Iće i piće

Broj 12, Veljača 2009

vino i... portret vinara

Korak

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Obiteljska tradicija
U obiteljima Velimira Koraka i njegove žene Mirjane vinogradarstvo i vinarstvo generacijama je bila osnovna djelatnost i izvor prihoda. Obiteljska se tradicija nastavila pa je Velimir nakon diplome Agronomskoga fakulteta i iskustva u struci 1992. napustio siguran posao i zakoračio vlastitim putom. Zajedno sa suprugom strpljivo je gradio ime, a danas je jedan od najsjajnijih dragulja Plešivičke vinske ceste, koji je lani ponio titulu najboljega hrvatskog vinara 2008. Predanim radom i ljubavlju prema poslu oduvijek je bio pomalo drukčiji od drugih pa tek skromno ističe kako je prvi domaći vrhunski crni pinot na tržište stigao baš iz njihova podruma, a poznavajući njegov put očekujemo i nova iznenađenja.

Vinogradi i sortiment
Obitelj Korak imala je sreću dobivši u nasljeđe vinograde na najboljim položajima plešivičko-okićkog vinogorja zasađene raznim autohtonim sortama, pa su Velimir i Mirjana krenuli u obnovu i sadnju novih sorti. Danas posjeduju pet hektara. Od bijelih sorti tu su rajnski rizling, chardonnay, sauvignon bijeli te mladi nasad sivoga pinota. Od crnih se tradicionalno uzgaja portugizac i već spomenuti pinot crni. Velimir vjeruje kako ta svjetska sorta u našem podneblju ima velike mogućnosti. Odnedavno je i syrah sastavni dio sortimenta. Zahvaljujući vrhunskim položajima – gdje su vršne pozicije vinograda smještene na nadmorskoj visini od 350 do 400 metara – napornom i zahtjevnom radu, klimatskim uvjetima s oštrim, hladnim zimama te vrućim ljetima svake godine priroda im podari grožđe vrhunske kakvoće iz kojeg se rađaju i vrhunska vina.

Podrum, tehnologija, vina
U sklopu obiteljskog imanja iz podruma, koji bi ubrzo trebao biti proširen i podzemnim dijelom, godišnje plasira na tržište oko 30.000 butelja. Dolaskom u rod novih nasada proizvodnja će se povećati na oko 40.000 butelja. Kao enolog Velimir ne robuje tehnologiji, već neprestano eksperimentira i iskušava novo, tražeći najbolje za svaku sortu. Istinski vjeruje da tehnološkim rješenjima nećete napraviti dobro vino. Ona će pomoći, ali vrhunsko vino dolazi od izvrsna grožđa. U podrumu su izmjenjuju inoks-posude i bačve različitih veličina te godišta. O stoljetnoj tradiciji podrumarenja svjedoče one iz 1938. Svježa vina poput rajnskoga rizlinga fermentiraju u inoksu, ali sva vina poslije odležavaju u hrastovim bačvama. Kod pojedinih se vina i fermentacija odvija u bačvi jer je drvo u njihovu podrumu neizbježno. Ove godine tu su i sortne rakije, koje kao i svako njegovo vino imaju poseban okus.

Obiteljsko gospodarstvo
Velimir je jedan od rijetkih vinara koji o radu i uspjesima govori u množini. Uz ženu Mirjanu, neizostavan je dio tima i baka Katarina. Neumorna trojka, uz povremenu pomoć triju nasljednika, uključena je u sve faze proizvodnje. Ako je suditi po izboru studija, sin Josip krenut će tatinim stopama. Mnogo je suza i mnogo smijeha u ovom poslu pa je mnogo lakše kad cijela obitelj sudjeluje. U sklopu imanja, smještena na Pleševici, nedaleko od Jastrebarskog i odvojena od glavnog puta, s prekrasnim pogledom na vinograde nalazi se i kušaonica, gdje uz svako vino slijedi neka od domaćih, autohtonih delicija.

Filozofija
Mi nismo vinari koji se oslanjaju na industrijski način proizvodnje. Ne promišljamo marketinški. U nekim trenucima to može biti i greška jer tako cijeli svijet funkcionira. Ali to bi značilo da proučavamo kupca i dajemo mu ono što on želi. Jasno, i mi imamo želju svidjeti se, ali ne mislimo tražiti naklonost najšire publike i potrošača. Ciljamo na užu skupinu potrošača kojima je važna prirodnost i autentičnost. Moj je posao da najbolje iskoristim potencijal ovog područja i da se u svakoj boci osjeti prirodnost i autentičnost. Vino je jedino piće koje određuje područje, tlo, klima i konačno vinar, a posao nikad nije gotov. Ne pristajemo na prosječnost i prava je sreća što isti vjetar cijelu obitelj gura naprijed.

Budućnost
Podrum se nadograđuje, a planira se i proširenje nasada. Intenzivno razmišljaju o proširenju turističke ponude jer, prema svjetskim iskustvima, u blizini vina uvijek je neko događanje, veselje i predstava. Voljeli bi zakupiti i mali restoran, ali tako da sve ostane u obitelji i bude užitak. S obzirom na njihovu srdačnost, uspjeh zasigurno ne bi izostao, ali obitelj Korak u skladu s prezimenom korača malim i sigurnim koracima, ostavljajući neizbrisiv trag na stranicama hrvatskoga vinarstva.

Korak vino

Plešivica 34

10450 Jastrebarsko

(01) 6293 088, 098 410 345

www.vino-korak.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 12, Veljača 2009

Ostala izdanja