Iće i piće

SAN SEBASTIÁN GASTRONOMIKA 2022

Velimir Cindrić

Ujedinjeno Kulinarstvo (United Kulinary) slogan je 24. kongresa San Sebastián Gastronomika u baskijskome San Sebastianu te svojevrstan naklon je sposobnosti gastronomije da ujedini kulture i izvan područja politike. Kongres će se održati od 2. do 5. listopada, a kao i u slučaju prethodna dva izdanja, oni koji ne budu u mogućnosti otputovati u Baskiju, prezentacije će moći pratiti uživo na stranici www.sansebastiangastronomika.com.

Uz prepun program aktivnosti, najdugovječniji gastronomski kongres na svijetu ovoga će puta posebno predstaviti gastronomsku panoramu Ujedinjenog Kraljevstva, koja je još uvijek za mnoge koji se ograničavaju na London poprilično nepoznata. Naravno, bit će prostora i za španjolske chefove koji rade u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koji će imati prilike prenijeti svoja iskustva i objasniti uspjeh španjolskih namirnica među Britancima.

Na početnom popisu potvrđenih sudionika nalazi se i peruanski chef Gastón Acurio, zajedno s Albertom Adrijom, Andonijem Adurizom, Paulom Airaudom, Ricardom Camarenom, Benitom Gómezom, Lucíom Freitasom, Joseanom Alijom, Begoñom Rodrigo i Nanduom Jubanyjem. Lista govornika uključuje i španjolske chefove s restoranima na britanskom tlu, kao što su José Pizarro, Nieves Barragán, Quique Dacosta, Nacho Manzano i Dani García. U programu je i svojevrstan grill simpozij s najboljim latinoameričkim majstorom roštilja, Pablom Riverom, koji će biti u San Sebastiánu kako bi pokazao svoje vrlo specifično razumijevanje odnosa kuhanja na vatri i žaru. Osim toga, ove se godine u gledalište vraća i ekskluzivni prostor za degustaciju tijekom prezentacije govornika na glavnoj pozornici (takozvani koncept „live tasting“).

Što se tiče glavne teme, domaćini žele pokazati kako je britanska kuhinja itekako živa i zdrava i izvan Londona. Kuhinja Ujedinjenog Kraljevstva, koja je povijesno obogaćena svojim odnosom sa zemljama Commonwealtha kao što su Indija ili Pakistan, zajedno s doprinosima francuske, kineske, talijanske i turske kuhinje, nastavlja apsorbirati kulturne, kulinarske i kulinarsko-tehničke utjecaje iz cijelog svijeta.

Dio ove hibridne konfiguracije nove britanske gastronomije, koju će na Gastronomici predstavljati neki od najzanimljivijih i najuspješnijih chefova, sada obuhvaća i Sjedinjene Američke Države, Meksiko, Bliski istok i niz karipskih zemalja.

Potvrdu bliskih veza Ujedinjenog Kraljevstva s Pirenejskim poluotokom i njegovim različitim stilovima kuhanja, što pokazuju milijuni britanskih turista koji odabiru španjolska odredišta za svoj odmor, pokazuju važnost gastronomije pri donošenju odluke. Uloga koju igra San Sebastián u ovom odnosu britanskih turista s gastronomijom također je sve veća iz godine u godinu, a nedavno je The Times proglasio Donostiju (baskijsko ime za taj grad) „najboljim gurmanskim gradom“, i to u konkurenciji 15 glavnih gradova diljem svijeta.

Koncept „United Kulinary“ pružit će priliku za susret novih britanskih kuharskih formata važnih za raznolikost filozofije dijeljenja iskustava i neposredne suradnje s kuhinjom Baskije. Također će pružiti priliku i mnogim drugim međunarodnim kulinarskim formatima, kao što je onaj Gastóna Acuria, peruanskog chefa koji je uvjerio cijelu zemlju da je gastronomija instrument koji će im pomoći u vraćanju nacionalnog ponosa i identiteta, napor koji je bacio iskru buđenja čitave latinoameričke kuhinje i njezina hvatanja u koštac s izazovima novog vremena. Ili, recimo, rade Pabla Rivere, argentinskog chefa koji je svoju skromnu lokalnu roštiljarnicu u Buenos Airesu uspio 2020. pretvoriti u najbolji restoran u cijeloj Latinskoj Americi.

Posebnu atrakciju predstavljat će dolazak čuvenog Thomasa Kellera, jednog od najvažnijih chefova svijeta, kojem će biti uručena nagrada San Sebastian Gastronomika Tribute 2022. Keller, kojeg se drži neprijepornim neoklasičnim majstorom, jedan je od najvažnijih aktera u povijesti kuhanja i još uvijek predstavlja primjer svim chefovima koji teže perfekciji. Bio je prvi i jedini chef rođen u Americi koji je u isto vrijeme dobio tri Michelinove zvjezdice za svoja dva restorana, kao i prvi američki chef koji je proglašen vitezom francuske Legije časti. Njegovi restorani, koje predvode paradni The French Laundry u Napa Valleyu i Per Se u New Yorku, među najuzbudljivijim su gastronomskim mjestima u zemlji.

Među britanskim sudionicima naći će se i Isaac McHale, škotski chef koji se proslavio svojim londonskim The Clove Clubom (dvije Michelinove zvjezdice), kao i Robert Hall-McCarron, Daniel Clifford (dvije zvjezdice) i Simon Rogan, chef čiji restoran L'Enclume (tri zvjezdice) u Cartmelu mnogi već godinama drže najboljim britanskim restoranom.

Uz razgovore i showcooking, umrežavanje, sastanke, gastronomske aktivnosti i izložbeni sajam, na San Sebastián Gastronomici će biti dodijeljeno i više nagrada te upriličeno nekoliko natjecanja - tradicionalno nacionalno natjecanje u roštiljanju, Državno prvenstvo u spravljanju ruske salate, Prvenstvo u spravljanju jela od slanutka…

San Sebastián Gastronomika danas se drži vodećim međunarodnim gastronomskim kongresom, događanjem koje je u protekle 23 godine potaklo okupljanje vrhunskih kulinarskih i gastronomskih znanja na jednome mjestu te koje je predstavilo najvažnije trendove i procese promjena u kreativnoj kuhinji. Isto se očekuje i od 24. izdanja.