Iće i piće

Nove knjige: Pierre Hermé Vegan Pastry

Velimir Cindrić

Pierrea Herméa često nazivaju „Picassom slastičarstva“ i „Kraljem modernog slastičarstva“, što nije čudno jer je širom svijeta poznat po svojim jedinstvenim, profinjenim kreacijama. Bio je najmlađi chef koji je 1997. dobio titulu francuskog slastičara godine i otad je izgradio čitavo carstvo. Nakon što je 1998. u Parizu otvorio svoju prvu trgovinu s potpisom Maison Pierre Hermé, proširio je svoj domet diljem Europe, Azije i Bliskog istoka. Njegovi macaronsi, čokolade te brojni kolači, osobito „Ispahan“ ili čokoladni „Infinitely“, postavili su ga na čelo u svijetu slastičarstva i hrane uopće, a The World's 50 Best Restaurants 2016. proglasio ga je Najboljim slastičarem svijeta. Iste godine Vanity Fair ga je stavio na 4. mjesto liste 50 najutjecajnijih Francuza u svijetu.

Pierre Hermé napravio je pravu revoluciju u svijetu i sve potkrijepio s nekoliko desetaka knjiga. Ove godine, Hermé je ponudio i novu priču o gurmanskim slasticama, ovaj put osmišljenima i spravljenim biljnim proizvodima – „Pierre Hermé Vegan Pastry“.

Ono što Pierre Hermé najviše voli u svom kulinarskom svijetu je pronalaženje novih okusa, eksperimentiranje s novim tehnikama i dopuštanje mašti da ga vodi kako bi pronašao savršenu ravnotežu između okusa i teksture. Upravo to blistavo demonstrira u svojoj novoj knjizi posvećenoj veganskim kolačima. Napisana u suradnji sa cheficom Lindom Vongdarom, ova kuharica poziva nas da ga pratimo kako bismo otkrili njegove najpoznatije klasike, ovaj put revidirane u veganskim verzijama i receptima posebno stvorenim za ovu knjigu - Ispahan kroasan, keksi od prhkog tijesta, pareni čokoladni fondant, slastice od crnog ribiza, čokoladni millefeuille, čokoladni cornflake macarons, Babka kroasan… Osim toga, izdanje otkriva i neke posve nove recepte, osmišljene isključivo za ovu knjigu.

Kao što sam već istakao, rad Pierrea Herméa učinio ga je vodećom figurom francuske gastronomije. Kao nadahnuti kreator znatiželjan istražiti baš sve, u slastičarstvo je unio inovativne okuse i modernost, a užitak mu je, čitavo to vrijeme, jedina vodilja. Poštuju ga jednako profesionalci i ljubitelji slastica iz cijeloga svijeta, posebno zbog odlike da svoje tehničko znanje, talent i kreativnost stavlja u službu gurmanskog užitka.

Ukupno 256 stranica, između tvrdih korica, raspoređeno je na sedam poglavlja – Viennoiseries (Za jesti prstima), Kolači za putovanje (Poziv na bijeg), Čokoladni deserti i bomboni (Ovisnik o čokoladi), Voćni deserti i tartovi (Voćno i slatko), Sladoledi i sorbeti (Zamrznute slastice), Macarons (Par grama sreće) i Deserti na tanjuru (Za podjeliti… ili ne).

Bez obzira prakticirate li vegansku prehranu, patite od alergije na laktozu ili jednostavno volite veganske slastice i deserte, ova knjiga u kojoj slavni Pierre Hermé eksperimentira s tehnikama i pušta mašti na volju kako bi pronašao ravnotežu između okusa i teksture, ali uvijek ostajući na biljnoj bazi, kao stvorena je za vas ili za poklon nekom vašem istomišljeniku.

Knjiga je dostupna na španjolskom, francuskom ili engleskom jeziku, od kojih je ovo posljednje izdanje najnovije.

Naslov: Pierre Hermé (with Linda Vongdara): VEGAN PASTRY
Objavljeno: 21. listopada 2024. (UK)
Izdavač: Grub Street Publishing
ISBN: 9781911714163
Tvrdi uvez | 256 stranica | dimenzije: 260 x 210 mm
Sve ilustracije u boji

Cijena na Amazon.de: 36,52 eura (slično francuska i španjolska verzija na Amazon.fr, odnosno amazon.es)