Španjolski distributor hrane Guzmán Gastronomía – Solegraells nedavno je na tržište izbacio novu liniju umaka prema receptima Alberta Adrije, jednog od vodećih chefova svijeta i, dakako, suradnika slavnog brata Ferrana. Umaci Aioli, Romesco, Brava, Ponzu, Miso, Marinara i Sofrito spravljeni su od namirnica najviše kvalitete te namijenjeni praktičnijoj pripravi jela. Umaci se mogu rabiti u najrazličitijim jelima, štede vrijeme i novac, bez žrtvovanja odličnog okusa i kvalitete.
Imaju okus kao umaci spravljeni kod kuće, a pri ruci su vam odmah. I ja ih rabim u mojim restoranima, tvrdi Albert Adrià, chef poznatih restorana Tickets, Pakta, Enigma i Bodega 1900 u Barceloni.
Novi umaci podijeljeni su u tri kategorije:
1. Umaci inspirirani klasičnom kuhinjom – Aioli (prirodni umak od češnjaka i maslinova ulja, delikatne i homogene teksture), Romesco (umak od badema, koji tradicionalno prati katalonski mladi luk calçots) i brava (umak na temelju rajčice, ljutkast i s notama dima).
2. Umaci inspirirani japanskom kuhinjom – Ponzu (umak od rižina octa i citrusa ponzu, koji prati mnoga japanska jela) i bijeli Miso (fermentirana pasta od soje s rižom i začinima, na japanski način).
3. Umaci inspirirani tradicionalnom španjolskom kuhinjom – Marinara (umak od rajčice, češnjaka i začinskih trava) i Sofrito (tradicionalni temelj paprikaša i drugih pirjanih jela, spravljen od luka, peršina, soli, vlasca, češnjaka i ulja).