Iće i piće

Broj 6, Veljača 2008

rezervirajte: pod starim krovovima

Manifest Starih krovova

Izabela Šimunović

Fotografije: Damir Fabijanić

Naš dragi MRC - to je kratica kojom muzealci gostionicu Pod starim krovovima nazivaju svojim Muzejskim rekreacijskim centrom. Starci, kod Staraca, sve je to ime najstarije zagrebačke gostionice. Nomen est omen. Tu se skupljaju lokalni i nelokalni Purgeri, pisci, slikari, glumci, pijanisti, odvjetnici, zubari, novinari, pjesnici, producenti i svi oni koji kuže ovu našu spiku!

Ovdje se jedu čvarci, dimljeni sir s Dolca, kuhane kranjske sa senfom i hrenovke, kiseli krastavci, feferoni i crni kruh. Tu se pije kuhano vino s klinčekima i cimetom, pije se portugizac i odlični voloderski gemišti. Jasno da se ovdje ne mogu naručiti hamburger, lignje, zubatac, sushi ili špageti, ni bilo što što stari Purgeri nisu jeli prije 150 godina. Ova naša birtija, krčma, gostionica najstariji je lounge bar u Zagrebu, radi neprekidno 174 godine, na što smo jako ponosni. Ovdje su gemište ispijali Matoš, Šovagović, Krleža, Cesarić, Tenžera, Prosperov Novak, Katunarić i ostali likovi koji su stvarali ovaj naš mali Zagreb. Tu će vas dočekati naši konobari Alenka ili Mišek, koji će narezati nekaj za prigrist i staviti nekaj na stol novim generacijama umjetnika koji se skupljaju ovdje svaki dan. Tu Filip Šovagović zapisuje svoje scenarije, Lovro Pogorelić odmara ruke od klavira, Igor Hajdarhodžić drži govore i recitira, Toni Franović pije kavu nakon šest sati slikanja, a Izabela pazi na svoje gornjogradsko pleme. Marija Braut dolazi svaki dan posljednjih četrdesetak godina. Braća Justini sviraju stare zagrebačke svake srijede i gotovo uvijek se netko pridruži i pjeva s njima pjesme svoje mladosti kao neki dan primjerice Biserka Spevec. Fiori musicali na čelu s Edinom Karamazovim sviraju na lutnjama i gitarama u desnom kutu na crveno kariranim stoljnjacima uz pivo i škropec.

Kod nas konobari nemaju 19 ili 25 godina je nam to ide na živce. Naši su konobari veterani tog sporta. Kod nas se ne sluša glasna muzika.

U našoj se krčmi razgovara. Ovdje ljudi čitaju svoje prve jutarnje novine i svi se uglavnom poznaju i s naklonom odzdravljaju jedni drugima.

Bok, sused, kak ste! Kaj ste si došli na jednu kavicu? Hoćete možda par kranjskih za gablec?

To su riječi koje možete čuti u našem MRC-u, jedinoj pravoj preživjeloj gostionici na gornjem gradu. Gornji je grad zamalo mrtav, imamo jedan dućan na Markovu trgu, jednu ljekarnicu i jedan kiosk Kod Lule. Markov trg postao je Trg crnih Audija. Navodno mi građani Gornjega grada nemamo pravo ni na što. I zato, Pravo na Gornji grad naša je krilatica, i molimo uvođenje kontrole putovnica ispred zagrebačke uspinjače! Servus, dragi Zagreb grad!

Ukratko, Gornji grad - republika!

Buffet Pod starim krovovima

Basaričekova 9

10000 Zagreb

(01) 4851 342

www.facebook.com

Pročitaj ostale članke iz broja 6, Veljača 2008

Ostala izdanja