Svatko tko je bio u katalonskoj Gironi, gradu posve nepravedno zapostavljenu u većini itinerera Španjolskom, složit će se da je zbog svoje ljepote, čovjeku primjerene veličine, obilju zanimljivosti za razgledanje i izvrsne gastronomske ponude, to mjesto savršena destinacija za produljeni vikend, pa čak i dulji boravak. Gurmane treba podsjećati da je Girona i dom slavnog gastro-hrama trojice braće Roca, El Celler de Can Roca, te da je samo 45 minuta vožnje jugoistočno udaljen i Sant Pol de Mar, uzmorsko mjestašce u kome, u svome restoranu Sant Pau, stoluje Carme Ruscalleda, jedina chefica na svijetu koja ukupno knjiži sedam prestižnih zvjezdica. A kad se namjernik iz Girone uputi na sjeverozapad, prema Pirinejima, stići će do još jedne nezaobilazne postaje za svakog gurmana koji krstari tim krajevima – restoran Les Cols chefice Fine Puigdevall, žene čijem se radu izdaleka divim već godinama.
Na stranu sve kritike filozofije nulti kilometar (shvaća se predoslovno i često rabi u marketinške svrhe, zbog čega nam i nije omiljena), Fina Puigdevall svoje kuhanje temelji na najsvježijim lokalnim namirnicama, pa ju se može držati i predstavnicom kurentne filozofije farm to table (to nam se, iz nekog razloga, svima znatno više sviđa, zar ne).
Odmah na početku moram reći da je najfascinantnija osobina kuhinje Fine Puigdevall, cijenit će to mnogi chefovi, ta da na jelca prenosi mnogo toga rabeći samo nekoliko elemenata. Pri tome, sve se temelji na održivosti i kulinarskoj filozofiji koja nadilazi jednostavnu uporabu lokalno uzgojenih namirnica i šalje univerzalnu poruku - nekoliko namirnica, ali bezbroj emocija.
Naime, prilikom stvaranja jela, Puigdevall voli ukloniti sve što drži nebitnim, bez da svoj izričaj lišava suštine, kao i neke vrste poetskog sadržaja, tako tipičnog za žensku ruku u kuhinji. Njezin je stil lagan i tretira isključivo bitno. Pročišćen je, ali velikodušan. Fina je, naime, jedan od kulinarskih autora koji prenose iskrenost, ravnotežu, strogost i prirodnost, na autentičan i emotivan način, maštom, intuicijom i senzibilnošću. Neki to zovu i stilom koji odražava način postojanja. Ali sada nije prilika za zaranjanje u semantičke vode.
Zbog svega spomenutog, prošli me tjedan oduševila pošiljka koja je stigla iz Barcelone, i to od poznatog izdavača Montagud Editores, koji već godinama svojim izdanjima nepogrešivo pogađa ritam bila suvremene gastronomije i prati najzanimljivije protagoniste na toj sceni, barem kada je Španjolska u pitanju. Ipak je to, prema mnogima, i dalje vodeća kulinarska sila našega doba, s najviše utjecajnih chefova.
Naime, otvorivši paket, ugledao sam prvu, dugo iščekivanu, knjigu Fine Puigdevall pod naslovom ANIMA. Prvi dojam po prelistavanju: ta velika chefica očito je odlučila potpuno razotkriti svoju dušu u knjizi koja duboko zadire u njezinu filozofiju i kreacije - dva elementa koji i čine njezin čarobni restoran gdje se u jelu uživa u potpunome miru i tišini zabačenog ladanja. Upravo stoga, 384 stranice knjige, već i na prvi pogled sjaje osobnom i poučnom ljepotom.
Pogled unatrag. Mlada Fina Puigdevall 1990. otvorila je vrata Les Colsa u mjestu Olot, nedaleko Girone, na seoskom domaćinstvu (masía) na kojem se i rodila. Već 27 godina, zajedno sa svojim životnim i profesionalnim partnerom, Manelom Puigvertom, ona razvija taj restoran s dvije Michelinove zvijezdice, posve jedinstvenu instituciju u svjetskim razmjerima, mjesto koje odražava svaki aspekt njezine duše. I sada, spomenuta knjiga, rekao sam već, razotkriva tu dušu i nudi intimni portret restorana.