdjelarević izgrađen je 2003. na obroncima Dilj-gore, a vlasnici - bračni par Višnja i Davor - opisuju ga kao logičan produžetak turističke ponude započete gradnjom moderne vinarije. - Uredili smo ga u duhu tradicijske slavonske arhitekture. Iskoristili smo svaki stari komad pokućstva koji smo mogli pronaći i obnoviti, a nove komade radili smo od prirodnog i u Slavoniji uobičajena materijala te oblikovali onako kako su to radili naši stari – priča Višnja Zdjelarević.

Hotel ima petnaest luksuzno uređenih soba s tridesetak kreveta, saunu, konferencijsku i dvoranu za trideset osoba, VIP-salon, kavanu te restoran i terasu koji mogu primiti oko 150 ljudi. I ponuda jela je u duhu Slavonije. Hladnim predjelima dominiraju kulen, čvarci, kobasice, švargle (tlačenice), sir i vrhnje, ali tu su i juhe od povrća, gljiva, kokoši, pataka ili govedine. Od ribe u ponudi je šaran, smuđ i pastrva, a svaki mesni specijalitet ima neki lokalni ili susjedski atribut, bilo da su to mađarski poljupci, filet na stupnički ili ramstek na vinogradarski. Naš kuhar, Dalibor Žalac, priprema čak i juhu od graševine pa tako i u restoranu pokazujemo kako je biznis nastao zbog ili oko vina – objašnjava Višnja. A imao je oko čega i nastati. Obiteljska vinogradarsko-vinarska tradicija seže u davnu 1866. godinu. Za vrijeme Jugoslavije nisu se bavili vinogradima, a posao je Davor Zdjelarević obnovio 1985. Potom odlazi na studijsko putovanje u SAD i vraća se prepun dojmova te sa čvrstom vizijom kakvu vinariju uistinu želi. Ubrzo upoznaje buduću suprugu Višnju, diplomiranu inženjerku agronomije, te s njom i mladim enologom Deanom Sušićem stvara vina koja redovito osvajaju odličja na prestižnim ocjenjivanjima u Europi. Najvrednije su svakako medalje s francuskih ocjenjivanja Chardonnay du monde te Challenge International du vin, koje su osvajali 2002, 2003. i 2007.

Traži se butelja više

Zdjelarevići imaju 35 hektara vinograda i godišnje proizvode oko 250.000 butelja vina. Prošle su godine proizvodnju razdvojili na dvije serije. Graševinu, rajnski rizling, chardonnay i manzoni bijeli pune pod redovitom etiketom classic, a prve tri sorte, kao i sauvignon bijeli te cabernet sauvignon lani su prvi put plasirali na tržište pod ekskluzivnijom etiketom A Capella. Ona nosi ime Kapelice, jednog od ponajboljih brodskostupničkih vinogradarskih položaja.

Sve veću pozornost Zdjelarevići posvećuju i crnim vinima. Prvi cabernet sauvignon, onaj iz berbe 2005, bio je doista izvanredan. O tome govori i podatak kako je svih 3800 butelja odavno rasprodano pa se željno iščekuje prva ozbiljna berba te sorte, ona iz 2006, od koje će biti više od 10.000 butelja. Uostalom, kao i berba 2007, kad će sav posađeni cabernet sauvignon stići u puni rod pa će se iduće godine na tržištu naći oko 14.000 butelja. Konačni je plan napraviti kupažu od cabernet sauvignona, merlota i syraha – najavljuje enolog konzultant Slaven Jeličić pod čijim nadzorom te tri sorte već sazrijevaju, svaka u svojim barrique-bačvicama. Bijela vina za etiketu A Capella proizvode tehnikom njege na kvascima, dakle bez pretakanja i uz povremeno miješanje. Eksperimentiraju s hrastovim bačvicama šest proizvođača iz Hrvatske i Francuske, a sauvignon bijeli odležava i u bačvicama od bagrema. Kako je postojeći podrum u potpunosti popunjen, u nastavku, prema prekrasnim vinogradima, uskoro će sagraditi novi, posvećen samo proizvodnji crnih vina.

Slavonska sam snaša ja

Uz tako raznoliku vinsku ponudu, degus­tacije u prekrasnoj kušaonici jedan su od omiljenih sadržaja hotelskih gostiju. No, tu su i vinski tečajevi te obilazak vinograda s pogledom na tisuću hektara ribnjaka – razlog zbog kojeg Brodski Stupnik ima tako iznimne uvjete za uzgoj vinove loze. Naša je ideja da Hotel Zdjelarević bude svojevrsna točka okupljanja svih onih koji žele upoznati Slavoniju, posebno slavonska vina, pa se od nas može krenuti i u obilazak kutjevačkih, iločkih i baranjskih vinarija – tvrde Višnja i Davor, oko čijeg je hotela uređeno i dvadeset kilometara biciklističkih staza. Bicikli, kao i quad i buggy-vozila mogu se unajmiti u hotelu.

U ponudi je i atrakcija odijevanje snaše, što podrazumijeva upoznavanje sa starim narodnim nošnjama, frizurama, rupcima i ukrasima kakvi su se još donedavno mogli vidjeti na glasovitim slavonskim vjenčanjima ili u svečanijim prigodama. Nevinska ponuda zaokružena je posjetima eko-etnoselu Stara Kapela te obližnjem Slavonskom Brodu, pa uistinu ne čudi ocjena gosta s početka priče.

Hotel, restaurant i vinarija Zdjelarević

Vinogradska 65

35253 Brodski Stupnik

(035) 427 775

www.zdjelarevic.hr

Jelen na Stupnički

meso jelena 200 g
suha slanina 50 g
bukovače 50 g
džem od borovnice 10 g
umak demiglas 200 ml
goveđi temeljac 100 ml
višnje u kompotu po želji
  1. Prepecite meso pa dodajte gljive, slaninu, džem i višnje te zalijte goveđim temeljcem i demiglasom.
  2. Pustite da se malo ukuha. Sol i papar dodajte po želji.

Pročitaj ostale članke iz broja 6, Veljača 2008

Ostala izdanja