Iće i piće

Broj 45, Prosinac 2015

rezervirajte… Voncimer

Voncimer, sjedenje na 60 stolaca

albert donsky

Fotografije: damir fabijanić

I jede se na stolcima. Imaju i stolove, naravno. Tako da ga možete zvati i špajzcimer. Namijenjen je ljubiteljima umjetnosti koji vole dobru hranu i ljubiteljima dobre hrane koji vole umjetnost. Teško da će itko priznati da ne pripada u tu kategoriju. Namijenjen je, dakle, svima. Ne traži se diploma arhitekture na ulazu, da se ne zabrinete…

U sklopu Orisa, kuće arhitekture nalazi se restoran Voncimer pod palicom (kuhačom) chefa Marija Starmana. Centar kulture izrastao na časopisu Oris (ostalom izdavaštvu, Danima Orisa, izložbama i radionicama…) koji je davne 1999. pokrenuo arhitekt Andrija Rusan, stvaratelj Orisa. O ideji restorana kaže: Nudimo kreativnu (ne samo) azijsku kuhinju s našim namirnicama koja je drukčija i zanimljivija, kakav i Oris želi biti među časopisima. Osnovna ideja za uređenje prostora bila je različitost stolaca (sada ih je 60) i ambijent dnevne sobe (Wohnzimmer na njemačkom). Uputili smo pismo našim prijateljima po čitavom svijetu s molbom da nam doniraju stolac po svom izboru (neovisno o starosti stolca, da li je dizajnerski ili industrijski, prototip…). Velik se broj ljudi odazvao, tako da danas imamo stolce u rasponu starosti većem od stotinu godina. Najstariji je originalni stolac Otta Wagnera iz 1900, a najnoviji su oni koji su baš dizajnirani za Voncimer (npr. 3LHD). Imamo originalnoga Plečnika, Bernardija… Zidovi su izložbeni prostor namijenjen mladim slikarima, što pridonosi plemenitosti i toplini ugođaja, kakva dnevna soba i treba biti. Rasvjetna tijela mogu mijenjati položaj na stropu (zavješenja u rasteru 50 x 50 cm) pa se stolovi mogu presložiti po potrebi. Nije nam bila želja da prostor bude pretenciozan, već ugodan. U Kući arhitekture ne možemo niti želimo pobjeći od dizajna, ali ga želimo prikazati kao normalnu, svakodnevnu stvar čija je svrha služiti čovjeku, a ne impresionirati.

Voncimer je klub-restoran otvorenoga tipa kojem je svrha druženje u sklopu programa Oris, kuća arhitekture učiniti još ugodnijima. Osim članova kluba Oris, koji u sklopu članstva ostvaruju deset posto popusta na sve usluge restorana, u Voncimeru su dobrodošli i svi ostali posjetitelji koji druženje žele upotpuniti finom hranom i ugodnom atmosferom.

Chef Mario Starman: Ovdje sam spojio dugogodišnje iskustvo (riblja kuhinja u restoranu Kordić, Bistro Esplanade i francuska kuhinja, Klub AG Matoš, poput Bistroa, ali i domaća jela, Takenoko i azijska hrana) i oblikovao kuhinju koja je sinteza azijske i mediteranske kuhinje. U orijentalnoj kuhinji jako je važna preciznost, higijena i kvaliteta namirnica. Namirnice moraju biti svježe. Teško je nabaviti kvalitetne namirnice. Namirnice koje se rabe u azijskoj kuhinji mnogo su skuplje nego u inozemstvu, a uz to su i potpuno obrađene, riba i meso nema kosti.

Tako na meniju, uz sushi, wok, spring-rolice, nudimo i ribu, patku u umaku od suhih šljiva, goveđi filet, ramstek u umaku od inćuna, juhe… Na vinskoj karti imamo odabranih 50–60 etiketa samo hrvatskih vina jer u Hrvatskoj ima mnoštvo kvalitetnih vina. Teško je bilo odabrati, iako bi karta mogla biti i šira. Cilj nam je promovirati dobra vina i male vinare (uz velike) koji imaju izvrsno vino. Odaziv gostiju je sjajan, važno nam je da se glas o nama širi usmenom predajom. Zato i pitam goste uz svaki stol da li su zadovoljni. Komentari su jako dobri.

Voncimer

Kralja Držislava 3
10000 Zagreb
(01) 7988 374
www.oris.hr/hr/voncimer

Goveđi filet

pjena od krumpira
krumpir u kori 250 g
mlijeko 250 g
šećer 10 g
sol 10 g
vanilija 1 mahuna
voda 75 g
maslac 75 g
glazirani komorač
komorač 1
voda 75 g
maslac 30 g
šećer 10 g
sol 6 g
goveđi filet 1
teleći temeljac
soja
mirin
sake
za 1 osobu
  1. Za pripremu pjene od krumpira: Krumpir vakumirajte i kuhajte 90 min na 88 °C. Skuhane krumpire ogulite i protisnite. Ostale sastojke ugrijte pa dodajte krumpiru i dobro umiješajte. Smjesu ulijte u bocu za šlag i stavite jednu patronu za šlag. Bocu držite na toplom.
  2. Za pripremu glaziranoga komorača: Komorač narežite na ploške debljine 6 mm. Sve sastojke stavite u tavu, kuhajte dok voda ne ispari i komorač ne dobije glazuru.
  3. Goveđi filet željene težine ispecite u tavi. Posolite i popaprite. Servirajte s umakom od telećega temeljca i reducirane soje, mirina i sakea.

Pročitaj ostale članke iz broja 45, Prosinac 2015

Ostala izdanja