Živjeti od umjetnosti nije lako, osobito ako podjednako uživate i djelujete na glazbenom i likovnom području. Vitold Košir akademski je kipar s radnim mjestom u simfonijskom orkestru HRT-a, gdje svira violu. U slobodno vrijeme svira i bas u rock-grupi Cry Babies, pa nije teško naslutiti kako je strast prema umjetnosti dio njegova života, ali na sličan način pristupa i hrani.
Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre posvećene djelu Marina Držića nadahnule su Košira da se pozabavi životom dubrovačkoga književnika, a rezultat je izložba u atriju palače Sponze pod naslovom Libar od negromancije. Naime, Držić je, priča Košir, velik dio života pisao, ali pozamašan je broj njegovih knjiga izgubljen pa je svoje skulpture napravio poput nestalih knjiga koje su redom posvećene dijelu života hrvatskoga dramatičara. Zagrebačka će publika izložbu moći razgledati tijekom studenog u Galeriji Matice hrvatske, dok već za veljaču Košir u Gliptoteci priprema izložbu novih radova.
Jasno, zahvaljujući stalnom angažmanu u simfonijskom orkestru, Vitold će u međuvremenu putovati i kušati neka nova, još neiskušana, jela koja su mu, uz već spomenutu umjetnost, velika životna strast. Privukao me sam čin kuhanja. Taj me ritual opušta i relaksira. Kad nakon naporna dana dođeš kući, nema boljeg od tih mehaničkih poslova, sjeckanja i rezuckanja, pa još kad se razviju mirisi, potpuno se opustiš, s guštom govori Vitold, koji ne štedi ni novca ni vremena da iskuša što raznolikiju kuhinju. Primjerice, tijekom gostovanja u Bruxellesu otkrivši jedan etnički restoran, oduševila ga je afrička kuhinja. Tu kuhinju opisuje potpuno drukčijom od naše i smije se prepričavajući doživljaj jedenja odreska od krokodila, koji uspoređuje s mesom žaba, dok ga je meso antilope podsjetilo na mješavinu srnetine i govedine. No, nije ostao imun ni na jedre i bujne crnkinje koju su uz stalni osmijeh pred njega iznosile hranu. Također, šokirao se sjajnom aromom magaretine na gulaš spremljene u Italiji, kao i sušenom i smrvljenom konjetinom, koja se poput grickalica jede uz vino. Ipak, ne ističe nijednu kuhinju jer naprosto voli iskušavati pa sa žalošću zapaža oskudnost zagrebačke ponude.