Iće i piće

Broj 15, Listopad 2009

vino i... portret vinara

Adžić

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Obiteljska tradicija

U neobaveznom razgovoru ne tako davne 1993. godine Antun Adžić je na nagovor prijatelja, tada već poznata i priznata vinara Ivana Enjingija, krenuo u proizvodnju vina. S obzirom na već postojeću obiteljsku tradiciju i okoliš nije ga, kaže, bilo teško nagovoriti. Već sljedeće godine proizveo je svoje prvo vino, graševinu iz vlastitog, obiteljskog vinograda. Godinu poslije uz veliku pomoć gospodina Enjingija, u čijem je podrumu vino i odnjegovano, na tržište je izašla prva butelja. S vremenom je izgradio vlastiti podrum u sklopu obiteljske kuće u samu središtu Kutjeva i tamo preselio proizvodnju. Danas je svjestan da posao vinogradara i vinara nije lagan, ali ga voli pa se ne žali, već hrabro i samozatajno ide naprijed. Stalna kvaliteta i iskrenost kojom progovaraju njegova vina najveći su aduti danas i sigurna karta za budućnost. Nova, bolja vina vrhunske kvalitete njegov su stalni imperativ. U domovini je jedan od istaknutih vinara slavonskoga kraja, a u posljednje se vrijeme i izvan granica spominje njegov iz godine u godinu sve bolji rajnski rizling. S razlogom, dakako.

Vinogradi i sortiment

Prvi vinograd s 5000 trsova graševine s vremenom je obnovljen, a danas obitelj gospodari s ukupno 8 ha vlastitih vinograda i s 2 ha u kooperaciji. Dijelom su to stari vinogradi kupljeni od lokalnih vinogradara, a dijelom novozasađeni. Graševina, rajnski rizling, pinot sivi, pinot crni i zweigelt uzgajaju se na najboljim položajima, u samu srcu kutjevačke zlatne doline. Položaji Venje, Hrnjevac i Mitrovac posebni su i čuveni mikrolokaliteti. Kako se u vinogradu određuje kvaliteta i put budućeg vina, sve je podređeno pomnoj obradi, niskim prinosima i vrhunskoj kvaliteti grožđa. Ove su godine posebice drastično smanjili prinose u tridesetak godina starim nasadima graševina te očekuju znatan pomak u kvaliteti. Svaka godina nosi nova iskušenja. Svaki dan sam u vinogradu, obilazim trsove. Zadnje prskanje uvijek obavljam sam. Pregledam svaki trs. Stalno razmišljam kakva će berba biti, što će novoga donijeti.

Podrum, tehnologija, vina

U funkcionalno izgrađenu podrumu, zahvaljujući zdravu i kvalitetnu grožđu, sva se vina vinificiraju bez uporabe selekcioniranih kvasaca, što znači da se fermentacija odvija prirodnim putem uz kontrolu temperature. Bijela vina se vinificiraju i dozrijevaju u posudama od inoksa, a u malom, posebnom dijelu podruma crna vina dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta. Na tržište, ovisno o berbi, svake godine izađe od 50.000 do 70.000 butelja. Zanimljivo je da elegantnu i zanimljivu etiketu krasi detalj veza s tradicionalne slavonske nošnje koji nosi ime Hrvatska zvijezda, a razlika u boji pojedine etikete vezana je za određenu sortu, pa je tako zlatna pripala Graševini Hrnjevac, koja je nastala iz posebno odabranih i selektiranih grozdova te oduševila mnoge. Vina se prodaju uglavnom na hrvatskom tržištu, a vrlo male količine u Češkoj i Austriji.

Obiteljsko gospodarstvo

Antun i njegova supruga uz tri stalno zaposlena radnika vode cjelokupnu proizvodnju i neumorni su u nastojanju da svaka butelja koja izađe iz njihova podruma bude prepoznata kao vjerni odraz kvalitete i obiteljske tradicije. Sin Željko zadužen je da plodove njihova rada plasira na tržište, a u posljednje se vrijeme sve više zanima i samom proizvodnjom. U vrijeme berbe pridruže se i sin i kći s obiteljima pa se naporan rad pretvara u zabavu i druženje. Kušaonica za pedesetak osoba u fazi je uređenja jer je mnogo upita i posjeta što domaćih, tako i stranih gostiju. Ako želite saznati nešto više o samoj proizvodnji i načinu prerade grožđa, slobodno pitajte, kod obitelji Adžić nema tajni. Po najavi će vas srdačno dočekati, a uz odlična vina obvezno ponuditi i nešto domaće, slavonsko.

Filozofija

Vino je nešto što se može proizvesti s velikom filozofijom i modernom tehnologijom ili se može slijediti tradicija. Ja svoje vino proizvodim onako kako se proizvodilo nekada. Drukčiji sam, ali našao sam svoje mjesto na tržištu i svoje poklonike. Nemam laboratorija, ne dodajem kvasce. Ne popravljam svoja vina. Siguran sam da bi tako bilo lakše, ali to ne bi bilo to. To više ne bih bio ja. Moja je obitelj na neki način zaokružila proizvodnju, ali u vinarstvu nikada nije gotovo, da možeš reći sad sam došao do konačnog cilja. Uvijek su tu novi izazovi, nešto te stalno gura naprijed. Vrhunska je kvaliteta jedino što me zanima. Volim ovaj posao i radit ću ga dok god me zdravlje bude služilo.

Budućnost

Postavili smo kvalitetne temelje. Oko vina se vrte velike stvari i sve se više popularizira. Imam tri unuka, pa se nadam da će netko nastaviti mojim stopama... Mislim da kutjevačko vinogorje može jako prosperirati s graševinom koja nije kao ostale bijele sorte. To je sorta koja daje nešto više. Mnogo je mogućnosti, od redovne, kasne, izborne do ledene berbe. Već ima svoje značenje i povezana je za ovaj kraj. U mom sortimentu zastupljena je sa 70 posto a tako će i ostati. Udruga kutjevačkih vinogradara i vinara funkcionira već nekoliko godina i nadam se da ćemo zajedničkim snagama graševinu postaviti na mjesto koje joj pripada. Ne smijemo zaboraviti ni kontinentalne crne sorte. Klima se promijenila, mnogo je sunca u našem kraju i posljednjih godina na tržište dolaze izvanredna crna vina iz kontinentalnog dijela. Nažalost, nema više dobrih lokacija za širenje vinograda u našem kraju osim ako se dio šume ne pretvori u vinogradarska zemljišta

Adžić

Republike Hrvatske 9

34340 Kutjevo

(034) 255 340

www.adzic.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 15, Listopad 2009

Ostala izdanja