Iće i piće

Broj 1, Veljača 2007

rezervirajte... Grand hotel Bonavia

Grand hotel Bonavia

Željko Žutelija

Fotografije: Damir Fabijanić

Na istom mjestu gdje je u Rijeci 1876. otvorena Trattoria alla Buona Via danas je Grand hotel Bonavia, poznat i po vrhunskoj kuhinji.

Hoteli su svjedoci vremena, minulog i onog u kojem živimo. Tijekom svoje 130-godišnje povijesti, Bonavia je na svoj način sudjelovala u društvenim i političkim previranjima u Rijeci, koja se potkraj 19. i početkom 20. stoljeća razvijala u značajan mediteranski i srednjoeuropski grad. Na mjestu današnje Bonavije je 1887. otvorena gostionica Trattoria alla Buona Via. Na istoj se adresi Grand hotel Bonavia prvi put spominje 1906. Rijeka je 1914. godine imala 65.000 stanovnika i dvadeset hotela. Usporedbe radi, Zagreb je u to doba imao 75.000 stanovnika i samo tri hotela. Te je godine u Rijeci svečanom izvedbom Puccinijeve Toske otvoren Teatro Fenice, čija je glavna dvorana u prizemlju imala 1450 mjesta u gledalištu, a podzemna Sala Bianca plesni podij i 500 sjedećih mjesta. Onda je počeo rat.

Teški dani

Rijeka je 1924. godine podijeljena između Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Italije na Sušak i Fiume. Grad je provincijaliziran, a njegovo je hotelijerstvo i ugostiteljstvo nazadovalo. Vlasnikom hotela Bonavia 1926. postao je Ivan Pavela, veletrgovac vinom iz Dalmatinske zagore. Uoči Drugog svjetskog rata, 1939., u želji da hotelu vrati prijašnji sjaj, postojećoj je trokatnici dodao još tri kata. Drugi svjetski rat omeo je Paveline ambiciozne planove o proširenju hotela. Pred kraj rata Bonavijin vlasnik bježi u Italiju, a zapovjedništvo partizanske vojske zaposjeda Bonaviju i ostaje u njoj sljedeće dvije godine. Unatoč promijenjenim društvenim okolnostima i općoj oskudici hrane i pića, Bonavia u poraću zadržava status vodećeg gradskog hotela. Uspijevala je sačuvati nešto od prijeratnog građanskog ugođaja, pa su Riječani rado navraćali u restoran i kavanu, u kojoj je u večernjim satima na glasoviru svirala profesorica Bocculini. Prva značajnija obnova hotela odvijala se od 1962.do 1965. Povećan je broj ležajeva sa 95 na 382, a zgrada je dogradnjom pretvorena u sedmerokatnicu.
Bonavia je ponovo postala vodeći hotel na Kvarneru.

Novi sjaj stare dame

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća Bonaviju kupuje Goran Štrok i uključuje je u grupaciju Jadranski luksuzni hoteli. Obnova završava 2000. godine, pa je stara dama u novi milenij zakoračila u najljepšem izdanju u svojoj 130-godišnjoj povijesti.

Grand hotel Bonavia jedan je od onih hotela u kojima će stari gosti uvijek susresti poznato lice, ključno osoblje ostalo je vjerno Bonaviji tijekom svih njenih uspona i padova zadnjih desetljeća. Neki su, poput legendarnog Vice Maglice, jednog
od najboljih konobara koje je Bonavia ikad imala, proveli u Bonaviji cijeli svoj radni vijek. Pero Lovrović je na njenoj recepciji proveo punih 40 godina, a Mirjana Saftić, učenica glasovitog chefa Ivana Linardića, već 30 godina radi u Bonavijinoj kuhinji.

Hotel Bonavia je i danas mjesto na kojem se pomno čuva i njeguje kulinarsko nasljeđe i razvija suvremena gastronomija. Njezin glavni kuhar Damir Batarelo demonstrira kreiranje nepčanih, ali i vizualnih doživljaja.

Grand hotel Bonavia

Dolac 4

51000 Rijeka

(051) 357 100

www.bonavia.hr

Grdobina u okusu boja

filet grdobine 200  g
maslinovo ulje 50 m l
pjenušac 100 ml
riblji temeljac 100 m l
vrhnje za kuhanje 20 m l
poriluk 1
mrkva 1
crvena paprika 1
žuta paprika 1
crnilo sipe
sol, papar
za 1 osobu
  1.  Filet grdobine izrežite na četiri jednaka dijela i pirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, posolite i poparite. Filet izvadite iz posude te oblikujte okruglim kalupom.
  2.  Dva fileta vratite u tavu i podlijte pjenušcem. Pirjajte dok pjenušac ne ispari na pola početne količine, nakon čega dodajte sok od limuna i vrhnje za kuhanje. Kada se umak zgusne, grdobina je gotova.
  3.  Preostala dva fileta podlijte temeljcem kojemu ste dodali crnilo sipe.
  4.  Nakon što se umak reducira, dodajte limunova soka te pustite da prokuha 3 do 4 min, kada je grdobina gotova.
  5.  Rezance miješanog svježeg povrća debljine oko 2 mm i duljine oko 3 cm kratko pirjajte na maslinovu ulju te začinite solju i paprom.

Pročitaj ostale članke iz broja 1, Veljača 2007

Ostala izdanja