Iće i piće

Broj 28, Prosinac 2011

rezervirajte… hotel park

Splitski drugi dnevni boravak

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

U zemlji povišću pritrujenom u kojoj je teško pronaći mnogo pojmova s tradicijom, devedeset godina nekoga hotela zaista izaziva divljenje. Hotel Park pojam je ugostiteljstva, koji se u burnoj nacionalnoj povijesti povezao s brojnim naraštajima u njihovim najvažnim životnim trenucima, ali ne samo krštenjima ili vjenčanjima

Pozicijom na znamenitom splitskom kupalištu Bačvice, u čarobnom zelenom okolišu, s legendarnom terasom, hotel ima preduvjete za pravi gradski hotel u kojem možete boraviti ili samo doći na piće ili ručak. Zato devedesetogodišnja tradicija i ne čudi toliko. No, da ne nabrajamo tehničke detalje o broju soba i bogatstvu sadržaja (www.hotel-park-split.hr), mnogo je bolje da prepustimo riječ djelatnicima hotela.

Zgrada Hotela Park izgrađena je davne 1921, kaže nam Joze Tomaš, direktor hotela, i odmah je namijenjena za hotel. Zvao se Imperijal, a poslije je preimenovan u Park. Već je 90 godina na tržištu kao hotel. Hotel Park je u mislima i glavama svih Splićana njihov drugi dnevni boravak, njihovo mjesto druženja. Ovo je uistinu okupljalište svih građana i ponosni smo da je tako i danas. Kod nas se sastaju tri Rotary kluba te šest splitskih Lions klubova. Kad Splićani žele impresionirati ili počastiti nekoga gosta, preporučit će mu noćenje u Parku, bez obzira što ima novih i udobnih hotela u Splitu, Park se i dalje smatra najekskluzivnijim hotelom.

Ta tradicija, sjesti i doručkovati na terasi gdje vam vrapci dolaze na stol, nešto je neponovljivo. Splićani se time hvale. Postoji uzrečica kod nas Splićana kad želimo reći da smo nešto dobro pojeli: A, jilo se ka u Parka! Na to smo i dan-danas ponosni. Među gostima koji su prošli kroz naš hotel bili su predsjednici, premijeri, okrunjene glave, političari… Stalno smo mjesto i sadašnjih političara, naših celebrityja, slavnih nogometnih reprezentacija i klubova (Brazil, Njemačka, Poljska, Roma, Dinamo). Tu svi oni održavaju svoje presice, noće. Teško je i nabrojiti tko je sve prespavao kod nas u Parku. A i teško je da netko tko je posjetio Split nije navratio i u Park.

Imamo stalne goste koji dolaze u Park godinama i oni imaju svoj šugaman (ručnik) s izvezenim imenom, koji ih dočeka u sobi. Oni su prijatelji hotela Park. Takvim sitnicama nastojimo im pokazati posebnu pažnju, jer mi smo mali hotel i svaki nam je gost kralj i broj 1.

Svjesni smo svojih nedostataka, ali i svoje vrijednosti i reputacije. Odgovorni smo prema toj tradiciji i imenu, i oni nas stalno tjeraju da se trudimo i idemo dalje.

90 kuna za 90 godina

Želeći počastiti sugrađane i druge goste u povodu velike obljetnice, hotel prigodno nudi cijele godine menije za 90 kuna pod sloganom I naši stari su tu jili i pili. Naravno da to nije jedini motiv dolaska, o čemu nam govori šefica kuhinje Marija Lulić. U hotelu radim od 1984. Već prve godine s kuharskom ekipom išla sam na Olimpijadu u Sarajevu (glavni organizator Stanko Erceg i ekipa Hotela Intercontinental iz Zagreba te mi s Hvara, Brača i iz Splita tamo smo bili 45 dana!), poslije na summit nesvrstanih u Beograd, a bila sam i u Češkoj, Irskoj, Italiji, Španjolskoj te kod svih naših susjeda.

O tome što najviše traže gosti kaže: Gost uvijek hoće nešto novo. Naše pašticada i rožata stvarno su poznate. Prije smo imali i domaći sladoled. Imali smo aparat u kojem smo svaki dan kuhali 20 litara sladoleda, a često smo morali i kupovati dodatnih 10 litara! To je bila ludnica, kupovi u Parka. Gospoda su se okupljala. Svi su pitali: Ideš na kup u Park? To je bilo prije rata. Što se najviše jelo nekad, a što danas? Piletinu su tada jela gospoda, a danas sirotinja, ha, ha. Ide i riba i meso. Stalno nešto dodajemo u jela. I moramo imati širok izbor jela, jer neki gosti ljeti borave kod nas i cijeli mjesec.

O namirnicama s pazara i problemima nabave, o razlici kvalitete ribe s raznih dijelova Jadrana, o… još bismo štošta mogli saznati od gospođe Marije, dijela povijesti Parka.

U devedeset godina hotel Park doživio je brojne promjene u izgledu. Posljednja je bila prije deset godina, a sad ga očekuje nova rekonstrukcija. Projekt arhitekta Emila Šverka je spreman. Pitanje je trenutka kad će se devedesetogodišnji mladić odlučiti na pomlađivanje. Želimo mu još (najmanje) toliko uspješnih godina!

Hotel Park

Hatzeov perivoj 3

21000 Split

(021) 406 400

www.hotelpark-split.hr

Millefoglie

svježa tunjevina 100 g
svježi losos 100 g
filet orade 100 g
tikvice 100 g
balancane 100 g
sol, papar
maslinovo ulje
pesto od inćuna i kapara
inćuni 6–8
kapari 30 g
tvrdi sir 30 g
pinjoli 40 g
maslinovo ulje 50 ml
sol, papar
  1. Za pripremu pesta od inćuna i kapara: Stavite inćune, kapare, pinjole, tvrdi sir i maslinovo ulje u posudu i izmiksajte u gustu smjesu. Začinite s malo soli i papra. Pesto stavite u hladnjak da malo odstoji.
  2. Ribu izrežite na tanke listiće, tako i tikvice i balancane (patlidžane). Na roštilju ispecite ribu i povrće sa svake strane da dobiju zlatnožutu boju. Nakon što ste ispekli, slažite na tanjuru red tikvica i balancana, red ribe i tako sve dok ne potrošite sve sastojke. Lagano prelijte pestom i ukrasite pečenim špagetima.

Pročitaj ostale članke iz broja 28, Prosinac 2011

Ostala izdanja