Iće i piće

Broj 30, Travanj 2012

okusi preko granice: gourmand world cookbook awards

And the gourmet Oscar goes to…

Tina Milan

Fotografije: Damir Fabijanić

Tjedan posvećen eno-gastronomskoj literaturi održao se u Parizu početkom ožujka, Festival du Livre Culinaire.

Otac projekta, Edouard Cointreau, rođen u obitelji proizvođača poznatoga likera Cointreau s očeve te konjaka Rémy Martin i Frapin s majčine strane, neumorno promovira taj žanr izdavaštva i televizijske produkcije. Uz to što je osnivač tvrtke Gourmand International koja organizira sajam te dodjeljuje nagrade najboljima, Gourmand World Cookbook Awards, počasni je predsjednik China Food Television, Svjetske asocijacije producenata televizijskih enogastroemisija te globtrotter koji živi na relaciji Madrid, Pariz, Peking, SAD.

Njegova biblioteka, Edouard Cointreau Cookbook Library, smještena u Madridu, jedinstvena je po količini knjiga koje su skupljene u proteklih šesnaest godina otkada je projekt krenuo. Broj se izdanih naslova godišnje u odnosu na 1995. učetverostručio, a sve veći broj zemalja prepoznaje da je literatura te provenijencije bitna i u brendiranju zemlje (nadajmo se uskoro barem poput nogometa!) te karika u promociji turističke ponude. Kuharice i kuhinje postale su ozbiljna stvar! Kako i što jedemo i pijemo otkriva i tko smo i što smo.

Festival u Parizu prilika je, kako kaže monsieur Cointreau, da se svi njegovi poslovni partneri i prijatelji, svi ljubitelji kuharica, knjiga o vinu (postaje sve važniji segment), pivu, žestokim pićima, priča o namirnicama, kuhinjama, kuharima, izdavači i producenti nađu na jednom mjestu.

Festivalski prostor bio je i pozornica chefovima koji su ne samo predstavljali svoje uspješnice nego su i prelazili s riječi na djela i ispunili prostor sajma neodoljivim mirisima i obogatili događanje brojnim prezentacijama. Bili su tu od Španjolaca Andreas Madriga, Xavier Malandran, od Francuza Alain Alexanina, od Indijaca Rocky Singh i Mayur Sharma, Francisco Fantini iz Patagonije, Kinez Jimmy Yang Jimei i Chef Wana iz Malezije kojem je kralj Malezije dao počasnu titulu Datuk i koji je nastupio u čak šest tisuća TV-emisija, dvanaest filmova i tri kazališna komada.

Na sajmu su se predstavljale i kuharske škole poput Le Cordone Bleua, vodile mnoge rasprave o budućnosti i važnosti žanra, sudbini izdavaštva kakvo poznajemo te novih tehnologija poput iPhone aplikacija.

Dan uoči otvaranja sajma održana je u Les Folies Bergère (Lude pastirice, op. a.) svečana dodjela XII. Gourmand World Cookbook Awards najboljima u protekloj godini. Ugledni je žiri među tisućama naslova pristiglih iz 180 zemalja svijeta izabrao najbolje naslove u osam kategorija podijeljenih u potkategorije.

Donosimo vam prikaze nekih od laureata, a to da je Iće&piće u kategoriji eno-gastročasopisa osvojio broncu nadamo se znate.

Pročitaj ostale članke iz broja 30, Travanj 2012

Ostala izdanja