Iće i piće

Broj 13, Travanj 2009

vino i... portret vinara

Moreno Degrassi

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Počeci

Moreno Degrassi, istarski ugostitelj, nikako nije uspijevao pronaći vino koje bi zadovoljavalo potrebe njegova restorana. Nedovoljne količine i neujednačena kvaliteta natjerale su ga da preuzme stvar u svoje ruke i krene u samostalnu proizvodnju. Zadovoljni gosti, brojne lokalne nagrade i komplimenti na račun proizvedena vina gurnule su ga dalje, pa je hobi poprimio ozbiljnije okvire, a vinogradarstvo i vinarstvo postala njegova poslovna budućnost. Godine 1996. preuzeo je vinograde od lokalnog kombinata, a već iduće godine izašao na tržište s 50.000 butelja. Zahvaljujući ljubavi prema vinu, stečenu iskustvu, napornu radu i obiteljskoj tradiciji danas je jedan od najvažnijih istarskih vinara koji na svom imanju, smještenu na krajnjem sjeverozapadu Istre – u Bašaniji kod Savudrije, proizvodi i njeguje raznolika vina u čijoj stalnoj izvrsnosti uživaju brojni vinoljupci.

Vinogradi i sortiment

Na 25 hektara rodnih vinograda, dijelom preuzetih, a dijelom novozasađenih, mnogo je različitih sorti. Zanimljiva imena njegovih vina dolaze od imena položaja na kojima se vinogradi nalaze. Bomarchese, Ferne, Contarini i San Pellegrin dijelom su s najboljih položaja Bujštine. Blizina mora, osunčane padine i bijela zemlja čine taj mikroklimat posebnim. U Petroviji, nadomak Umagu, na istarskoj crvenici, zasađeni su pak vinogradi iz linije Terre Rose. Za razliku od ostalih istarskih vinogradara i vinara, koji prednost daju malvaziji, Morena veseli raznolikost. Zastupljenost bijelih i crnih sorti je podjednaka, a to su redom: malvazija istarska, chardonnay, muškat bijeli, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i teran. Među novijim sortama spomenimo viognier, sauvignon bijeli, syrah, petit verdot i pinot crni. Ručnog je rada mnogo, velike su površine, ali zahvaljujući ocu Giovanniju, koji konce vinograda drži u svojim rukama, sve stignu na vrijeme, a to je u ovom poslu iznimno važno jer kvaliteta grožđa određuje kvalitetu budućega vina.

Podrum, tehnologija, vina

Vinski podrum koji od sama početka krasi suvremena tehnologija u cijelosti je ukopan u zemlju. Svake godine na tržište plasiraju oko 100.000 butelja. Raznoliki sortiment vinograda prate i raznolika vina. Ona koja na tržište izlaze kao mlada i svježa fermentiraju i dozrijevaju u posuđu od inoksa te tako čuvaju primarne sortne arome. Jedan je od prvih vinara u Istri koji se počeo koristiti drvenim bačvama za dozrijevanje, a danas ih se u posebnom dijelu podruma nalazi dvjestotinjak. I tu je sklon eksperimentiranju, svjestan da isto vino u bačvama različitih proizvođača prolazi različit razvojni put. U njima dozrijevaju strukturno jača i složenija bijela te sva crvena vina, koja prije plasmana na tržište obvezno prolaze i razdoblje čuvanja u boci. Mladi nasadi još čekaju rod, a u podrumu se već eksperimentira zanimljivim kombinacijama poput kupaže viognier-malvazija.

Obiteljsko gospodarstvo

Moreno i njegova supruga glavna su pokretačka snaga gospodarstva. Dok on kreira i oblikuje buduća vina, ona priprema redizajn postojeće etikete. Njegov otac brine se o vinogradima. Stalno je zaposleno trinaestero ljudi, ali u vrijeme reza i berbe zapošljavaju dodatnu radnu snagu iz svih krajeva Hrvatske. U podrumu je uvijek živo i dvojezično jer, uz hrvatski, nekako se ipak najbolje razumiju na talijanskom. Tek skromni natpis i putokaz na glavnoj cesti brojne turiste dovede do podruma i kušaonice, gdje uz istarski pršut i sir mogu kušati rezultate eksperimenata. Imate li sreće i zateknete li ga u podrumu, taj samozatajni vinar osobno će vas povesti u obilazak i uvesti vas u tajne podrumarenja.

Filozofija

Od prvoga sam trenutka veliki zaljubljenik u vino. Volim iskušavati i eksperimentirati. Bio sam jedan od prvih koji su krenuli s barrique-bačvama, a sad kažem da je to dvosjekli mač jer drvo s jedne strane obogati vino, a s druge mu oduzme lepršavost i svježinu. Nemaju svi isti ukus, a ja sam ljubitelj svježijih bijelih vina i modernije tehnologije. Kad je riječ o crnim vinima, drvo je neizostavno za dozrijevanje. Vinu me privlači i lijep miris i ugodan okus. Volim sortne mirise i upravo tako usmjeravam proizvodnju. Radim ono mi se sviđa i idem u tom smjeru. Posadio sam sauvignon bijeli i pinot crni jer su to moje omiljene sorte. Istina je da raznolik sortiment iziskuje mnogo više rada i truda, ali dajem sve od sebe. Od vina ne odustajem. To je moje životno zvanje i izvor veselja.

Budućnost

Novi vinogradi i rad na poboljšanju kvalitete uzdanice su s kojima polako stvaraju budućnost i osiguravaju opstanak na svjetskoj vinskoj sceni, jer Moreno smatra da će ulaskom Hrvatske u EU opstati i napredovati oni koji svoju proizvodnju zasnivaju na kvaliteti, a ne kvantiteti. Drago mu je da se sve više mladih istarskih vinara uključuje u projekt Vinistre i da je kvaliteta njihovih vina sve bolja. Svjestan je da zajednički mogu postići mnogo više na promicanju Istre i Hrvatske. Planova je mnogo, a ubrzo će i nova vina u novom ruhu razveseliti znatiželjnike.

Degrassi d.o.o.

Bašanija bb

52475 Savudrija

(052) 759 250

www.degrassi.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 13, Travanj 2009

Ostala izdanja