Iće i piće

Delicije iz istog istarskog izvora: Salvelina ulja uz Medea vina

Damir Fabijanić

G.E.T. (Tomislav Stiplošek & Silvija Munda) predstavio nam je kombinaciju maslinovih ulja Salvela i vina Medea (koji dolaze iz istog izvora - Agroprodukt iz Vodnjana) u nedavno otvorenom zagrebačkom restoranu No No No (Preradovićeva 12).

Sva predstavljena ulja, pet monosortnih (buža, pendolino, leccione, leccino, bjelica) i Aurum (mješavina sorti leccino i leccione, uz manji udjel buže i istarske bjelice), iskazala su iznimne gastronomske mogućnosti, a uz prigodna jela chefa Kornelija Malića (mousse od kozica, bruschette marinara, glazirani juneći obrazi i filet trlje) pokazala izuzetan raspon mogućnosti. Izniman je bio i završetak - sorbetto s moštom od jabuka i bjelicom. Odlična ulja Salvela dolaze it Agroproduktovih nasada (35 ha) s područja Barbarige i Fažane, a prerađuju se u njihovoj uljari u Vodnjanu.

Sve to ne bi bilo tako dobro, da uz jela i ulja nisu bila poslužena i iznimno dobra vina Medea: Montiron malvazija 2015., Punta Greca merlot 2012. i 2013. To su vina s juga Istre (okolice Medulina i Pule), a vinogradi se prostiru na površini od 60 ha (većinom malvazija istarska i merlot, te manji, mladi vinogradi chardonnaya, cabernet sauvignona, terana, refoška i syraha). Ekskluzivni vinograd na samom jugu istarskog poluotoka, jest pozicija Punta Grkole (Punta Greca), koji se nalazi na pjeskovitom tlu s elementima gline, a okružen je s tri strane morem, a vino se radi samo u najboljim godinama (berbama). Kao posebnu atrakciju koju smo kušali, ističemo - Punta Greca merlot 2012. iz dvostrukog magnuma (Jeroboam, boca od 3 l), ograničenih količina i označenih serijskim brojem.

Ova uljno-vinsko-gastronomska priču začinjena je uz malu pomoć OPG Leonarda Palčića iz Istre – (biser vino Giovanni) i prirodnog jabučnog soka proizvodnje Pavelić iz Lekenika.