Zat`ar, kardamon i umak tahini samo su neki od začina koji Ramija Shakru, inženjera graditeljstva s privremenim boravkom u Hrvatskoj, mogu usrećiti kada stignu u velikom i dobrano ispečatanu paketu iz inozemstva. Ipak putuju izdaleka...
Rami je čovjek s mnogo uloga. Za sebe kaže da je Palestinac s kanadskim državljanstvom i nekoliko adresa, otac na porodiljnom ili, po kanadski, stay at home father te dobar amaterski kuhar koji u ladicama čuva recepte iz cijeloga svijeta i nesebično ih dijeli s obitelji i dragim prijateljima, također sladokuscima spremnim na eksperimentiranje. Zato su ti paketi važni jer nema dobra palestinskog jela bez mirisa domovine, a i gdje ćeš, kaže, u Zagrebu naći dobar humus, pita-kruh ili falafel? Tražio ih je danima i onda zaključio da će to morati napraviti sam. S djecom nerijetko obilazim prekrasne zagrebačke tržnice, koje su pravo kulinarsko blago, i kuham našu arapsku hranu s hrvatskim namirnicama. Začine teško nalazim, posebno one iz našeg podneblja, ali uvijek se nekako snađem jer upravo kreativnost i snalažljivost čine dobra kuhara, a ako se s time poklope i odlične namirnice, nema šanse da jelo ispadne loše – priča Rami pripremajući tahini. Njime će zaliti janjetinu i kus-kus, jedno od najčešćih jela koje je spremala njegova majka.