Iće i piće

Prvi eno-gastro festival u Rijeci

Denis Nepokoj

Međunarodni eno-gastro festival WineRi, 22. i 23. veljače održan u Rijeci, nije ni prvi ni jedini te vrste u Hrvatskoj, ali se događao u najimpresivnijem izložbenom prostoru koji se za takve prigode uopće može zamisliti i koji cijeloj manifestaciji osigurava dodatni dignitet. Domaćin prve takve ambiciozno zamišljene izložbe bila je nekadašnja Guvernerova palača, a danas sjedište Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Na festivalu koji je pobudio veliko zanimanje Riječana i gostiju grada predstavilo se 70 izlagača s više od 300 vinskih etiketa, ali i prehrambenih delicija poput pršuta, sira, likera, suhomesnatih proizvoda, meda, ulja, čokolade… Bili su to izvorni hrvatski proizvodi iz Primorsko-goranske, Istarske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije. Nekadašnja rezidencija riječkih guvernera tako je barem nakratko postala izložbeni prostor drugačiji od uobičajenog, ali i mjesto druženja vinoljubaca i bonkulovića uz birana vina i ukusne zalogaje.

Među izlagačima bili su i neki od najpoznatijih vinara u svojim regijama: Krauthaker, Galić, Buhač, Kutjevo, Vina Belje, Ivan Katunar, Valomet, Degrassi, Prelac, Pilato, Poletti, Kabola, Deklić, Peršurić, Franc Arman, Skaramuča, Vinarija Tikveš iz Makedonije, čokoladne slastice Tiso iz Tuzle i mnogi drugi.

Odlična glazbena jazz-kulisa pridonijela je ugođajnom ozračju, a grad Rijeka predstavio je posjetiteljima festivala ne samo vrhunske hrvatske proizvode, nego i bogatu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Kvarnera, jedne od vodećih turističkih destinacija na Jadranu i Sredozemlju.

Festival vina pohodili su i bučni Grobnički dondolaši, zvončari koji su u prošlosti početkom proljeća, ogrnuti ovčjim krznom i s glavama bika ili ovna, zvonjavom velikih zvona koje nose oko struka, tjerali divlje životinje ispred stada svojih gospodara. Zvončari su 2009. godine uvršteni na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine i prvorazredna su turistička atrakcija.

Međunarodni eno – gastro festival WineRi omogućio je – osim kušanja vina i biranih delicija - susrete ugostitelja i proizvođača te zanimljive tematske radionice od kojih je dvije pripremila Vinarija Krauthaker i predstavila vinsku ponudu za 2017. godinu. Crna vina Slavonije i Podunavlja na svojoj je radionici prezentirala Udruga Graševina Croatica, a vodio ju je Mario Maštrović, jedan od najpoznatijih hrvatskih sommeliera.

Udruga Žlahtina organizirala je radionicu na kojoj su predstavljeni pjenušci Primorsko-goranske županije i vina odležana u moru. Da se knjiga i vino vole javno pokazano je na radionici „Knjige i vino se vole“. Uz degustaciju vina Pilato na radionici je predstavljena nova knjiga riječke spisateljice Ivane Grabar. Svi vinoljupci koji su željeli savladati tehniku dekantiranja vina sudjelovali su na radionici sommeliera Damira Zrne i kušali vina vinarije Iuris.

Posebnost ove manifestacije, kojom i Rijeka postaje dio hrvatske vinske priče, njezin je humanitarni karakter. Kupnjom ulaznice svaki gost festivala sudjelovao je u humanitarnoj akciji prikupljanja novca za oporavak jednogodišnjeg dječaka Tea Jelenovića s otoka Krka, koji se u inozemstvu liječi od teške bolesti.

Za prvi Međunarodni eno – gastro festival WineRi održan u Rijeci moglo bi se zaključiti: prvo pa – uspješno. Sudeći po broju posjetitelja koji su pohodili festival u povijesnoj palači, uljuđenoj atmosferi i velikom zanimanju ne samo vinskih i gastro stručnjaka, nego i ljubitelja vina i hrane, Rijeci je ovakva manifestacija bila prijeko potrebna, a organizator se potrudio da bude i iznimno uspješna. Dvodnevni festival WineRi organizirala je marketinška agencija aha marketing, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske te uz potporu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.