Iće i piće

THE BEST CHEF AWARDS 2022

Velimir Cindrić

Nakon što je priredba The Best Chef Awards u rujnu 2020. po prvi put održana virtualno te obznanila da je René Redzepi pobjednik tog izdanja (slavodobitno se na vrh liste popeo za osam mjesta u odnosu na prethodnu godinu) te da su drugo i treće mjesto zauzeli švedski chef Björn Frantzen (2019 bio je na prvome mjestu) te Amerikanac Dan Barber, prošle je godine, na svečanosti u Amsterdamu, na vrh inauguriran chef Dabiz Muñoz, koji je pretekao Björna Frantzena i Andonija Luisa Aduriza. Točno godinu dana poslije, ovog će 20. rujna u Madridu biti proglašen novi poredak, kako najbolja trojka, tako i ostalih 97 chefova koji će upotpuniti novu listu top-100 chefova svijeta.

Podsjetimo, The Best Chef Awards od 2017. svake godine objavljuje top-listu 100 najboljih chefova svjeta, i to na temelju nepristranih mišljenja samih chefova i profesionalaca iz industrije. Kriteriji za odabir su visoka razina talenta, posebna i inovativna suvremena kuhinja, ekološki prihvatljiv i održiv pristup koji djeluje u skladu s prirodom te jasna vizija budućih trendova u gastronomiji. Birači glasaju za chefove na temelju njihovih postignuća, rada i stava.

Priredba će i ove godine imati uobičajeni format, koji uključuje usporedna događanja kao što su Area Talks i Food Meets Science. Dva dana prije glavne gala priredbe, na kojoj će biti obznanjen poredak chefova, Area Talks će donijeti zanimljive rasprave na univerzalne teme svijeta gastronomije te aktualna pitanja, kao i teme s područja društveno neprihvatljivog. Domaćini najavljuju inspirativne rasprave sa stručnjacima iz cijelog svijeta koji će podijeliti inspirativne ideje, inovativna rješenja i uzbudljiva iskustva. Događanje će uživo povezati chefove, novinare, gurmane i poslovne ljude sa svih kontinenata.

Dan poslije, na događanju Food Meets Science, ponovo će se postaviti pitanje je li znanost neophodna za gastronomiju? I opet će odgovor biti isti - znanost i gastronomija su područja koja svakako idu ruku pod ruku. Ove godine Food Meets Science sastojat će se od kulinarskih demonstracija i govora nekih od vodećih chefova i znanstvenika. Glavna tema bit će „Avangarda i svijest”, a očekuje se mnogo zanimljivih razgovora i atraktivnih prezentacija.

Vrhunac priredbe, naravno, bit će spomenuta gala večer. Njome The Best Chef Awards svake godine promovira gastronomiju i odaje počast neumornom, kreativnom i vizionarskom radu chefova diljem svijeta, objavljujući globalno priznatu listu najboljih svjetskih chefova. Vidjet ćemo hoće li Španjolska i dalje biti zemlja s najvećim brojem chefova u poretku te i dalje vladati top-5 i top-10 poretkom. Hoće li na vrh izbiti trio chefova restorana Disfrutar iz Barcelone (Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, prošle godine 6.), Joan Roca iz El Celler de Can Roca (1. iz 2017. i 2018. te lani 4.) ili Andonija Luisa Aduriza (prošle godine 3.)? Hoće li Björn Frantzen (lani 2.) ponovo biti među prvom trojicom, gdje će biti lanjski vodeći Dabiz Muñoz (DiverXO), hoće li se René Redzepi vratiti u velikome stilu te koja će mjesta pripasti Ani Roš (7.), Alexu Atali (8.), Mauru Colagrecu (10.)…?

Posebno veseli da lista već godinama stalno popisuje po 30-ak novih chefova, od kojih neki nisu poznati niti boljim znalcima (neka od tih novih imena već sam predstavio na stanicama Ića & pića, kao i u tekstovima Bloga). U svakom slučaju, i šesto izdanje The Best Chef Awardsa bit će zanimljivo.