Iće i piće

Broj 10, Listopad 2008

volim kuhati… vitold košir

Treća umjetnost kuhanje

dubravko jagatić

Fotografije: Damir Fabijanić

Živjeti od umjetnosti nije lako, osobito ako podjednako uživate i djelujete na glazbenom i likovnom području. Vitold Košir akademski je kipar s radnim mjestom u simfonijskom orkestru HRT-a, gdje svira violu. U slobodno vrijeme svira i bas u rock-grupi Cry Babies, pa nije teško naslutiti kako je strast prema umjetnosti dio njegova života, ali na sličan način pristupa i hrani.

Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre posvećene djelu Marina Držića nadahnule su Košira da se pozabavi životom dubrovačkoga književnika, a rezultat je izložba u atriju palače Sponze pod naslovom Libar od negromancije. Naime, Držić je, priča Košir, velik dio života pisao, ali pozamašan je broj njegovih knjiga izgubljen pa je svoje skulpture napravio poput nestalih knjiga koje su redom posvećene dijelu života hrvatskoga dramatičara. Zagrebačka će publika izložbu moći razgledati tijekom studenog u Galeriji Matice hrvatske, dok već za veljaču Košir u Gliptoteci priprema izložbu novih radova.

Jasno, zahvaljujući stalnom angažmanu u simfonijskom orkestru, Vitold će u međuvremenu putovati i kušati neka nova, još neiskušana, jela koja su mu, uz već spomenutu umjetnost, velika životna strast. Privukao me sam čin kuhanja. Taj me ritual opušta i relaksira. Kad nakon naporna dana dođeš kući, nema boljeg od tih mehaničkih poslova, sjeckanja i rezuckanja, pa još kad se razviju mirisi, potpuno se opustiš, s guštom govori Vitold, koji ne štedi ni novca ni vremena da iskuša što raznolikiju kuhinju. Primjerice, tijekom gostovanja u Bruxellesu otkrivši jedan etnički restoran, oduševila ga je afrička kuhinja. Tu kuhinju opisuje potpuno drukčijom od naše i smije se prepričavajući doživljaj jedenja odreska od krokodila, koji uspoređuje s mesom žaba, dok ga je meso antilope podsjetilo na mješavinu srnetine i govedine. No, nije ostao imun ni na jedre i bujne crnkinje koju su uz stalni osmijeh pred njega iznosile hranu. Također, šokirao se sjajnom aromom magaretine na gulaš spremljene u Italiji, kao i sušenom i smrvljenom konjetinom, koja se poput grickalica jede uz vino. Ipak, ne ističe nijednu kuhinju jer naprosto voli iskušavati pa sa žalošću zapaža oskudnost zagrebačke ponude.


Život na sjeveru
Kako želja za gastronomskim užicima u ovog umjetnika samo raste, tako si je prije dvije godine umjesto ljetovanja na Jadranu priuštio tjedan dana iskušavanja belgijske kuhinje, i nije se razočarao. Iako će između vina i piva u većini slučajeva odabrati prvo, zahvaljujući ponudi belgijskih pivara otkrio je vatromet pivskih aroma, dok ga je hrana jednostavno opčinila. Tako s posebnom strašću priča o janjetini koja se samo nakratko pržila u vrućem ulju dok je iznutra ostala malo sirova, što ga je prvo zbunilo, ali njezin spektakularan okus i dalje pamti. Također, shvatio je da porcija kamenica i čaša finoga vina u Belgiji stoji vrlo malo novca, ali školjke su potpuno drukčije od naših jer im okus daje more znatno manje slano od našega.

Dan kao san

Naravno, poput pravoga gastrolovca Košir s putovanja donosi začine, koje rabi u raznim jelima. Negoduje što osim pizze i ćevapa u nas gotovo i nema hrane koja bi se mogla naručiti pa kuha češće negoli je ikad pomišljao. Na popisu su savršenih dana u godini oni što počinju odlaskom na tržnicu, sadrže prijateljsku kavu te pripremu jela uz dobro vino i provod s biranim društvom. Nažalost, zbog obveza velikih je druženja manje nego što bi želio pa svoje kulinarske eksperimente najčešće dijeli s dva para iz susjedstva.

Nas je odlučio očarati jednostavnim receptom jer samo iskusan gastrolisac zna da je aroma ono što goste obara s nogu. Dakako, ne doslovno. Tako je nakon palačinki od špinata ispunjenih preprženom slaninom i s aromom nekoliko biranih sireva kao glavno jelo poslužio juneću vratinu pirjanu na maslacu uz dodatak pire-krumpira te salate od špinata i graška. Obrok je uz birani ormoški rajnski rizling završio energetskom bombom flambiranih banana te sretnim licima sitih prijatelja.

Zelene palačinke

smjesa
smrznuti špinat 250 g
jaja 2
brašno
jogurt
sol
nadjev
slanina 200g
nekoliko vrsta sira
  1. Od pripremljene smjese ispecite male palačinke.
  2. Sitno sjeckanu slaninu ispržite do hrskavosti, procijedite je pa na ostatku masnoće rastopite sir.
  3. Palačinke napunite smjesom i poslužite kao predjelo uz čašu bijeloga vina (rajnski rizling).

Pečena junetina

juneća vratina oko 1,5 kg
maslac 250 g
luk 2 glavice
sol
  1. U posudi sa čvrstim poklopcem rastopite maslac.
  2. Vratinu zarežite, lagano zasolite i oko nje krupno narežite rezance luka.
  3. Pirjajte na laganoj vatri oko dva sata i poslužite uz pire-krumpir.

Pročitaj ostale članke iz broja 10, Listopad 2008

Ostala izdanja