Iće i piće

Vinodolova tržnica

Velimir Cindrić

FOTOGRAFIJA: DAMIR FABIJANIĆ

Nije tajna da u novom mileniju raste zanimanje za poznavanjem podrijetla namirnica. Jedan od predvodnika toga trenda jest i restoranska industrija, barem u dijelu ambicioznijih lokala koji, znajući da visokokvalitetne namirnice čine osnovu svakog ukusnog ili kreativnog jela, s ponosom ističu podrijetlo namirnica u jelima koja nude. Ponekad je to podrijetlo sastavni dio imena jela, a ponekad ga gostu predstavi konobar pri posluživanju. Slučaj je to i kod popularnoga zagrebačkog restorana Vinodol, čiji se novi koncept najbolje od Hrvatske, uz kreativnu interpretaciju tradicijskih jela, oslanja upravo na namirnice s imenom i prezimenom, i to one ponajbolje, probrane iz svih krajeva zemlje. Ovih dana imao sam se prilike upoznati s dijelom proizvođača i njihovim namirnicama koje čine dušu jelovnika Vinodola, i to na svojevrsnoj tržnici priređenoj za specijalizirane gastro novinare, s ciljem da se pokaže koliko se pažnje ulaže u namirnice, njihovo porijeklo i kvalitetu.

Sve ovo iznimno je važno u doba kada se restoranska filozofija farm to table sve više širi svijetom. Njezino podrijetlo seže do pionira progresivne kuhinje kasnih 60-ih i 70-ih, kada su organske i lokalne namirnice prvi put postale trend. Naime, zbog ubrzane urbanizacije, lokalne su namirnice postale sve rjeđe dostupne, jer je prerađena hrana lakše stizala na police trgovina, a slijedom toga ljudi razvili ukus za praktičnost u stilu prehrane.

Kako su se neizbježne posljedice za zdravlje i životni stil počele pojavljivati nakon nekoliko desetljeća loše prehrane, došlo je do novog stava. Prije 10-ak godina, prvi primjeri superhrane i namirnica s poznatim podrijetlom stekli su komercijalnu popularnost. Ranije ograničeni na one krugove društva koji su oduvijek vodili računa o prehrani, ta se hrana šire pojavila u većim gradovima, koji su počeli njegovati okruženje u kojem lokalni proizvodi dobivaju na vrijednosti. Posljednje desetljeće tako je otvorilo put, kako za chefove, tako i za restorane koji su koristili prednosti lokalnog izvora i princip s farme na trpezu.

Upravo je to put kojim je krenuo posljednjih godina i Vinodol, restoran koji redovito ugošćuje stalne gradske goste te posjetitelje Zagreba, bilo one poslovne ili turiste. Pri tome odabir best of Croatia sasvim je logičan, jer stalnome gostu omogućava uživanje u domaćoj hrani rodnoga kraja, odnosno omiljenih nacionalnih gastro podneblja.

Sve spomenuto, naravno, da bi se izvelo na razini kojoj teži Vinodol, zahtijeva vrhunske namirnice i vješto vođenu kuhinju, koja u tom žongliranju jelima različitih regija pristupa umjereno kreativno, iskreno i s podosta ekonomije, pri čemu postava kuhinje Vinodola tu ima veliku sreću, ali i selektorske mudrosti vlasnika restorana Dražena Bobana, da se danas na njezinu čelu nalazi chef Zdravko Tomšić.

Bobanovo i Tomšićevo pravilo – ponuditi tipična domaća jela iz svih krajeva Hrvatske, primjereno i suspregnuto ih osuvremeniti, te zadržati njihove autentične okuse, bez zadiranja u bit određenog jela, doista nije nimalo lak zadatak. No, uz pomoć probranih proizvođača i OPG-ova s kojima Vinodol svakodnevno surađuje i čije namirnice rabi u pripravi jela, tu zadaću obavlja besprijekorno.

Umjesto da ponove format u kojima je novinarima potkraj prošle godine predstavljen novi koncept restorana, domaćini su ovoga puta okupili odabrane male proizvođače i OPG-ove čije proizvode koriste kuhinja Vinodola, s ciljem, već sam rekao, da se pokaže koliko se pažnje ulaže u te namirnice, njihovo porijeklo i kvalitetu. Uz proizvođače, od kojih su mnogi osobno došli predstaviti svoje proizvode, kuhari restorana od nekih su namirnica pripremili jela koja se nude na jelovniku. Evo ukratko onoga što sam tamo vidio i kušao.

Tvrtka Adria Shell izložila je i ponudila na kušanje dimljene dagnje, ukiseljeni motar, ukiseljenu salikorniju te marinirane filete trlje. Na degustaciju su bili ponuđeni ravioli nadjeveni skutom u umaku od dimljenih dagnji i cherry rajčica te ukiseljena skuša sa salikornijom.

Zagrebački Farmeraj, tvrtka koja se bavi distribucijom povrća, voća i začina malih proizvođača i farmi, na degustaciju je ponudila crudo s umacima i žele od pečene paprike s pjenom od kozjeg sira.

Obiteljsko gospodarstvo OPG Pećnik, koje se bavi proizvodnjom svježih, kuhanih i dimljenih sireva te kiselog vrhnja, na kušanje je ponudilo sve svoje proizvode, dok je restoran od njih spravio štrukle od vučenog tijesta te liptauer sa švarglom i hrskavim mlincem.

Obiteljsko gospodarstvo OPG Oštarić s otoka Paga (Kolan), koje se ponosi svojim paškim sirom, ponudilo je prisutnima tu deliciju te ovčju skutu, koje Vinodol redovito poslužuje svojim gostima.

Mesnica i klaonica Kanurić s eko certifikatom zaslužna je za jedan od favorita restorana - teletinu ispod peke. Naime, Vinodol kod Kanurića nabavlja teletinu, ali i svježe meso od kojeg se radi smjesa za pljeskavice prema originalnoj recepturi. Prisutnima je ta vrlo ukusna pljeskavica ponuđena u mini verziji.

Vinarija i uljara Škegro iz Ljubuškog, od koje restoran Vidonol nabavlja ekstra djevičansko maslinovo ulje Krš, a koje se rabi za hladno začinjanje jela, ponudila je na kušanje to blago ulje mješavine četiriju sorata (oblica, pendolino, leccino i cipressino). Treba reći da je predvodnik hercegovačke scene maslinovog ulja već osvojio brojne vrijedne nagrade, među kojima se ističu srebrna medalje iz Zuricha 2016. i zlatna iz New Yorka 2018.

Obitelj Karlić iz Paladina (Buzet) stoji iza robne marke Gir. U sklopu Vinodolove tržnice poslužena je sezonska juha od čičoke s bijelim tartufom te crème brûlée od gusje jetre s bijelim tartufom.

Tvrtka Bregi matuljske obitelji Buretić proizvodi suhomesnate proizvode i kuhane šunke, za što posjeduje eko certifikat. Ovom prigodom moglo se kušati njihovu kuhanu šunku u brioš tijestu, jelo u stalnoj ponudi restorana Vinodol.

Sandi i Maja Orbanić stoje iza imena mljekare Latus iz Žminja koja proizvodi kravlju skutu, mlade kravlje te zrele kravlje i ovčje sireve. Na Vinodolovoj tržnici prisutni su mogli kušati rozbif na kremi od njihova sira Veli Jože, uz dodatak brokule.

Pršutana Smjeli iz Dugopolja, kod koje restoran Vinodol nabavlja pršut za hladne plate, predstavio se svojim paradnim proizvodom i u potpunosti opravdao svoje mjesto u ponudi lokala.

Obitelj Lenac bavi se kod Mrzlih Vodica uzgojem romanovske ovce, koju restoran Vinodol, nakon što prođe sezona paške janjetine, nudi na svome jelovniku, naravno u obliku janjetine s ražnja.

Uz sve su ponuđena i primjerena vina s iznimno zanimljive vinske karte Vinodola (popisuje favorite, ali i brojne hrvatske autsajdere sjajne kvalitete).

Prema riječima domaćina, druženje na Vinodolovoj tržnici željelo je pokazati snagu i organiziranost sustava koji upošljava 97 ljudi u posluzi i kuhinji, a koji sadržava i vlastitu mesnicu, pripremnicu za povrće te slastičarnicu u kojoj se uz kolače izrađuju i tjestenine i kruh.

I više negoli dovoljno za pozivnicu u Vinodol. Kušajte jela koja nudi i otkrijte tajnu namirnica koje stoji iza njihova vrhunskog okusa.