Iće i piće

ANIMA: Razotkrivanje duše

Velimir Cindrić

Svatko tko je bio u katalonskoj Gironi, gradu posve nepravedno zapostavljenu u većini itinerera Španjolskom, složit će se da je zbog svoje ljepote, čovjeku primjerene veličine, obilju zanimljivosti za razgledanje i izvrsne gastronomske ponude, to mjesto savršena destinacija za produljeni vikend, pa čak i dulji boravak. Gurmane treba podsjećati da je Girona i dom slavnog gastro-hrama trojice braće Roca, El Celler de Can Roca, te da je samo 45 minuta vožnje jugoistočno udaljen i Sant Pol de Mar, uzmorsko mjestašce u kome, u svome restoranu Sant Pau, stoluje Carme Ruscalleda, jedina chefica na svijetu koja ukupno knjiži sedam prestižnih zvjezdica. A kad se namjernik iz Girone uputi na sjeverozapad, prema Pirinejima, stići će do još jedne nezaobilazne postaje za svakog gurmana koji krstari tim krajevima – restoran Les Cols chefice Fine Puigdevall, žene čijem se radu izdaleka divim već godinama.

Na stranu sve kritike filozofije nulti kilometar (shvaća se predoslovno i često rabi u marketinške svrhe, zbog čega nam i nije omiljena), Fina Puigdevall svoje kuhanje temelji na najsvježijim lokalnim namirnicama, pa ju se može držati i predstavnicom kurentne filozofije farm to table (to nam se, iz nekog razloga, svima znatno više sviđa, zar ne).

Odmah na početku moram reći da je najfascinantnija osobina kuhinje Fine Puigdevall, cijenit će to mnogi chefovi, ta da na jelca prenosi mnogo toga rabeći samo nekoliko elemenata. Pri tome, sve se temelji na održivosti i kulinarskoj filozofiji koja nadilazi jednostavnu uporabu lokalno uzgojenih namirnica i šalje univerzalnu poruku - nekoliko namirnica, ali bezbroj emocija.

Naime, prilikom stvaranja jela, Puigdevall voli ukloniti sve što drži nebitnim, bez da svoj izričaj lišava suštine, kao i neke vrste poetskog sadržaja, tako tipičnog za žensku ruku u kuhinji. Njezin je stil lagan i tretira isključivo bitno. Pročišćen je, ali velikodušan. Fina je, naime, jedan od kulinarskih autora koji prenose iskrenost, ravnotežu, strogost i prirodnost, na autentičan i emotivan način, maštom, intuicijom i senzibilnošću. Neki to zovu i stilom koji odražava način postojanja. Ali sada nije prilika za zaranjanje u semantičke vode.

Zbog svega spomenutog, prošli me tjedan oduševila pošiljka koja je stigla iz Barcelone, i to od poznatog izdavača Montagud Editores, koji već godinama svojim izdanjima nepogrešivo pogađa ritam bila suvremene gastronomije i prati najzanimljivije protagoniste na toj sceni, barem kada je Španjolska u pitanju. Ipak je to, prema mnogima, i dalje vodeća kulinarska sila našega doba, s najviše utjecajnih chefova.

Naime, otvorivši paket, ugledao sam prvu, dugo iščekivanu, knjigu Fine Puigdevall pod naslovom ANIMA. Prvi dojam po prelistavanju: ta velika chefica očito je odlučila potpuno razotkriti svoju dušu u knjizi koja duboko zadire u njezinu filozofiju i kreacije - dva elementa koji i čine njezin čarobni restoran gdje se u jelu uživa u potpunome miru i tišini zabačenog ladanja. Upravo stoga, 384 stranice knjige, već i na prvi pogled sjaje osobnom i poučnom ljepotom.

Pogled unatrag. Mlada Fina Puigdevall 1990. otvorila je vrata Les Colsa u mjestu Olot, nedaleko Girone, na seoskom domaćinstvu (masía) na kojem se i rodila. Već 27 godina, zajedno sa svojim životnim i profesionalnim partnerom, Manelom Puigvertom, ona razvija taj restoran s dvije Michelinove zvijezdice, posve jedinstvenu instituciju u svjetskim razmjerima, mjesto koje odražava svaki aspekt njezine duše. I sada, spomenuta knjiga, rekao sam već, razotkriva tu dušu i nudi intimni portret restorana.

Nakon nekoliko dana pomnijeg proučavanja knjige, mogu reći da svaka stranica ANIME svijetli duhom koji je istovremeno poučan, lijep, refleksivan i kontemplativan, i to sve u jednakoj mjeri. Isto to čine i 82 recepata najpoznatijih jela Fine Puigdevall. Svaki od njih ima oblik jela ponuđena gostu u restoranu, a istodobno vrlo vjerno odražava jednu od glavnih osovina njezine kuhinje - nepromjenjivi ciklus godišnjih doba. Namirnice, osim što su objekt poštovanja ujedno su i odraz duboke ljubavi prema zemlji te začudno diskretan protagonist Finine kuhinje.

S obzirom na sve rečeno, nije neobično da je na ovoj knjizi surađivalo i deset stručnjaka za suvremenu umjetnost, kulturu, filozofiju i poeziju, što su samo neki elementi koji čine suštinu knjige. Njihovi radovi otvaraju poglede na aspekte koji su ključni za razumijevanje kuhinje Fine Puigdevall. Tu je zastupljen i krajolik, potpuna svijest o okolini i miru, svojevrsnoj kupki za dušu, koja se može postići samo potpunim skladom svih uključenih elemenata. Nadalje, ti zapisi u potpunosti idu u korak s Fininim jelima, uklanjaju sve suvišno, naglašavaju te pojačavaju eleganciju i temeljnu ideju knjige.

Krug knjige ANIMA zatvara se s 84 čuvena filozofska citata inspirativnih i mudrih ličnosti iz cijelog svijeta, od Fraya Luisa de Leóna, preko Rabindranatha Tagorea do Oscara Wildea, te fotografijama Mikela Poncea, koje obuhvaćaju iste vrijednosti koje su pratile i evoluciju Les Colsa - iskrenost, ravnoteža, prirodnost, autentičnost i osjećaj koji proizlazi iz njih.

Pokušavam svaki trenutak povezati s ljepotom i živjeti svaki trenutak sa strašću. To su male stvari koje me ispunjavaju srećom i dovode me bliže životu u skladu s godišnjim dobima, životu u svoj njegovoj punini, rekla je povodom izlaska knjige Fina Puigdevall, dok je Jãvi Antoi de La Rosa, glavni urednik izdanja i svih izdavačkih projekata Montagud Editoresa zaključio: Izrada ove lijepe knjige bila je vježba u kritičkom razmišljanju, prigoda na kojoj smo svi uključeni zahvalni. Nastojali smo poopćiti ideologiju Les Colsa, filozofiju u kojoj je najosobnija strana bića gostu restorana ponuđena putem univerzalnog suvremenog jezika.

Jela Fine Puigdevall duboko su ukorijenjena u vulkanskome tlu Garrotxe, području u regiji Girona, gdje se nalazi Les Cols. Ona nepogrešivo dolaze iz toga kraja, ali imaju sposobnost nametnuti se i otvoriti čitavu svijetu. Ako ste istinski gurman, čovjek koji hranu drži nečim više od pukog hranjenja ili pak ambiciozniji profesionalac stalno u potrazi za novim inspiracijama, ovo je knjiga za vas.

Fina Puigdevall: ANIMA (Restaurant Les Cols, Michelin**)
izdavač:
Montagud Editores
izdano:6 studenoga 2017

384 stranica | 82 recepta | meki uvez | 15 x 22.5 cm |
ISBN: 978-84-7212-169-0

Dvojezično izdanje: španjolski/engleski

cijena: €50.90
narudžbe: libreriagastronomica.com