Milenijima i stoljećima maritimni se putovi sijeku u hvarskoj luci, položenoj na točki gdje se križaju vjetrovi i struje, uzdužni i poprečni smjerovi Jadranom. Takva otvorenost kulturnim i pomorskim utjecajima od epohe do epohe učinili su od Hvara i njegove luke važno središte, nezaobilaznu gastronomsku destinaciju u kojoj tisuće suvremenih odiseja i nomada, bez obzira na godišnje doba, nalazi sidrište te okusno i mirisno utočište.
Među desecima restorana izdvaja se svakako i restoran Kod kapetana - hvarskoga gastrobarda Jurice Tomičića - ugostiteljsko otočko odredište s istinskom pričom. Naime, mnoga su poznata imena od Orsona Wellesa do nekoć kultne ljepotice Bo Derek i njezina fotografa, možda najpoznatijega Playboyeva poklonika ženskoga tijela i erotike Pompea Posara, pohodila taj mali gastronomski hram od njegovih početaka, kada ga je vodio kapetan Ante Vučetić, a u njemu nakon završene ugostiteljske škole prve korake učio i Jurica Tomičić. Stoga ne čudi što je barba Ante baš njemu ponudio da otkupi već poznati restoran i tako omogućio Jurici da - uz pomoć roditelja Ljubice i Nikole te brata Nikole koji danas živi u New Yorku, tete Marije Tudor i njezine djece - nastavi tradiciju, koju je na dobrim gastronomskim temeljima mogao obogatiti i naglascima suvremenoga kulinarstva.
Kopneno podmorje i valoviti pašnjaci
Restoran Kod kapetana okusna je i mirisna mješavina ribom bogata mora oko Hvara, ali i darova otočke zemlje u kojoj još odzvanja dozivanje pastira i vinogradara, kao i meket hvarskih janjaca i kozlića, poznatih po vrsnu i aromatičnim biljem oplemenjenu mesu, posebno od onih iz okolice Veloga Grablja, odakle je i Juričina obitelj.
Stanovnici podmorja glasaju se šutljivim jezikom, ali i oni se u maštovitom kulinarskom ruhu diče na Juričinim stolovima - od salata od rakova i jastoga, do brujeta od hlapa, pečene ili kuhane i oborite ribe iz pećnice ili s gradela te sirovih školjaka i sirove marinirane ribe. Sve ovdje miriše na kuhano i pečeno, podmorje ili pašnjak, tako da se na hvarskoj Fabrici uz crkvicu Zvijezda mora, na terasi uz obalu mora i rivu porubljenu klesanim kamenim stupovima za koje su se vezali veliki jedrenjaci iz hvarskoga zlatnog doba, u kuhinji u kojoj posuđem i namirnicama ravna Juričin sedamnaestogodišnji sin Hrvoje, plodovi mora pretvaraju u delicije ponuđene na kopnu i stolu, a janjetina i kozletina, kao i druge vrste probrana mesa, u kopnena riblja jata, raštrkana po otočkim pašnjacima kao valovi što dolaze i odlaze.