Predpandemijske 2019. na ovome sam mjestu objavio tekst koji je najavio da slastičar Jordi Roca, najmlađi od trojice braće iz slavnog restorana El Celler de Can Roca, uskoro otvara „tvornicu“ čokolade u središtu Girone, svojevrsni spoj radionice, slastičarnice, trgovine i hotela. Istodobno, da bi proširio tu vijest, Jordi je objavio knjigu „Casa Cacao“, o kojoj sam također pisao detaljnije, a u kojoj slavni čarobnjak slatkih delicija prepričava svoje iskustvo tijekom istraživanja i proučavanja kakaovca, ali i govori o još mnogo toga drugog.
Za svog posjeta Gironi imao sam prilike na licu mjesta pogledati o čemu se radi. Casa Cacao, hotel i tvornica čokolade braće Roca, vrlo originalni je ugostiteljsko-proizvodni centar koji je svoja vrata otvorio u veljači 2020, u nesretno vrijeme neposredno prije lockdowna. Zapravo se, kako to tvrde sami domaćini, radi o „dva sna ispunjena u jednoj kući“. Naime, u prizemlju Case Cacao proizvode se i nude originalne čokolade - za kušanje ili za ponijeti kući, pod vodstvom Jordija Roce i njegova nekadašnjeg mentora, a sadašnjeg suradnika Davida Allsopa, dok na katovima iznad, pod budnim okom Ane Payet, supruge Joana Roce, posluje Casa Cacao Boutique Hotel s jasnim sloganom: „Ugostiteljstvo je stav“.
U hotel Casa Cacao bio sam pozvan na doručak, koji se služi na krovnoj terasi hotela, s pogledom na stari dio Girone. Tu u središtu grada, visoko iznad Plaçe Catalunya, La Terrassa je ekskluzivan prostor gdje se uživa u nečem doista posebnom - degustacijskom doručku, mini-degustacijskom meniju sastavljenom od jela primjerenih prvom obroku dana, i to od lokalnih, sezonskih namirnica.
Doručak je započeo sokom od svježe cijeđenih naranača, zdjelicom svježih crvenih bobica, domaćim jogurtom, pekmezom i medom, a nastavio sendvičima s iberijskim pršutom, izborom sireva, avokadom i toplim pogačicama. Nakon toga, poslužena su hrskavo pohana meko kuhana jaja sa zelenim umakom i cvijetom tikvica, a potom i slatke delicije poslužene na trokatnom stalku – topli valjčić od mirisnog tijesta punjen vanilijom, čokoladni keks i čokoladne praline, sve uz čaj ili kavu te, obvezno, hladnu čokoladu.
Hotel Casa Cacao ostvarenje je osobne ambicije Anne Payet, koja ima više od 20 godina iskustva u turističkoj industriji, a od samoga početka uključena je i u glavni projekt braće - restoran El Celler de Can Roca, paradni restoran i okosnicu Svijeta braće Roca, čitava sustava različitih djelatnosti u Gironi.
Anna je svojoj hotelijerskoj djelatnosti zadala cilj daljnjeg razvijanja ugostiteljske filozofije braće Roca. Hotel se nalazi u povijesnoj zaštićenoj zgradi, ima 15 velikih, ugodnih i udobnih soba opremljenih finim tekstilom i namještajem izrađenim po narudžbi. Interijer je dizajnirao studio Sandra Tarruella Interiors. S modernim i elegantnim dizajnom, sobe nude prostor kojim dominiraju prirodni materijali, s obiljem malih i dobro promišljenih završnih detalja koji stvaraju izniman ugođaj - prostor za opuštanje i osjećaj „kao kod kuće“.
No, glavnu atrakciju zgrada nudi, rekao sam već, u prizemlju, gdje se nalaze radionica i „tvornica“, vidljivi s ulice kroz velike prozore koji znatiželjnim posjetiteljima omogućuju promatranje procesa nastanka Jordijevih čokoladnih kreacija, i to od sirovih zrna kakaovca do završnih proizvoda. U trgovini, koja se nalazi iza predvorja hotela i ima ulaz i iz pokrajnje uličice, prodaju se manufakturne čokolade od različitih vrsta kakaovca (po šest vrsta tamne i mliječne te četiri prirodno aromatizirane) i čokoladni proizvodi (bomboni, praline, prah, zrnovlje i komadići kakaovca) s Jordijevim potpisom, pakirani u organske reciklirane materijale od vlakana kakaa.