Tako (Deset godina poslije) zvala se moja fotografska izložba održana 1998. u MUO-u. Za nju sam dobio nagradu Josip Račić (pokojnog) dnevnika Vjesnik – za najbolju likovnu izložbu te godine. No sjećanja na nju nisu samo lijepa. Jednako kao s deset godina časopisa I&P. I tu je pala nagrada (3. gourmet časopis na svijetu, Gourmand Awards 2011), ali sjećanja nisu samo lijepa. Valjda je to tako u životu.

Kao kad gledate adventski ukrašen Zagreb (ili Split). Posjetili smo u posljednjih dvadesetak dana Hrvatsku Kostajnicu i Baranju i tamo i nije baš tako raskošno. A ljudi i tamo žive. Nekako ih se baš i ne sjetimo na klizalištu, na božićnom sajmu. Bez obzira na lijepe slike iz tih krajeva (fotografi znaju uljepšati zbilju). U Baranji smo posjetili vinara i restoratera Damira Josića i započeli novi originalni serijal Vinarevi sljedovi. U Kostajnici smo se divili potpuno originalnom i autohtonom hrvatskom proizvodu – sušenim pletenicama od buče, koje je na hrvatsko tržište doveo mali OPG obitelji Lenac, kojima želimo mnogo sreće.

U šestom posjetu najvažnijem svjetskom eno-gastronomskom kongresu Gastronomika, ponovno smo se divili svekolikom zajedništvu Baskijaca. I gledali kako pod tematskim naslovom Gastronomske kulture: pet kontinenata Europu predstavljaju Mađarska i Turska! Da vam je to netko prije pet godina rekao, sigurno biste se nasmijali. Prije šest godina mogli ste (jedino) u I&P pročitati o Vjekoslavu Paviću, prvom Hrvatu koji je zaslužio Michelinovu zvjezdicu (jasno, ne u Hrvatskoj). Prije neki dan zaslužio ju je i treći put (ovaj put za vlastiti restoran u Njemačkoj). Ni onda, ni danas, nitko u ovoj samodovoljnoj zemlji ne pita za njega. Tko mu je kriv kad nije umrežen. No u Mađarskoj se netko pita. Zapravo pitaju one koji znaju i planski ulažu u svoju gastronomiju.
Sretni blagdani svima!
I onima koji vjeruju i onima koji ne vjeruju… u I&P. (D. F.)

P. s. Molim Ministarstvo kulture RH da uvede novu kategorizaciju medija, tj. posebnu kategoriju samo za naš časopis: profitni medij bez profita. Dajemo intervjue s najboljim svjetskim kuharima, predstavljamo hrvatske destinacije s originalnim materijalom, za nas neprekidno pišu vrhunska imena iz svojih područja (poput profesora Edija Maletića o vinskim sortama i Ivana Barbića MW o svjetskoj vinskoj sceni). Obavljamo i zadaću samog ministarstva u promoviranju tradicijske kuhinje (i prevodimo na engleski jezik), kao što se oni bave istim – nematerijalnom baštinom.