Iće i piće

Broj 4, Listopad 2007

rezervirajte... Zelendvor

Zelendvor

Irena Jelić

Fotografije: Damir Fabijanić

Možete sasvim normalno ušetati u blatnjavim gumenim čizmama te u pratnji četveronožnoga prijatelja...

Zelendvor je naše najstarije organizirano lovište. Nastalo je 1870. godine, kad je na svoj posjed, udaljen desetak kilometara od Varaždina, grof Marko Bombelles doveo prvu veću količinu fazanske divljači i ubrzo dao izgraditi lovačku kuću te urediti perivoj. Godine 1955. kompleksu se pridružuje ugostiteljski objekt, jedinstven u Hrvatskoj jer je u njega sasvim normalno ušetati u blatnjavim gumenim čizmama te u pratnji četveronožnoga prijatelja.

Ovdje je sve u skladu s danas tako popularnim prefiksima bio i eko: gostima se nude jela od nekoliko vrsta divljači (dakle, meso životinja koje su odrasle na čistom zraku i hranile se samoniklim biljem) te specijaliteti pripremljeni od mesa domaćih životinja uzgojenih na susjednim seoskim domaćinstvima koja opskrbljuju Zelendvor i povrćem, voćem te sirevima. U njima ćete uživati pod krošnjama stoljetnih lipa ili za stolovima od punoga drva, koji se nalaze na terasi i u velikoj lovačkoj blagovaonici, u kojoj se čak četrnaest puta gostio i najveći hedonist ovih prostora, Josip Broz.

Jela se pripremaju po starim, prokušanim recepturama. Samo se u Zelendvoru možete svakodnevno izbezumiti od nevjerojatnih okusa fino rezana pršuta od jelenjeg buta, dimljenih kobasica od veprovine i srnetine, domaćega kozjeg sira ili pak paštete od jarebice prije nego što vam donesu sljedeće predjelo: juhu od fazana s domaćim krpicama. Blaga i profinjena, ta je juhica savršena uvertira glavnom jelu, s kojim ćete se zaista namučiti. Jer treba izabrati između prepelica punjenih medom, orasima i suhim šljivama, jelenjih medaljona s višnjama, prsa od fazana punjenih pršutom i zapečenih sa sirom, veprovine na lovački... Nemojte zaboraviti da vam mora ostati mjesta barem za komadić bakine štrudle od jabuka.

Ukoliko pak odlučite kušati sve što je na jelovniku, najbolje bi bilo da gastromaraton nastavite sutradan. Prespavati možete u lovačkom domu koji je udaljen samo nekoliko koraka.

Pri svakoj posjeti Zelendvoru sjetim se riječi svog profesora Radovana Ivančevića: Ljudi su oduvijek znali koje stvari valjaju! Tu je legendarnu rečenicu često izgovarao. Bilo da je govorio o brajdi kao idealnoj nadstrešnici (koja ljeti štiti od jaka sunca, a zimi ga ne zaklanja) ili amforama kao savršenim posudama za čuvanje vina i ulja. Poenta je bila uvijek ista – prirodno je najbolje!

Zelendvor je još jedna potvrda njegove teze. Što je prirodnije nama kontinentalcima od uživanja u delicijama lovačke kuhinje u autentičnom austrougarskom ladanjskom ambijentu?!

Zelendvor

Grofova Bombelles 2

42206 Petrijanec, Varaždin

(042) 209 944

www.zelendvor.hr

Prepelice punjene medom, orasima i suhim šljivama

prepelice 4
orasi 100 g
suhe šljive 100 g
med 50 g
listići maslaca 4
za 2 osobe
  1. Ptice očistite od perja i iznutrica te operite.
  2. Grubo nasjeckajte orahe i suhe šljive. Dodajte med, napunite prepelice dobivenom smjesom te ih stavite na prethodno navlažen lim za pečenje. Na svaku položite listić maslaca.
  3. Pecite na 180 °C 15-20 min uz što češće okretanje i prelijevanje vlastitim sokom.

Pročitaj ostale članke iz broja 4, Listopad 2007

Ostala izdanja