Restoran, to je opereta! U restorane zalaze prijatelji i ljubavnici, poslovni partneri i državnici, sportaši i umjetnici, posve obični ljudi i najviši uglednici, a sve bitno među njima zbiva se uz jelo i piće, riječi su Branka Bevande, nedavno preminula legendarnog ugostitelja i motociklističkog asa, koji je davne 1971. vizionarski osmislio i desetljećima uspješno vodio restoran Bevanda, jedan od najpoznatijih domaćih ugostiteljskih brendova.
Biti gost u Bevandi oduvijek je bio statusni simbol, ogledalo uspješnosti, gastronomske profinjenosti i ukusa. Sjećam se prvog odlaska s roditeljima u Bevandu, u njezino zlatno doba, na bivšoj lokaciji u Voloskom. Iz dječje perspektive, neopterećene strukom, osjetila sam da se, za tadašnje okolnosti, oko mene zbiva nešto neuobičajeno. Sve je bilo jako uglađeno i uštirkano, od posluge do ambijenta, a moju je pozornost posebno plijenio pijanist za bijelim klavirom i lagana glazba, koja je davala dodatnu notu otmjenosti. I ne mogu da se ponovno ne prisjetim nekadašnjih vlasnikovih riječi: Ljudi posjećuju restorane ne samo radi uživanja u probranim jelima nego i zbog onog posebnog ugođaja, bez kojega ponuda jednog ekskluzivnog restorana ne bi bila potpuna, a odlaze ispunjeni osjećajem važnosti zbog pažnje koju su im ukazali domaćini. U tom šarenilu boja, okusa i mirisa odigrava se predstava, vrlo slična onoj na kazališnim daskama…
Autohtone namirnice
Danas je restoran smješten u središtu Opatije, kraj poznata kupališta Lido, okružen raskošnim zelenilom stoljetnoga parka. Prije godinu i pol Bevanda je životno djelo prepustio novom vlasniku, koji je, svjestan njegove važnosti, zadržao ime restorana i ambiciozno krenuo u stvaranje elitnog mjesta s vrhunskom uslugom, kreativnom kuhinjom i dojmljivom vinskom kartom.
Kreiranje budućnosti restorana mudro je prepustio timu mladih entuzijasta, ali profiliranih poznavatelja struke, Branku Muždeki, voditelju restorana i najboljem somelijeru Hrvatske 2007, te Mati Jankoviću, šefu kuhinje s petogodišnjim iskustvom u restoranu Five Diamonds na Bermudama, što podrazumijeva praćenje globalnih trendova u gastronomiji, ali s naglaskom na predstavljanju vrhunskog eno- i gastrodoživljaja Kvarnera. Stoga u kuhinji prevladavaju svježi morski plodovi, a zahtijeva se i lokalno, organski uzgojeno povrće, voće i začinsko bilje te ističe njihov okus modernijim pristupom pripremi. Zanima me raditi s namirnicama kojih u našem kraju ima u izobilju, a kuhari ih rijetko rabe, kao što su amule, mušmule, murve, motar. Od morske hrane, kvarnerski je škamp bez premca, a sirova riba gastronomski vrh, stajalište je šefa Mate. Jelovnik je temeljen na ponudi a la carte što prati sezonu te dopunjen izazovnim degustacijama – kreacijom glavnog kuhara i dnevnim jelima, ovisno o trenutnom nadahnuću kuhara – a ubrzo će biti proširen i spektrom mesnih delicija. Uz degustacijski jelovnik osmišljen je dvostruki wine pairing s hrvatskim vinima za inozemne goste, a sa stranim vinima za domaću publiku.
Šampanjci i kavijar
Vinska karta – ili bolje rečeno knjiga – priča je za sebe u kojoj se nalaze sva vina koja po kriterijima glavnog somelijera zaslužuju biti uvrštena, a dostupna su u Hrvatskoj. Trenutno sadrži 460 etiketa svrstanih po državama, regijama, sortama pa i godištima. Tu ima cjenovno pristupačnih vina do iznimno skupih butelja namijenjenih zadovoljavanju najzahtjevnijega gosta. Mi smo lokal kojemu je filozofija prezentacija i razumijevanje vina. Nije svrha prodati skupu bocu samo da bismo zaradili, jer gost možda neće prihvatiti vino, a mi ćemo izgubiti gosta. Razumjeti gosta, njegov doživljaj vina, te koliko može i želi platiti pravo je umijeće, kaže Branko, čijoj se preporuci možete s povjerenjem prepustiti.
Respektabilna vinska karta, koja se stalno nadograđuje, zasigurno diže ugled restorana, a sadrži i šezdesetak najpoznatijih vrsta šampanjaca, nekoliko vrhunskih hrvatskih i talijanskih pjenušaca i vodećih votki, idealnih pratilaca kavijara, lososa i kamenica, inače ekskluzivne ponude prvoga champagne&caviar bara u nas, koji je ekstravagantna dopuna Bevandi i svojevrsno svetište ljubiteljima tih najraskošnijih svjetskih mjehurića. U ponudi su tri vrste najcjenjenijega kavijara – beluga, oscietre i sevruga (razlikuju se po veličini zrnaca). Bar posluje samo ljeti, a zimska je alternativa u planu iduće godine, nakon potpuna preuređenja restorana.
Iako perfekcionistički osmišljeno mjesto većinu asocira na glamur, cjenovno je u razini ostalih vrhunskih restorana na Kvarneru, a degustacijski jelovnik od sedam sljedova, ovisno o pripremljenim namirnicama, ne prelazi uobičajenu cijenu. Neizbježan pomak od desetljećima njegovane filozofije poslovanja postavio je veliki izazov pred novi Bevandin tim, ali temeljni je koncept ostao isti – uživati u izvrsnu jelu i piću uz vrhunsku uslugu.