Usprkos golemoj popularnosti različitih vrsta bundeva posljednjih godina, koje su pomaknule granice konzumiranja bučina ulja i različitih jela s bučom duboko na jug, njihova je tradicijska uporaba bila minorna. Pitate li starije seljake što s bundevom, reći će vam da je to hrana za svinje. Uglavnom, jer tek se ponekad spomene pečena bundeva ili povremeno štrudla, kao i da su se nekoć sjemenke bundeve grickale i kao pomoć protiv trakavice. Izbor tradicijskih jela nevelik je, a mnogi su recepti potpuno zaboravljeni. Primjerice onaj za kompot od bundeve na koji sam naletjela listajući prabakinu tekicu s receptima i koji je počinjao riječima Kupi bundevu od Bugara. Unatoč ustaljenom i općepoznatom kanonu domaćih (bakinih) recepata, tradicija još čuva poneko nenadano otkriće. Kostajničke pletenice su upravo to – nevjerojatno jednostavan i neodoljivo genijalan izum nekadašnje skromnosti i inventivnosti kojom se izlazilo na kraj sa skromnim i često oskudnim popisom namirnica. Raznolikost koju danas podrazumijevamo rezultat je novije povijesti, one supermarketa i pobjede nad sezonskom prehranom što je diktira klima. Osuđeni na sezonu, morali smo razviti neke veoma domišljate načine konzerviranja namirnica. Onaj tko još pamti goleme ledenice koje su bile važno mjesto svake kuće još prije dvadesetak godina moći će shvatiti razmjere opsjednutosti konzerviranjem što su vladali prije stotinjak i više godina. Sav višak s polja i vrta trebalo je ukuhati, ukiseliti ili osušiti. Soljenje i sušenje najstariji su načini konzerviranja, s time da je za drugi trebalo samo sunce. Kostajničke pletenice zapravo su trake bundeve osušene na suncu, samo to. No samo to neobično je ukusan rezanac, blag i divno žilav, s teksturom koja podsjeća na nožicu vrganja.
Kako im samo ime govori, pletenice nisu bile poznate izvan Kostajnice niti mi je poznato da su igdje drugdje imale svoje mjesto u prehrambenom godišnjem kalendaru. Na posnom stolu na Badnjak morala se naći i zdjela kuhanih bučinih rezanaca. Ta jednostavna, topla salata začinjena češnjakom pušila se ponosno na uređenom stolu čekajući Božić i kraj posta. Danas napokon možemo uživati u sušenim bučama izvan njihova običajnog okvira, u nekim novim interpretacijama koje udovoljavaju sasvim novim prehrambenim izborima, poput vegetarijanstva ili veganstva. Komu treba tjestenina s jajima kad su tu kostajničke pletenice?! Ukusnije sa šalšom nego bilo koja uobičajena tjestenina. Kostajničke pletenice sasvim sigurno mogu pronaći svoje mjesto u modernom kulinarstvu i to me neizmjerno veseli. A što se tiče proizvođača kostajničkih pletenica, oni čuvaju još poneku slabo poznatu delikatesu u svojoj ponudi…