Iće i piće

OKUŠAJTE SREĆU ZA 25. ROĐENDAN MUGARITZA

Velimir Cindrić

Sansebastijanski restoran Mugaritz najavio je da 29. travnja kreće s novom sezonom, i to u za tu instituciju vrlo posebnoj godini u kojoj slavi 25. obljetnicu.

Vrata Mugaritza bila su šest mjeseci zatvorena, ali je većinu tog vremena kuhinjska ekipa provela radno. Naime, osim što se posvetila projektima vezanim uz istraživanje, zdravlje, znanost i obuku, radili su i na oblikovanju novog doživljaja koji će restoran za dva tjedna početi dijeliti sa svojim gostima. Ovu sezonu domaćini su usporedili s „klupkom pređe koje jedva čeka da se odmrsi“, jednostavno poručujući – „čekamo vas u Mugaritzu da se zajedno igramo i istražujemo ovu sezonu“.

Konceptualno gledano chef Mugaritza i njegovi suradnici za naredno razdoblje postavili su si nekoliko pitanja, među kojima su i ova: „Gdje prestaje sjećanje, a gdje počinje mašta? Jesu li sjećanja statična ili se mijenjaju?“. Naime, restoran svake godine uspostavlja nit vodilju kojom isprepliće različite elemente kulinarske ponude. Pri tome, misli i ideje djeluju kao okidač za inspiraciju za razne kreacije. U tako posebnoj godini kao što je 25. obljetnica, ekipa Mugaritza želi se suočiti s prolaznošću i težinom vremena s pogledom koji je usidren u budućnost, u ono što tek dolazi. Umjesto da budu stanica u vremenu za rekapitulaciju poduzetih koraka, proteklih 25 godina poslužit će im, kako sami kažu, „kao odskočna daska za sanjanje budućnosti, onoga što tek treba biti izgrađeno, čineći kreativnost najboljim medijem za kretanje tim svijetom“.


Kao i svake godine, i ove jubilarne Mugaritz pruža prigodu najsretnijima da sudjeluju u generalnoj probi nove sezone. Ta će se proba, kao i uvijek, održati dan prije službenog otvorenja, s vrlo malim brojem postavljenih stolova, u petak 28. travnja. Za odabir pet sretnika i njihovih pratitelja 13. travnja pokrenut je poziv na Instagram profilu restorana. Među svim sudionicima nasumično će biti odabrano pet sretnika koji će zajedno sa svojim pratiteljem prvi isprobati ovogodišnji degustacijski meni. Dobitnici će biti objavljeni u nedjelju, 16. travnja, putem Instagram računa Mugaritza, točno u podne.

S obzirom na cijenu menija, isplatit će se kupnja avionske karte, pogotovo što će ona omogućiti produljenje doživljaja u Mugaritzu i na vikend u čarobnome San Sebastiánu. Pa ukoliko se držite potencijalnim srećkovićem…