Iće i piće

Novi restoran najbolje chefice svijeta nalazi se u Andama

Velimir Cindrić

Pía León, peruanska chefica koja je 2021. na priredbi The World's 50 Best Restaurants proglašena Najboljom cheficom svijeta, upravo je otvorila svoj novi restoran, i to usred Anda u glasovitome Cuscu. Nakon što je u toj drevnoj prijestolnici carstva Inka doajen nove peruanske kuhinje Gastón Acurio predstavio restoran Chicha por Gastón Acurio, Cusco sada definitivno, osim polazne točke za posjetu Machu Picchuu, postaje i magnet za ljubitelje vrhunske peruanske kuhinje.

Smješten u Palacio Nazarenas, luksuznome hotelu grupacije Belmond Hotels (upravlja ultraluksuznom zbirkom od 49 legendarnih hotela, vlakova i riječnih krstarenja u 24 zemlje, okupljajući neka od najsenzacionalnijih svjetskih putovanja i odredišta) u Cuscu, novi restoran Píje León nosi ime Mauka i nalazi se na vrtoglavih 3.416 metara nadmorske visine.

Nazvan po ugroženom inkanskom korjenastom povrću, Mauka je oda blagodati kuskanske kuhinje i njezinih raznolikih namirnica, koje rastu na području od Andskih planina do amazonske prašume. U svojoj srži, Píjina vizija je očuvanje peruanske kulture, što nadilazi samo lokalnu gastronomiju, već ujedno njeguje trenutke za učenje i iskustvo iskonskih korijena i podrijetla andske kuhinje. Zajedno s lokalnim poljoprivrednicima i obrtnicima, Pía i njezina ekipa nastavljaju lokalno kulinarsko naslijeđe, ugrađujući povijest i bioraznolikost Cusca u DNK restorana, sa stavkama jelovnika kao što su žitarice s andske visoravni s kremom od bundeve ili goveđim obrazom kuhanim na niskoj temperaturi, s divovskim urubamba kukuruzom, pampa yuyom (biljna vrsta) i dimljenim caiguaom (divlji krastavac). Ispreplićući prošlost, sadašnjost i budućnost, jelovnik Mauke njeguje nezaboravna kulinarska iskustva u srcu nekadašnje prijestolnice carstva Inka, rabeći veličanstvene okuse zaboravljenih tropskih i planinskih usjeva.

Pía je nakon diplome na Le Cordon Bleu Peru 2006. počela raditi u Centralu, restoranu u Limi čiji je vlasnik bio njezin kolega sa studija, a sadašnji suprug Virgilio Martínez. Unutar pet godina, Pía je, uz Virgilia, postala glavni chef restorana, a 2014. Central je proglašen najboljim restoranom na listi Latin America's 50 Best Restaurants (to mjesto zauzima i posljednje dvije godine). Godine 2018. Pía je dospjela u središte pozornosti otvaranjem vlastitog restorana Kjolle, također u Limi, a tri godine poslije i već spomenutom titulom najbolje chefice svijeta.

„Svojim radom nastojim očuvati i pokazati nevjerojatnu bioraznolikost moje zemlje. Svaka regija ima svoje specifične namirnice, s različitim tonovima i nijansama, koje imaju vrlo jasan identitet i povijest. Mauka nastavlja u istom duhu, predstavljajući prirodan susret peruanske umjetnosti, bioraznolikosti i kuhinje. Oduševljena sam što tu svoju viziju mogu podijeliti u Cuscu, u hotelu Palacio Nazarenas“, rekla nam je Pía León povodom otvaranja novog restorana.

Jela u Mauki nadopunjuju vina s pomno osmišljene liste probranih etiketa iz lokalnih vinograda na velikim nadmorskim visinama, dok se kokteli rade od destilata čiji je cilj istražiti, registrirati i interpretirati peruansku bioraznolikost. Oni uključuju q´aqe, gorko piće spravljeno od 26 biljaka i korijenja koje se sakuplja na 4000 metara nadmorske visine, i amazonsko alkoholno piće napravljeno od odabranog voća i biljaka iz lokalne prašume.

Interijeri Mauke osmišljeni su tako da oduševe osjetila, približavajući tako gosta korak bliže lokalnoj zemlji i ljudima koji održavaju kulinarsku tradiciju, odnosno baštinske namirnice i jela. Gosti su uronjeni u okolni svijet i više od uživanja u samoj hrani - prirodna rasvjeta uljepšava završne slojeve od andskog drva lenga i vulkanskog kamena, dok glatku teksturu prirodnih tkanina krase slikarije lokalnih umjetnika naslikane botaničkim tintama. Mirni, suvremeni interijeri dodatno su poboljšani zvučnim zapisom snimljenim u prirodi s instrumentalima koje su skladali peruanski umjetnici. Taktilni, ručno rađeni bakreni pribor za jelo i keramički tanjuri pastelnih boja, koje je dizajnirala sama chefica, inspirirani su lokalnim zanatima.

Svakodnevno vođenje kuhinje Mauke povjereno je glavnome chefu Leonelu Almanzi. Almanza, rođen u Cuscu, pridružio se kuhinjskoj ekipi hotela Palacio Nazarenas 2015, a sada je zadužen i za produbljivanje svog znanja o gastronomiji Anda i njezinih raznolikih namirnica.

Restoran nudi à la carte jelovnik za doručak, ručak i večeru, sa sastojcima dobivenim s ekstremnih nadmorskih visina oko laguna, šuma, dolina i izvora rijeke Amazone. Palacio Nazarenas, bivši samostan iz 17. stoljeća u srcu Cusca, dom je izvornih arhitektonskih obilježja, kao što su kolonijalne freske, skladno nadopunjene elegancijom 21. stoljeća, zidinama Inka i važne zbirke slika iz Cusca.

Mauka ima za cilj upoznati posjetitelje sa svijetom Cusca putem ugodnog doživljaja objedovanja, koje istovremeno pruža i osjetilno razumijevanje mjesta, krajolika i stanovnika peruanskih Anda. Sveukupno, savršena destinacija za ljubitelja sveobuhvatne kulture.