Vinarija Medea dio je većega poduzeća koje se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, a koje je nastalo još sredinom 1954. kao zadružna vinarija koja je okupljala lokalne proizvođače, a privatizirano je 90-ih otkad djeluje kao samostalna vinarija. Godine 2006. nastao je brend Medea. Arhaične arhitekture izvana, unutra krije najnoviju vrhunsku tehnologiju za izradu kvalitetnih i pristupačnih proizvoda. Zadnjih godina puno je investirano u vinograde (2013. – obnovljeni vinogradi i zasađeno 18 ha novih; 2015. – novih 13 ha malvazije) te samu vinariju (2015. – unaprijedili, obnovili i modernizirali sustav proizvodnje – linija punjenja, preša, vinifikatori za crna vina…), kao izraz želje za boljim, modernijim vinima i nižim proizvodnim troškovima kao preduvjet cjenovne konkurentnosti na tržištu.
Marko Krstačić i Ivana Perišić mladi su i uspješni enolozi u Medei. Marko kaže: Ovdje sam šestu berbu, od kojih ni jedna nije sličila na drugu. Želimo što kvalitetnije iskoristiti resurse koje imamo. Veliki iskorak postignut u zadnjih pet godina rezultat je golema truda. Vjerujem da su se oduvijek ovdje radila kvalitetna i vrhunska vina, ali nedostajao je trud u marketingu i nastupu na tržištu.
Vina se rade isključivo iz vlastitih nasada između Pule i Medulina te s jedinstvenog vinograda na samu jugu u općini Ližnjan (Punta Greca). Punta Greca i Montiron su vinogradi koje mi nazivamo cru vinogradima jer su zbilja posebni. Montiron zbog sorte, a Punta Greca zbog lokacije, tla (mješavina pijeska, gline i crvenice koja dobro čuva vlagu i unatoč uvjetima ne pati od suše te daje posebnu aromu)i što je poluotok okružen morem na udaru bure, juga, posolice, cjelodnevnoga sunca. Zaključili smo da imamo jedinstvene lokalitete, jer smo na samu jugu (toplije je, nema toliko padalina). Zbog toga rade drukčije finalne proizvode od ostale Istre. Vina su drukčijeg aromatskog profila. Od 60 ha vinograda, malvazija je 44 ha, 2 ha chardonnay, 9 ha merlot, 2 ha terana, 2 ha cabernet sauvignona i 1 ha refoška.