Kako su dani hladniji i kraći, tako nam je juha sve draža.Možemo je jesti kao dio ručka ili pak kao samostalni obrok uvečer, kako to često čine Francuzi. Juha ima raznih i sve su fine. Bistra juha stručno se naziva consome, eingemachtes ćete prepoznati po komadićima sitne peradi, minestrone je juha bogata povrćem, juha od luka ne može bez sira, a mi smo danas odlučili naučiti vas spravljati fine kremaste juhe. To što su kremaste ne znači da su bez strasti i temperamenta. Kari, kurkuma, čili, začini su koji upravo uživaju u društvu bundeva i korjenastoga povrća.
maslinovo ulje | 3 žlice |
maslac | 2 žlice |
veliki luk | 2 |
češnjak | 2 češnja |
peršinov korijen | 2 |
mali celerov korijen | 1 |
svježe lišće peršina | 100 g |
crni papar | |
korijandar | ½ žličice |
kim | ½ žličice |
kurkuma | ½ žličice |
čili u prahu | 1 žličica |
mali krumpiri | 2 |
pileći / povrtni temeljac | 500 ml |
vrhnje za kuhanje | 200 ml |
prirodni jogurt | 200 ml |
svježe lišće korijandra | |
ribana limunova korica | 1 |
- Operite peršin te odvojite lišće od korijena. Ugrubo nasjeckajte korijenje.
- Ugrijte ulje i maslac u velikoj tavi iznad srednje vatre. Umiješajte nasjeckani luk, češnjak i peršinov list te pirjajte 5 min. Zatim dodajte peršinov korijen, celerov korijen i lagano pržite 5 min. Dodajte začine i pirjajte još 5 min. Dodajte krumpire koje ste prethodno ogulili i narezali na kockice, pileći temeljac te pustite da proključa, pokrijte tavu, smanjite vatru te kuhajte 25–30 min ili dok krumpir i korijenje ne omekšaju.
- Ostavite da se ohladi. Prebacite u food processor i miksajte dok ne nastane pire. Vratite juhu u tavu (ako volite kremastu teksturu, procijedite juhu kroz cjedilo ili sito) – dodajte vrhnje za kuhanje, nasjeckano lišće peršina te blago ugrijte. Juhu poslužite u tanjuru te ukrasite prirodnim jogurtom, ribanom limunovom koricom i svježim, sjeckanim lišćem korijandra i peršina.