Osobna karta podruma
Tradicija
Tradicija vinogradarstva i vinarstva na poluotoku Pelješcu duga je stotinama godina, a da nije zaobišla obitelj Frane Miloša, svjedoči podatak kako je kuća u kojoj je rođen stara sedamsto godina, te da oduvijek ima prostor za preradu i čuvanje vina. Bilo je uspona i padova, a Frano u šali kaže da se zapravo ne zna tko, kada i gdje je u njegovoj obitelji počeo s uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina te da je tradicija za njega nešto što se obnavlja s novim vrijednostima - nešto što se stvara i oplemenjuje. Tako je prije dvadesetak godina, čim se za to ukazala prilika, hrabro zakoračio vinskim putima i nije požalio. Danas je njegov Stagnum nezaobilazan dio mnogih vinskih karti.
Vinogradi i sortiment
Na deset hektara dojmljivih vinograda, na položaju Ponikve, zasađen je plavac mali, sinonim za vino Pelješca. Sedam hektara je u rodu, a preostala tri su mladi vinogradi. Južne i suncem okupane padine te pjeskovito i izrazito porozno tlo daju tom mikrolokalitetu posebnu vrijednost. Potrebno je doživjeti prostor i ovladati njime, a energija ljudske ruke je nezamjenjiva. U vinograde je uloženo mnogo ljubavi i ručnog, gotovo filigranskog, rada. Plavac je sorta kojoj treba obilje sunca i topline, a uzgaja se bez armature, pa trsovi izgledaju kao mala snažna stabalca, koja u ljetnom razdoblju sama sebi prave hladovinu, i tako čuvaju prijeko potrebnu vlagu za život loze. Nema posebne obrade tla jer je rahlo i propusno, a Miloševi veliku pozornost pridaju mišjakinji - finom korovu, kako ga nazivaju. To je vrsta trave koja kreće prije ostalih, mnogo agresivnijih trava. Godinama je razmnožavaju i tako sprečavaju razvoj ostalih, a kad se u ljeto osuši, stvara pokrov koji opet priječi isparavanje vlage. S obzirom na veliki nagib terena, igra veliku ulogu i u zaštiti od erozije tla u vrijeme kiša. Dodatna je zaštita minimalna.
Podrum, tehnologija, vina
U malom podrumu u sklopu obiteljske kuće sve je u skladu s tradicijom. Klasična tehnologija koja podrazumijeva samo prirodne, autohtone kvasce prirodan je slijed u proizvodnji od kojega ne namjeravaju odstupiti. Žele i postižu da njihovo vino bude ekološki prihvatljiv proizvod. Fermentacija se odvija u inoksu, a s obzirom na klimatske uvjete već unaprijed znaju kakvu berbu mogu očekivati. Iskustvo je pokazalo da kvasci rade najbolje u umjerenim godinama, kada nema velikih kiša ni veoma visokih temperatura. Vina dozrijevaju isključivo u bačvama od slavonskoga hrasta. Različite su dobi i zapremine od 500 do 2000 litara. Godišnja proizvodnja plavca varira ovisno o pojedinoj berbi, a ponos podruma je selekcija plavca pod imenom Stagnum (staro ime za Ston). Svaka godina donosi svoju posebnost, koju su i potrošači počeli zapažati. U posebno dobrim godinama proizvode predikatne plavce iznimne kvalitete.
Obiteljsko gospodarstvo
Na gospodarstvu je devetero zaposlenih, a u vrijeme berbe pomogne i sezonska radna snaga. Okosnicu čini obitelj, a većinu posla odradi sam Frano. Žena i troje djece vjerno ga slijede. Kći Franica zadužena je da slučajne namjernike i brojne goste uputi u tajne podruma te im ponudi vina na kušanje. Sin Ivan student je Agronomskog fakulteta jer, kako naš domaćin kaže: Na mladima svijet ostaje.
Filozofija
Da bi čovjek dobro odradio posao i postigao dobar rezultat, treba voljeti ono što radi. Tako je u vinogradarstvu i vinarstvu. Posao treba zavoljeti dok je čovjek mlad, kad je u naponu snage i ima najviše stvaralačke energije. Vino je proizvod koji traži mnogo rada i odricanja i kad ti se čini da si napravio sve, moraš raditi još i uložiti još dodatne energije. Da bi se proizvelo dobro vino, potrebni su znanje i odlučnost, potrebno je osluškivati intuiciju i vjerovati iskustvu. Bitno je u pravom trenutku učiniti pravi potez. Kad se to svlada, stvari postaju znatno jednostavnije. Nisam igrač na sreću, vjerujem u rad i iskustvo. Želim da moja vina ostave snažan dojam na ljude, ulažem mnogo emocija u ono što radim.
Budućnost
Frano Miloš sanja velike snove, ali je svjestan da živimo u maloj i specifičnoj zemlji koja je teška i tvrda. Rezultati rada dolaze polako, zahtijevaju mnogo rada i energije. Stoga je potrebno biti strpljiv, raditi i stvarati. S optimizmom gleda na budućnost i vjeruje da danas imamo mogućnosti, više nego ikada u prošlosti, da napravimo velike stvari. Pripremom terena za vinograde uništio je mnoge ljekovite trave, pa se rodila zamisao da vinograde okruži smiljem, vrijeskom i ostalim travama te se i na taj način oduži prirodi.