Gourmandove nagrade poseban su doživljaj za autore i izdavače. Ovogodišnja svečanost dodjele nagrada održala se u Yantaiju, glavnom gradu vina i Shandong-kuhinje (temeljne kuhinje ostalim sjevernim kuhinjama) u Kini, 8. i 9. lipnja. To je bila dvadeseta dodjela nagrada od osnutka 1995. Svečana proslava 20 godina rada održat će se tamo gdje je i nastala, na Frankfurtskom sajmu knjiga, 14–15. listopada.
Ove godine pristigli su radovi iz 205 zemalja, od čega su u uži izbor ušli radovi iz 92 zemlje. Nagrade su dodijeljene za ukupno 109 kategorija, od kojih se 79 odnosi na hranu, 27 na vino i piće te tri na televiziju. Uvedene su kategorije digitalnog tiska, weba, blogera, aplikacija za mobitel… Prva tri mjesta svih kategorija stižu iz 67 zemalja, a najbolje na svijetu iz 49 zemalja. Iz Gourmanda kažu da je biti proglašen najboljim na svijetu jednako prestižno kao i biti u top 3 jer je konkurencija jaka. Top 3 imaju pravo na logotip Best in the World i certifikat.
Iz Hrvatske je blogerica Ana-Marija Bujić osvojila drugo mjesto na svijetu u kategoriji blogera. Od 2007. piše blog Da mi je nešto slatko... Njezina knjiga What’s Cooking in Dubrovnik ušla je u uži izbor od sedam knjiga na svijetu u kategoriji ženskoga kuhara. Napisana je na engleskom jeziku za sve one koji žele naučiti nešto o dubrovačkoj kuhinji. U njoj se nalazi 120 provjerenih recepata koje je autorica prikupila od obitelji i prijatelja te objasnila na svima razumljiv način. Suvlasnica je restorana Pantarul u Dubrovniku.
Kuharica Bistro Apetit autora Christiana Cabaliera u izdanju Profila osvojila je treće mjesto na svijetu u kategoriji mediteranske kuhinje (Dun Gifford nagrada). Svakodnevno u potrazi za najboljim osnovnim namirnicama, igrajući se njihovim teksturama i ističući im okuse uz dodatke koji se u prvi trenutak mogu činiti nespojivima, Cabalier ih na kraju prezentira kao na slikarskom platnu. Nedvojbeno, riječ je o kuharici koja će nam omogućiti da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskoga restorana, ali će i nadahnuti mnoge mlade kuhare.
Izdavačka kuća Bent Christensen iz Danske proglašena je izdavačem kuharica godine, a austrijski Krenn bio je među šest najboljih. Najboljim prodavačem autorskih prava proglašena je izdavačka kuća Murdoch Books iz Australije.
Čestitamo svim dobitnicima! A sada slijedi naš izbor ovogodišnjih prijavljenih i nagrađenih knjiga i recepata. Uživajte