Iće i piće

Prosecco Pazo i istarski tartufi ljube se javno

Željko Žutelija

Red Wine Bar u Zagrebu postaje mjesto predstavljanja zanimljivih eno-gastro događanja namijenjenih vinoljupcima koji - uz prigodne zalogajčiće- kušaju vinske novitete i tijekom ugodnog druženja raspravljaju o sjedinjenju hrane i pića. Na posljednjoj prezentaciji predstavljen je Prosecco Pazo, pjenušavo vino proizvedeno od grožđa uzgojenog u vinogradima u sjevernoj Italji, u okolici Trevisa, kojem su pridruženi proizvodi tvrtke Natura tartufi iz Buzeta

Josipa Pavičić Berardini i kuhar Drago Bošnjak posjetiteljima su predstavili dio bogatog proizvodnog programa tvrtke Natura tartufi, temeljenog na konzerviranju bijelog i crnog tartufa, oplemenjivanju mesnog i sirnog programa tartufima te čokoladi, medici i maslinovom ulju s tartufima. Ukusni tapasi s tartufatom, ovčjim i kravljim sirom sa sjeckanim tartufima i drugim delicijama pridonijeli su skladnom prožimanju Prosecca Pazo s najpoznatijim istarskim specijalitetom.

Duboke gastronomske i enološke veze između istočne i zapadne obale Jadrana, Hrvatske i Italije, i ovom su se prigodom pokazale ne samo neraskidive i trajne, nego i uspješnom kombinacijom onoga što – u ovom slučaju sjeverna Italija i Istra – mogu ponuditi ljubiteljima ića&pića.

Daniela Puh i njezin suprug Marko predstavili su proizvodni program tvrtke Natura tartufi, kojim su se izvozno proširili na nekoliko kontinenata, postajući tako ambasadorom vrhunske istarske gastronomije. Tradiciju dugu osamdesetak godina (od 1932.) nastavlja četvrta generacija obitelji Puh, predvođena direktoricom Danielom, a proizvodnja je osuvremenjena u skladu s modernim gastronomskim trendovima. Bijeli (magnatum pico) i crni tartuf, kojim su nekad davno, dok Talijani nisu počeli ukazivati na jedinstvena gastronomska svojstva tartufa, članovi obitelj Puh hranili svinje, zaštitni je znak vrhunske istarske gastronomije i svjetski ekskluziv kao što je, primjerice, kavijar Beluga. Tartufarstvo je važna gospodarska grana Istre, a istarski su tartufi, unatoč visokoj cijeni, iznimno traženi na domaćem i inozemnom tržištu.

Luka Elezović, vlasnik Red Wine Bara, zdušno se brinuo o tome da Prosecco Pazo, koji je predstavila menadžerica Suzana Vajdorfer, predstavnica za jugoistok Europe, svojom pjenušavom zavodljivošću bude ugoda za nepce jednako kao i plate s proizvodima tvrtke Natura tartufi i tapasima koje su kreirali Josipa Pavičić Berardini i Drago Bošnjak.

Prosecco Pazo, buteljiran u atraktivnu bocu zlatne boje, što sugerira konzumaciju u svečanijim prigodama, vino je za mnoge prigode i nepogrešiv izbor za one koji vole pjenušce.

Hrvatsko-talijanska gastronomska i enološka veza i ovaj se put pokazala iznimno uspješnom, a skladnim prožimanjem onoga što dvije susjedne regije mogu ponuditi ukazala je na neiscrpne mogućnosti dobrih kombinacija i kreativnih prezentacija u najrazličitijim prigodama.