Iće i piće

Broj 45, Prosinac 2015

tradicijska kuhinja: peka

Prapovijest pokrivena žarom

Jelena Ivanišević

Fotografije: Damir Fabijanić

Žene uglavnom ne vole da im se muškarci pletu pod nogama u kuhinji. Remete im valjda uigranu koreografiju između lonaca, kuhača i noževa. Jednako tako žene će se danas tek rijetko upustiti u kuhanje na otvorenoj vatri. Vjerojatno zato što nama, tradicionalno, pripadaju zatvoreni prostori. Kotlići s gulašima i fiševima, mirisni roštilji i gradele koji se pripremaju na otvorenom – muški su posao. Na njima se pred publikom, jer vatra se ne pali za dvoje za stolom, stječe ili gubi slava. U društvu i natenane, uz vatru se i pije i smije. Prilika je to za druženje, koliko i za jedenje.

Kuhanje na otvorenoj vatri tvrdoglavo opstaje kod nas, mi smo zemlja gradela i roštilja, pa možemo samo slijegati ramenima kad nam prigovore da nam je kuhinja rudimentarna. No ta navodna jednostavnost pripremanja hrane na vatri zapravo je podcjenjivanje dara koji je potreban za svake dobre gradele. Ne govori se uzalud da se kuhar stvara, a majstor pečenja rađa. Bez talenta i iskustva nikad nećete pošteno ispeći ribu na gradelama. Jednostavna je jela uostalom i najlakše zabrljati. Peka se na prvi pogled čini najjednostavnijim jelom na svijetu. Stavite meso ili hobotnicu, krumpir, nešto povrća, pokrijete poklopcem i zatrpate žarom. Dobro je pripremljena peka čarobna, u njoj mi je čak i inače dosadan krumpir – izvrstan. Janjetina ili teletina ispod peke nisu ostavile ravnodušnima ni najpoznatije gurmanske globtrotere, pa je s pravom smatramo dijelom nacionalnog ponosa. Na prigovor o rudimentarnosti možemo odgovoriti (pra)poviješću pečenja i uzeti ga kao kompliment žilavosti nekih doista drevnih kulinarskih navada. Svaka je peka zapravo živa prapovijest kuhinje, pa je manje važno ono što se pod njome sprema od činjenice da se takvo kuhanje neznatno promijenilo od prapovijesti. Svaka je peka muzej kulinarske povijesti in situ. Dovoljno je usporediti glinene peke iz 20. stoljeća s arheološkim nalazima iz halštatskoga doba (800– 450 pr. Kr.). Nisu se mnogo promijenile. Arheološki nalazi iz Slavonije ili s granice Hrvatske i Slovenije potvrđuju da se hrana u prapovijesti pripremala na otvorenoj vatri ispod glinenih poklopaca, obično u obliku zvona s jednom drškom. Prema Milovanu Gavazziju, znamenitom hrvatskom etnologu, peka se pojavljuje s kulturom žarnih polja u kasnom brončanom dobu na području Podunavlja, Alpa i sjevernog Balkana. Gavazzi je tragom etimologije, arheologije i etnologije istraživao pojavu pek(v)e u južnom Podunavlju, odnosno panonskom prostoru. Glineni poklopci pod kojima se jelo krčka i peče razvili su se vjerojatno iz starije tehnike umatanja komada mesa ili ribe u tanak sloj gline. Tako pripremljeni pekli bi se ukopani u žar (slično kao danas krumpiri umotani u foliju). Peka je divna inovacija, jer je tada postalo moguće pratiti što se zbiva pod poklopcem. A to što se skriva pod njom manje je važno od činjenice da se rabi doslovno oduvijek. Odajmo jednom počast posudi, a ne jelima i namirnicama, što obično radimo.

Prapovijesna se zvonasta peka razvila u dva osnovna oblika. Jedan je zdjelasti s dvjema drškama, a drugi sličniji današnjim pekama – sferni s jednom drškom na vrhu. Peka je tisućljećima bila svakodnevno kuhinjsko pomagalo, a iz kuhinja počinje nestajati kad i otvoreno ognjište. Danas, kada se pekom slavi i masti u posebnim prigodama, čudnim se čini da se još prije stotinjak godina intenzivno rabila od Prekmurja do jugozapadne Mađarske, Baranje, u cijeloj Bosni te na Jadranu. Na područjima gdje su se sačuvala otvorena ognjišta i gdje krušne peke nisu bile posebno građene peka je opstala kao važno kuhinjsko pomagalo. Pod njom se nije peklo samo meso, pod njom se mnogo češće nekoć pekao kruh, peciva i kolači. Taj se običaj sačuvao sve do 1960-ih, kada se Gavazzi čudio što se peka još koristi u selu gdje se voze motorni čamci, gdje se plešu moderni plesovi. Zabilježio je na tom terenu da je polovica stanovnika sela na Ugljanu kruh i pecivo pekla isključivo pod pekom. Peka je bila jeftina i jednostavna za izradu jednako kao i za rukovanje, što ju je činilo dostupnom najširem sloju ljudi. Ta se raširenost uostalom vidi i iz brojnosti sinonima za peku, od ponekad zaboravljenih poput slavonskog pokljuka ili vršnik, podravskog pokrivača, do svih varijanti od osnovnoga cripnja (crepulja, čripnja…). No današnje su peke rezultat dviju povijesti. Ta druga počinje seobama u vrijeme osmanskih osvajanja, kada se pod nazivom arapskog podrijetla sač počinju širiti željezne peke. Iako su se glinene brzo i lako zagrijavale na vatri od šikarja i grančica, željezne su prevladale. I bolje da jesu. Tako teške odgovaraju muškim rukama koje ih zagrću i razgrću žarom, sa žarom.

Sače (peke) iz Konavoskih dvora
Peka je dio standardne ponude i simbol našeg restorana Konavoski dvori, kaže nam Filip Diminić, glavni kuhar. Otkada je Konavoskih dvora, otada je i peke te će tako i ostati. Počeli smo s konavoskim pršutom, sirom iz ulja, pekom i pastrvom. Najčešće ispod peke pečemo teletinu i janjetinu te hobotnicu (po narudžbi). Prije smo često pekli i kruh ispod peka, ali danas samo po narudžbi, jer svakodnevno nudimo domaći kruh iz pećnice. Peka je atraktivna i iz razloga što je vani i gosti vide cijeli proces.

Janjetinu i teletinu mariniramo jedan do dva dana prije maslinovim uljem, češnjakom, lukom, lovorovim listom i ružmarinom. Kad meso stavljamo peći, ponovno dodajemo iste sastojke iz marinade.

Peku vole i domaći i strani gosti, s time da domaći uglavnom dolaze samo zbog nje, a stranci vole kušati sve s menija.

Iskoristimo cijelo janje, a gost dobije ono što želi. Gosti sa zapada preferiraju but (filet), a s istoka i domaći više vole komade s kostima da mogu grickati. Gosti sa zapada jednostavno ne jedu rukama, a ne znaju što propuštaju.

Pripremu je potrebno prilagoditi vrsti i veličini mesa. Veći komadi zahtijevaju dulje pečenje na slabijem žaru. Za manje komade mesa dovoljno je 60–75 min. Jasno, u međuvremenu treba pogledati i okrenuti.

Imamo više peka, tako da ako netko naruči sat vremena prije dolaska, peka će ga čekati gotova.

Prije smo pekli krumpir zajedno s mesom ispod peke, ali tada je krumpir bio poput kuhanog. Gosti više vole da krumpir pečemo posebno i dodajemo sok od pečenja.

Što više peka ispečeš, to ćeš biti bolji u njihovoj pripremi!

Restoran Konavoski dvori

Ljuta – Gruda
20215 Dubrovnik
(020) 791 039
www.esculaprestaurants.com

Roki’s

Plisko polje 17
21480 Vis
(021) 714 004, 098 303 483
www.rokis.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 45, Prosinac 2015

Ostala izdanja