Iće i piće

Broj 44, Listopad 2015

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Jesenska inspiracija

Marina Sanguinetti

Fotografije: Damir Fabijanić

Nakon što je doba godišnjih odmora i praznika prošlo, vraćamo se svojoj kuhinji puni nadahnuća, novih okusa, a ponekad smo toliko sretni da tijekom putovanja otkrijemo nove namirnice.


Ovaj put s vama želim podijeliti dvije juhe: jednu od avokada iz Južne Amerike te drugu od rajčice i leće s arapskim utjecajima.
U receptu za juhu od avokada rabim dimljenu slatku papriku, koju možete pronaći u boljim dućanima začina. Umjesto nje nudim vam tri opcije: najbolja je pimentón de la vera podrijetlom iz Španjolske. Ili možete koristiti dimljene habanero ili paprike chipotle podrijetlom iz Meksika. Ako vam je teško nabaviti prethodno navedene, jednostavno uzmite tradicionalnu slatku mljevenu papriku.

Juha od avokada s komadićima pistacija i dimljenom paprikom

avokado, zreli 2
sok od limuna ½
sok od limete ½
kremasti sir 100 g
sol, papar
hladna voda 1 šalica
tostirane pistacije 60 g
krušne mrvice ¼ šalice
limunova korica 1
dimljena paprika 1 žličica
maslinovo ulje 5 ml
za 4 osobe
  1. Stavite avokado, sok od limuna i limete, kremasti sir, sol i papar u blender. Miksajte 20 sekundi. Polako dodajte hladnu vodu i ponovno miksajte dok smjesa ne postane glatka, dodatnih 30-ak sekundi.
  2. Pistacije tostirajte u pećnici 5 min. U blender stavite tostirane krušne mrvice, limunovu koricu, dimljenu papriku i maslinovo ulje. Miksajte nekoliko sekundi pa dodajte pistacije i dobro izmiksajte.
  3. Juhu poslužite u prikladnom tanjuru te pospite žlicom komadića pistacija i malo dimljene paprike.

Juha od rajčice s lećom i datuljama

maslinovo ulje 2 žlice
luk, sjeckani 2
peršin, sjeckani ¼ šalice
korijander, sjeckani ¼ šalice
celer, list 2 žlice
kumin ½ žličice
pire od rajčice 4 šalice
koncentrat rajčice 4 žlice
kurkuma ½ žličice
kajenski papar ¼ žličice
jušni temeljac 1 šalica
sol, papar
kuhana leća 1 šalica
datulje 3 žlice
kremasti sir 100 g
kiselo vrhnje 3–4 žlice
korijander, svježi
metvica, svježa
  1. U velikom loncu na maslinovu ulju nekoliko minuta pirjajte luk, svježe začinsko bilje i kumin. Dodajte pire i koncentrat rajčice, kurkumu, kajenski papar i kuhajte 10 min, povremeno miješajući. Dodajte jušni temeljac, sol i papar, pa smanjite vatru i kuhajte 20–30 min ili dok se ne reducira ¼ tekućine. Za bolju konzistenciju, volim izmiksati štapnim mikserom, ali to je po izboru. Čuvajte na toplom.
  2. Skuhajte leću. Nasjeckajte i očistite datulje od sjemenki.
  3. Pomiješajte kremasti sir s kiselim vrhnjem. Tanjur ukrasite lećom, kremastim sirom, datuljama i svježim začinskim biljem te pažljivo servirajte juhu.

Pročitaj ostale članke iz broja 44, Listopad 2015

Ostala izdanja