Iće i piće

Broj 4, Listopad 2007

kuhanje s razlogom

Tko je postavio gljive na Kvaternikov trg?

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

Stavio ih je Ivica Turčić, arhitekt iz Zagreba, autor brojnih lijepih maketa, pa tako i ove – budućeg izgleda Kvaternikovog trga. Jela koja stvara nimalo ne zaostaju za njegovim maketama, kako u vizuelnom, tako i još važnije, sadržajnom smislu. A gljive su jedna od njegovih omiljenih namirnica. Koristio ih je u pripravi jela za vas.

Još od doba kad je Ivica bio mali, sjeća se kulinarskih umijeća svojih roditelja. Majčinska kuhinja je uvijek nezaboravna, a otac, iako znalac s obiteljskim kulinarskim pedigreom, rjeđe se prihvaćao posla u kuhinji. A kako su roditelji oboje radili, Ivica se morao i silom prilika pobrinuti za zadovoljstvo vlastitog trbuha. Društvo iz srednjoškolskih i fakultetskih dana, u kojem su dva najpoznatija enogastronomska znalca zasigurno Zlatko Klanac sa arhitektonskog faksa i Siniša Švec sa stojedinice, ostalo je kao jezgra kulinarskih performansa koji se kontinuirano odvijaju do današnjih dana. Jedan od kultnih događanja koji se povremeno upriličuju u bircu Stara ciglana na uglu Kačićeve i Klaićeve ulice, je dokoličenje koje se sastoji od toga da društvo s arhitektonskog faksa zauzme stolove kafića i degustira pripravljene delicije donešene od doma i, koliko smo čuli, nema pritužbi ostalih gostiju. Glavni kuhar je, naravno, Ivica Turčić. Iako je druženje na prvom mjestu, sve je lakše kad je popraćeno dobrom hranom i pićem.

Znatiželja bez predrasuda prema svemu što je ima veze s dobrom hranom - namirnice, priprava, restorani, vina i sve drugo, tjera Ivicu u neprestane akcije. Bilo da sadi i koristi neophodno sezonsko povrće i začine u svom vrtu, bilo da se nakon završenog „visokog stupnja kolinja“ iskušava u dimljenju mesa i lososa. Volio bi i upotpuniti svoje bogato znanje istočnjačke kuhinje posjetom dalekim destinacijama Kine i Japana. Od pića ponajviše voli vina i šampanjce.

I najveće mu je razočaranje činjenica da je netko u stanju upropastiti kvalitetnu namirnicu. Jer, jelo je kao maketa, gradi se polako i pažljivo, a oduševljenje konačnim djelom mora goditi svakom oku, a u slučaju pripravljenog jela i – više!

Vrganji – cijevi na grillu

vrganij (cca 200 gr) 4
grančice svježeg timijana 8
tanko narezana panceta 8
češnjak 3-4 češnja
krupna sol, grubo mljeveni bijeli papar
limuna 2
rukola 1 vezica
majčina dušica
maslinovo ulje
za 4 osobe

Vrganje oprezno očistiti suhom četkom. Stapku oguliti do zemljanog dijela i uzdužno razrezati. U utor ubaciti tanko narezani komad slanine, majčinu dušicu, nekoliko listića češnjaka. Slaninu namotati oko stručka.
Zagrijati grill tavicu, dodati nekoliko žlica maslinovog ulja. Položiti vrganje i prekriti ALU-folijom. Peći 5 minuta s jedne strane, pa okrenuti. Maknuti sa vatre i svaki vrganj nakapati limunovim sokom po želji. Posoliti krupnom soli i paparom po želji.
prilog Rukola začinjena maslinovim uljem i limunom .

Pročitaj ostale članke iz broja 4, Listopad 2007

Ostala izdanja