Iće i piće

Broj 10, Listopad 2008

rezervirajte... kod kapetana

Hvarska gastronomska minijatura

Veljko Barbieri

Fotografije: Damir Fabijanić

Milenijima i stoljećima maritimni se putovi sijeku u hvarskoj luci, položenoj na točki gdje se križaju vjetrovi i struje, uzdužni i poprečni smjerovi Jadranom. Takva otvorenost kulturnim i pomorskim utjecajima od epohe do epohe učinili su od Hvara i njegove luke važno središte, nezaobilaznu gastronomsku destinaciju u kojoj tisuće suvremenih odiseja i nomada, bez obzira na godišnje doba, nalazi sidrište te okusno i mirisno utočište.

Među desecima restorana izdvaja se svakako i restoran Kod kapetana - hvarskoga gastrobarda Jurice Tomičića - ugostiteljsko otočko odredište s istinskom pričom. Naime, mnoga su poznata imena od Orsona Wellesa do nekoć kultne ljepotice Bo Derek i njezina fotografa, možda najpoznatijega Playboyeva poklonika ženskoga tijela i erotike Pompea Posara, pohodila taj mali gastronomski hram od njegovih početaka, kada ga je vodio kapetan Ante Vučetić, a u njemu nakon završene ugostiteljske škole prve korake učio i Jurica Tomičić. Stoga ne čudi što je barba Ante baš njemu ponudio da otkupi već poznati restoran i tako omogućio Jurici da - uz pomoć roditelja Ljubice i Nikole te brata Nikole koji danas živi u New Yorku, tete Marije Tudor i njezine djece - nastavi tradiciju, koju je na dobrim gastronomskim temeljima mogao obogatiti i naglascima suvremenoga kulinarstva.

Kopneno podmorje i valoviti pašnjaci

Restoran Kod kapetana okusna je i mirisna mješavina ribom bogata mora oko Hvara, ali i darova otočke zemlje u kojoj još odzvanja dozivanje pastira i vinogradara, kao i meket hvarskih janjaca i kozlića, poznatih po vrsnu i aromatičnim biljem oplemenjenu mesu, posebno od onih iz okolice Veloga Grablja, odakle je i Juričina obitelj.

Stanovnici podmorja glasaju se šutljivim jezikom, ali i oni se u maštovitom kulinarskom ruhu diče na Juričinim stolovima - od salata od rakova i jastoga, do brujeta od hlapa, pečene ili kuhane i oborite ribe iz pećnice ili s gradela te sirovih školjaka i sirove marinirane ribe. Sve ovdje miriše na kuhano i pečeno, podmorje ili pašnjak, tako da se na hvarskoj Fabrici uz crkvicu Zvijezda mora, na terasi uz obalu mora i rivu porubljenu klesanim kamenim stupovima za koje su se vezali veliki jedrenjaci iz hvarskoga zlatnog doba, u kuhinji u kojoj posuđem i namirnicama ravna Juričin sedamnaestogodišnji sin Hrvoje, plodovi mora pretvaraju u delicije ponuđene na kopnu i stolu, a janjetina i kozletina, kao i druge vrste probrana mesa, u kopnena riblja jata, raštrkana po otočkim pašnjacima kao valovi što dolaze i odlaze.

Istinsku obiteljsku narav restorana Kod kapetana upotpunjuje i Juričinih petero djece, kao i dvoje djece iz prvoga braka njegove supruge Varije, koji složno pomažu da hvarska gastronomska minijatura sačuva dostojanstvo i dugi gastronomski dignitet - kao otočki restoran s istinskom osobnom pričom i osobnom poviješću. Pa bilo da se zateknete u maloj sali u unutrašnjem dijelu restorana, bilo da uz jelo uživate na terasi s koje se pruža možda najljepši pogled na Hvar, u dobrim ste rukama i sigurno plovite gastronomskim morem: Vi ste Kod kapetana.

Restoran Kod kapetana

Fabrika 10

21450 Hvar

(021) 742 230

www.facebook.com

kodkapetana1998@gmail.com

Salata od jastoga i grancigule

grancigula 5
jastog 1
kapare 1 žlica
kiseli matar prstohvat
maslinovo ulje 200 ml
kvasina 50 ml
sol, papar
  1. Skuhajte u vreloj vodi grancigule i jastoga, pa kad rakovi budu gotovi, izvadite meso iz nogu rakovica, zajedno s koraljnom ikrom, a jastogu izvucite meso iz repa, koje izrežite u ploške.
  2. U zdjelu ubacite pa pomiješajte s kaparama i matarom, posolite i popaprite po volji i sve vežite maslinovim uljem i kvasinom stalno miješajući. Ohladite u hladnjaku pa poslužite u opranim ljuskama od grancigula.

Pročitaj ostale članke iz broja 10, Listopad 2008

Ostala izdanja