Iće i piće

Hrvatsko-slovenske pjenušave veze

Željko Žutelija

Hotel Dubrovnik u samom središtu Zagreba pokazao se iznimno pogodnim i ugođajnim mjestom za priredbu Prvi salon pjenušavih vina. Obilježavajući 20. obljetnicu svog djelovanja, slovenske Radostne prireditve, uz potporu Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj, SLO-CRO Poslovnog kluba i Turističke zajednice Zagrebačke županije organizirale su u hotelu Dubrovnik susret 40 hrvatskih, slovenskih i nekoliko talijanskih i francuskih proizvođača pjenušaca. Posjetiteljima je - a bilo ih je više od pet stotina – predstavljeno stotinjak etiketa.

Prethodno je, 3. veljače u Grand hotelu Union u Ljubljani, održano zajedničko, hrvatsko-slovensko ocjenjivanje pjenušaca, prvo u povijesti vinskih susreta dviju država. Vina su u Ljubljani ocjenjivale dvije mješovite slovensko-hrvatske stručne komisije, sastavljene od enologa, sommeliera, degustatora i novinara.

Na zagrebačkom Salonu pjenušaca 11.2. priznanja su dodijeljena poznatim i priznatim proizvođačima pjenušaca u Sloveniji i Hrvatskoj koji su izlagali u Zagrebu.

Zagreb, 11. veljače 2017. – Nakon 20 godina uspješnih slovenskih priredbi, Radostne prireditve s velikim su uspjehom organizirale 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U Zagrebu se u subotu 11. veljače, u hotelu Dubrovnik okupilo 40 slovenskih i hrvatskih proizvođača pjenušaca uz nekoliko zanimljivih pjenušaca iz Italije te pjenušavih vina Francuske i Španjolske velikog hrvatskog distributera Vivat finih vina. Salon se održao uz potporu Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, SLO-CRO Poslovnog kluba i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Izvrsnu posjećenost Salona pojačali su i brojni predstavnici medija s više od 60 akreditiranih novinara. Salon je posjetilo više od 500 posjetitelja koji su imali prigode u 5 sati Salona kušati oko 100 etiketa pjenušavih vina. Bio je to, kako su rekli posjetitelji “pravi raj za istinske ljubitelje pjenušaca jer Zagrebu je doista nedostajao jedan ovakav događaj”.

Na samom otvorenju govorila je njezina ekselencija Veleposlanica Republike Slovenije dr. Smiljana Knez, podržavajući ovakve susrete hrvatskih i slovenskih vinara koji jačaju gospodarsku aktivnost obiju država, ali i dobrosusjedske odnose.

Na Salonu su podijeljena priznanja najbolje ocijenjenim vinima na Zagrebačkom salonu :

U kategoriji bijelih pjenušavih vina:

- 1. mjesto: 87,80 bodova - Istenič, Prestige, 2011

- 2. mjesto: 87,00 bodova - Misal Peršurić, Blanc de blancs, 2010

- 3. mjesto: 85,80 bodova - Kos, Anita, 2013

U kategoriji ružičastih pjenušavih vina:

- 1. mjesto: 87,80 bodova - Čarga | Since 1767, Donna Regina Rosé, 2013

- 2. mjesto: 87,00 bodova - Sibon pjenušci, Sibon rosé, 2014

- 3. mjesto: 86,80 bodova - Vina Vuglec, Rozalia rosé, 2013

Najviše ocijenjeno hrvatsko pjenušavo vino bio je s 87,00 bodova - Misal Peršurić, Blanc de blancs, 2010

Posjetitelji su mogli kušati slovenski sir sirarstva Kranjec i Kraski pršut te piti Radensku tri srca. Domaći kruh donirala je poznata zagrebačka pekarnica Trajković, a za glazbeni ugođaj pobrinuo se sastav L’Abeille.

Cijelo događanje proteklo je u vrlo ugodnoj i uljuđenoj atmosferi, kakvu priželjkujemo na svim našim vinskim događanjima (ali često izostaje zbog nepriličnog ponašanja šačice nepristojnih posjetitelja). Među posjetiteljima bilo je mnogo lijepih dama, što govori o njihovoj neskrivenoj sklonosti pjenušcima, a posebno veseli i muške posjetitelje, čak i kad su u ulozi običnih i nezamijećenih promatrača.

Čini se da je veljača bila mjesec „pjenušavih“ dobrosusjedskih odnosa Slovenije i Hrvatske, osobito na području enološke i arhitektonsko-dizajnerske kulture. Osim Salona pjenušaca u Ljubljani i Zagrebu, 13. veljače u Oris Kući arhitekture održana je iznimno zanimljiva izložba Drvo25, izbor suvremenog slovenskog dizajna u drvu, gdje su posjetiteljima ponuđena izvrsna slovenska vina (Cabernet sauvignon i Rebula), sjedinjena sa specijalitetima restorana Voncimer u Kući arhitekture.

Pridodamo li svim tim događanjima, uvijek oplemenjenima i finim vinima, i tradicionalno premijerno kušanje svježih malvazija iz berbe 2016. u zagrebačkom Hotelu Esplanade, na kojem su se okupili najpoznatiji istarski proizvođači, čini se da zimu polako ispraćamo podignutim čašama i nestrpljivo očekujemo prva proljetna bujanja vegetacije u vinorodnim područjima Hrvatske. S nadom u treću dobru vinorodnu godinu.