Iće i piće

Broj 10, Listopad 2008

vino i... portret vinara

Ivica Matošević

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Počeci

Životni i vinski put Ivice Matoševića pomalo je neobičan jer je, za razliku od mnogih drugih istarskih vinara koji su nastavili obiteljsku tradiciju, on krenuo od nule. Nakon Agronomskog fakulteta odlučio se za znanost pa je tri godine proveo u Udinama u glasovitoj talijanskoj vinskoj pokrajini Friuli, koja je tada bila u velikom razvoju. I otuda sve počinje, tamo se rodila ljubav prema vinu. S doktoratom pod rukom, stečenim iskustvom te mnogo entuzijazma vraća se u Istru i sa skupinom istomišljenika pokreće projekte kojima započinje vinski preporod u Istri. Godine 1996. na tržištu se pojavljuje prva butelja. Uslijedile su brojne nagrade koje su ga motivirale za dalje. Tako je jedan je od idejnih začetnika i osnivača, a danas i čelni čovjek Vinistre. U šali kaže da je napravio salto mortale i od gradskoga djeteta postao čovjek koji živi s prirodom. U svaki novi projekt ulazi s mnogo žara i ne skriva da je vino njegova najveća strast.

Vinogradi i sortiment

Sve je počelo na imanju rođaka jer svoje vinograde nije imao. Iz njihovih je vinograda grožđe stizalo na preradu. Tražeći najbolje što Istra može ponuditi, obilazio je razne položaje, mjesta i vinograde. Raspitivao se i razgovarao s ljudima, učio dok konačno nije pronašao i kupio zemlju na lokalitetu Brdo – središnjem dijelu Istre na kojem su nekoć bili zasađeni vinogradi tada pokriveni šumom i šikarom. Danas je to lijepih deset hektara. Iznimni mikroklimatski uvjeti – čista mediteranska klima, blizina rijeke Mirne i Butonige, mnogo sunca, strme, južne padine koje su nadmorskom visinom od oko 260-300 m izdignute iz zone mogućeg mraza – čine taj lokalitet posebnim. Kraljica je vinograda i podruma Matošević malvazija, a ostatak vinograda zasađen je sortama sauvignon bijeli, chardonnay, teran i merlot. Od početka surađuje s trima partnerima, koji za njega još brižno njeguju 15 ha vinograda, s kojih svake godine u podrum dolazi grožđe vrhunske kvalitete. Jer, smatra Ivica, bez vrhunskoga grožđa nema vrhunskog vina.

Podrum, tehnologija, vina

Godine 1998. proizvodnja se iz obiteljske garaže preselila u novosagrađeni i tehnološki dobro opremljen podrum. Planira se i proširenje. Godišnja proizvodnja iznosi otprilike 75.000 butelja s prosječnim godišnjim rastom od 10 posto. Njegov stil rezultira svježom i lepršavom malvazijom, koja fermentira i dozrijeva u inoksu. U posebnom dijelu podruma njeguje i vina u barrique–bačvama od hrasta ili akacije. Smatra da je ono iskonsko najveće jamstvo. Najvažnije je čisto i kvalitetno grožđe te pozicija s koje ono dolazi. Kad imate dobro grožđe, s klasičnom tehnologijom i preciznim radom rađaju se vrhunska vina. Bitno je održati stil, karakter i kvalitetu vina, otkriva Matošević te dodaje kako je njegova misija napraviti nešto trajno i prepoznatljivo. Stoga, iako je svaka berba drukčija, kad kupite bocu bilo kojeg vina iz podruma Matošević, znate što možete očekivati.

Ljudi

Sedam stalno zaposlenih mladih i školovanih ljudi radi u vinogradima i podrumu, a u sezoni pomažu lokalni stanovnici. Ključ je uspjeha zdrava i poticajna atmosfera. Ekipa je uhodana i vlasnik ne skriva sreću što se nadopunjuju i odlično funkcioniraju. Smatra da svi mogu posaditi vinograde, ali ne osjećaju li da pripadaju tom poslu, to nije to. Posjet podrumu i prostoriji za kušanje najbolje je mjesto za provjeru svega izrečenoga.

Filozofija

Mislim da je ključna riječ strast. U početku je to bio hobi, a onda sam se zaljubio u taj svijet. Mislim da svaki posao koji se radi iz ljubavi mora s vremenom uroditi plodom i pokazati se u punom sjaju. Moja je filozofija poslovanja uzgajanje i njegovanje strasti prema vinu. I činit ću to sve dok nalazim izazova i zadovoljstva u stvaranju nečega što se sviđa meni, mojim prijateljima ili kupcima. Ovo je područje oduvijek bilo dio svjetske vinske karte. Trend je iskonsko i autohtono, a mi to imamo, možemo i moramo. Nemamo razloga patiti za nečim što drugi imaju. Napravimo najbolje moguće od onoga što nam pruža položaj..

Budućnost

Želim napraviti dobro vino i to je temelj svih drugih aktivnosti. Nemiran duh tjera ga da stalno nešto radi i stvara. U kojem će to smjeru ići dalje – ne zna se. Za sada je usredotočen na tehničke detalje i malvaziju kao sortu koja je dio svakog istarskog vinara. Treba pronaći načine kako doći do što bolje kvalitete. Razmišlja i o širenju, ali ne pod svaku cijenu. Živi za sadašnjost i blisku budućnost. Angažiranost oko Vinistre je velika, polovica svakodnevnih radnji vezana je za taj velik i za Istru važan projekt. Nada se da će Hrvatska shvatiti da proboj na svjetsko tržište leži u institucionalnom povezivanju i sve većem broju kvalitetnih udruga jer, kako sam kaže, zajedno smo jači. Nada se da će i ostale hrvatske regije slijediti njihov primjer i shvatiti da je to višestruka korist za njih same, sve ostale i Hrvatsku.

Vina Matošević d.o.o.

Krunčići 2

52448 Sv. Lovreč

(052) 448 558

www.matosevic.com

Pročitaj ostale članke iz broja 10, Listopad 2008

Ostala izdanja