Kao i prošle godine, u doba kad se čeka nova lista The World's 50 Best Restaurants (u srpnju), u Bilbau su u petak 24. lipnja proglašena imena klase 2022 drugog izdanja 50 Next, popis mladih ljudi koji oblikuju budućnost gastronomije. Osmišljen da nadahne, osnaži i poveže narednu generaciju vođa gastro pokreta, 50 Next slavi pojedince do 35 godina starosti sa šireg područja hrane i pića, od proizvođača i edukatora do tehnoloških inovatora i aktivista. Zajedničko im je da su udruženi u zajedničkom cilju da čine dobro za gastronomiju, a 50 Next ih dovodi na globalnu pozornicu zbog priznanja koje zaslužuju za svoj rad koji će odrediti budućnost gastronomije.
Za razliku od prošle godine, ovaj put je otkrivanje liste bilo popraćeno slavljeničkim događanjem u baskijskome Bilbau. Podsjećam da popis odabranih pojedinaca nije u obliku ljestvice te da je 50 Next stvoren udruženim istraživanjem 50 Next i međunarodno poznatog učilišta Baskijski kulinarski centar.
Nadovezujući se na prvo izdanje, drugo je imalo za cilj predstaviti raznolikost globalne gastronomske scene te je uključilo ljude iz 30 područja na 6 kontinenata. Da bi se došlo do popisa, iz skupa prijava, nominacija i traganja za talentima razmotreno je više od 400 kandidata. Kako 50 Next ne daje detaljnije podatke o prijavljenima, ne znam je li bilo prijava iz Hrvatske. Ako i jest, nitko se nije plasirao na popis od najboljih 50.
Projekt 50 Next uzeo je u obzir cjelokupni ekosustav hrane i pića i podijelio kandidate u sedam kategorija: iznimno inovativni proizvođači/uzgajivači (Gamechanging Producers), pojedinci koji mijenjaju tradicionalne tehnike na nov i učinkovit način (Tech Disruptors), edukatori koji potiču sigurnost studenata u sebe (Empowering Educators), Poduzetnički kreativci (Entrepreneurial Creatives), znanstveni inovatori (Science Innovators), pioniri ugostiteljstva (Hospitality Pioneers, podržava S.Pellegrino Young Chef Academy) i aktivisti koji predstavljaju primjer drugima (Trailblazing Activists). Oni na listi prepoznati su po svom ukupnom doprinosu gastronomskom ekosustavu, kao i njihovu potencijalu da potaknu značajne pozitivne promjene.
William Drew, direktor sadržaja za 50 Best kaže: „Drago nam je što možemo klasu 50 Next 2022. predstaviti na svečanosti uživo, gdje možemo zajedno proslaviti sljedeću generaciju gastro lidera i odati počast njihovim nevjerojatnim postignućima. Uz potporu Pokrajinskog vijeća Biskaje, Baskijske vlade i Baskijskog kulinarskog centra, u mogućnosti smo okupiti ovu uistinu raznoliku skupinu mladih ljudi i usredotočiti se na njegovanje talenata i stvaranje platforme za one koji se bore za svjetliju budućnost gastronomije. Ne sumnjamo da će i klase 2021. i 2022. nastaviti ulagati ogroman rad u svojim različitim područjima i radujemo se što ćemo pratiti njihove projekte dugi niz godina”.
Joxe Mari Aizega, generalni direktor Baskijskog kulinarskog centra rekao je: „50 Next odražava raznolikost profila koji oblikuju sadašnjost i budućnost gastronomskog sektora. Danas smo objavili drugu generaciju 50 Next, a mi iz Baskijskog kulinarskog centra posebno želimo proslaviti ujedinjujući pogled na gastronomiju koju vode mladi ljudi diljem svijeta. Nakon dvije godine pandemije uspjeli smo podijeliti poglede i iskustva iz prve ruke. Mladi talenti poput onih koje smo danas istakli osiguravaju da gastronomski sektor nastavi rasti. Mladi ljudi s liste bave se područjima koja nadilaze kuhinju i koja iz perspektive gastronomije od 360 stupnjeva predstavljaju sektor koji se kontinuirano razvija”.
I doista, klasa 2022. uključuje širok raspon revolucionarnih pojedinaca - inovativne mislioce Anushu Murthy i Elizabeth Yorke, koji pokreću razgovore o indijskim prehrambenim sustavima, Dinaru Kaško, ukrajinsku slastičarku koja je započela slastičarsku revoluciju, zatim zagovornicu vertikalne poljoprivrede Jessicu Naomi Fong, koja je osmislila opskrbu Hong Konga svježim lokalnim namirnicama, Mmabatho Molefe, cheficu koja osnažuje crne radnice i bori se protiv zabluda o autohtonoj kuhinji, Lefteris Arapakis, ribara koji se bori s problemom zagađenja mora u Grčkoj, da navedem samo neke. Zanimljivo je spomenuti da je najmlađi na listi 22-godišnji Mustapha Diyaol-Haqq, ganski stručnjak za kodove računarskih programa u svrhu poljoprivrednih inovacija.
Svakome će biti iznimno zanimljivo pročitati kratki opis (više na stanici: https://www.theworlds50best.com/50next/) postignuća odabranih mladih ljudi prema spomenutim kategorijama. Možda inspiriraju i neke mlađe ljude u nas da se pozabave unapređenjem na različitim područjima ili barem provjere koliko su na svojim poljima djelovanja blizu ili daleko od svojih vršnjaka iz cijeloga svijeta te procjene imaju li šanse prijave li se za 50 Next 2023. Evo imena i kratkih opisa čime se bave članovi Klase 2022:
POJEDINCI KOJI MIJENJAJU TRADICIONALNE TEHNIKE NA NOV I UČINKOVIT NAČIN (TECH DISRUPTORS)
Scott-William Braley (34, Le Havre, Francuska)
Stručnjak za blockchain (distribuirana baza podataka koja se dijeli među čvorovima računalne mreže) koji pomaže kuharima da jela s potpisom pretvore u digitalnu umjetnost
Daniella Kwayu (31, Dar es Salaam, Tanzanija)
Tanzanijska poduzetnica koja osnažuje poljoprivrednike diljem Afrike
Fengru Lin (34, Singapur)Vizionarka iz Singapura koja proizvodi alternativno mlijeko od matičnih stanica
Magdalena Jüngst i Tim Jäger (29 i 30, München, Njemačka)
Inventivni dvojac koji stoji iza održive, dopunjive boce koja vodi daje različite okuse
Mustapha Diyaol-Haqq (22, Accra, Gana)
Koder za računalne programe iz Gane koji vodi brigu o poljoprivrednim inovacijama
Nick Berry (34, Kingscote, Australija)
Inženjer koji vodi Australiju prema poljoprivredi bez kemikalija
Farah Emara (31 - Giza, Egipat)
Egipatska poduzetnica koja revolucionira lanac opskrbe hranom
PIONIRI UGOSTITELJSTVA (HOSPITALITY PIONEERS)
Zineb Hattab (32, Zürich, Švicarska – iz Španjolske i Maroka)
Zagovornica hrane biljnog podrijetla koja podržava bolje radne uvjete i destigmatizira veganstvo
Michael Elégbèdé (32, Lagos, Nigerija)
Nigerijski chef koji promovira ponos na autohtone sastojke i jela
Debora Fadul (36, Guatemala City, Gvatemala)
Chefica koji predvodi inovativnu gvatemalsku gastronomiju
Mette Brink Søberg (32, Kopenhagen, Danska)
Kreativni i progresivni um koji stoji iza revolucionarnog restorana Noma
Jackwing Yao, Lola Liu i Tiger Liang (31, 30 i 27, Guangzhou i Shenzhen, Kina)
Barmenski trojac koji donosi kinesku kulturu u modernu miksologiju
Javier Rivero Yarza (31, Tolosa, Baskoja, Španjolska)
Baskijski chef i ugostitelj koji stavlja male poljoprivrednike na prvo mjesto i u središte svoje gastronomije
Mmabatho Molefe (27, Cape Town, Južnoafrička Republika)
Južnoafrička chefica koja se zalaže za crne žene i pobija zablude o autohtonoj kuhinji
Santiago Lastra (32, London, UK - iz Meksika)
Meksički chef koji osnažuje novu generaciju kuhara, zanatlija i proizvođača
ZNANSTVENI INOVATORI (SCIENCE INNOVATORS)
Sara i Max Marquart (33 i 36, München, Njemačka)
Njemački par koji rabi tehnologiju fermentacije za stvaranje čokolade bez kakaa
Risha Jasmine Nathan (34, New Delhi, Indija)
Indijska znanstvenica koji pročišćava vodu korom voća i povrća
Nidiya Kusmaya (30, Sukabumi, Indonezija)
Indonežanska tekstilna umjetnica koja pretvara otpad od hrane u odjeću
Jessica Bogard (34, Brisbane, Australija)
Nepokolebljiva stručnjakinja za prehranu koja se bori za bolje globalno zdravlje i prehranu
Gregory Constantine i Stafford Sheehan (33 i 33, New York, SAD)
Dvojac koji zrak pretvara u alkohol kako bi se smanjile emisije ugljika
Verleen Goh (35, Singapur)
Singapurska znanstvenica koja stvara probiotička vlakna za jačanje zdravlja i imuniteta crijeva
Asrar Damdam (29, Jeddah, Saudijska Arabija)
Saudijski znanstvenik koji produljuje rok trajanja svježe hrane najsuvremenijom tehnologijom
Eneko Axpe (35, San Francisco, SAD – iz Španjolske)
Gastrofizičar u potrazi za održivijim prehrambenim sustavima
EDUKATORI KOJI POTIČU SIGURNOST STUDENATA U SEBE (EMPOWERING EDUCATORS)
Elizabeth Yorke i Anusha Murthy (29 i 30, Bangalore, Indija)
Inovativni mislioci koji pokreću razgovor o indijskim prehrambenim sustavima
Yi Jun Loh (29, Kuala Lumpur, Malezija)
Karizmatični komunikator koji svijet podučava o azijskoj kuhinji
Vinesh Johny (33, Bangalore, India)
Indijski pionir koji slavi slastičarsku umjetnost
Chloé Charles (35, Pariz, Francuska)
Klasično školovana chefica koja se upušta u koštac s gastronomskim statusom quo
Charles Michel (36, Bogotá, Kolumbija – iz Francuske)
Kolumbijski vizionar koji povezuje svijet putem hrane
Arielle Johnson (35, New York, SAD)Znanstvenica i pedagog koja istražuje naše razumijevanje okusa
PODUZETNIČKI KREATIVCI (ENTREPRENEURIAL CREATIVES)
Dinara Kasko (33, Karkiv, Ukrajina)
Ukrajinska slastičarka koja je pokrenula slastičarsku revoluciju
Oscar Ekponimo (36, Abuja, Nigerija)
Softverski inženjer koji omogućuje da ostaci hrane dođu do gladnih
Travin Singh (31, Singapur)
Pretvara kruh u pivo uz očuvanje okoliša
Mariana da Silva Vasconcelos (30, Campinas, Brazil)
Kći brazilskih farmera koja rabi tehnologiju za povećanje produktivnosti usjeva
Caroline Cotto (29, Oakland, SAD)
Poduzetnica koja održivost hrane uzima u svoje ruke
Camila Fiol Stephens (34, Santiago, Čile)
Čileanska slastičarka koja nadahnjuje mlade generacije novim kombinacijama okusa
Juan Pablo Medina (29, Kopenhagen, Danska - iz Kolumbije)
Kolumbijski poduzetnik koji obnavlja kavu za bolju budućnost
IZNIMNO INOVATIVNI PROIZVOĐAČI/UZGAJIVAČI (GAMECHANGING PRODUCERS)
Yu Hsuan Cheng (34, Taipei)
Talentirani čokoladar koji svijet upoznaje s tajvanskim okusima
Rosanna Gahler (25, Alt Madlitz, Njemačka)
Njemačka istraživačica koja pronalazi rješenja za regenerativnu poljoprivredu
Dharath ‘Tot’ Hoonchamlong (29, Bangkok, Tajland)
Zero-waste edukator iz Bangkoka koji preispituje posao s pićima
Martin Texier (32, Saint-Julien-en-Saint-Alban, Francuska)
Francuski vinar, zagovornik minimalnih intervencija u proizvodnji, koji promiče granice vrijednosti zanatskog posla
Corrado Paternò Castello (30, Catania, Italija)
Talijanski poduzetnik koji zagovara male održive proizvođače
Jessica Naomi Fong (31, Hong Kong)
Zagovornica vertikalne poljoprivrede koja Hong Kong opskrbljuje svježim lokalnim namirnicama
Pol Contreras Vilapriñó (36, Ezcaray, Španjolska)Višestruko talentirani kuharski profesionalac koji otkriva tajne čokolade
Rahaf Allymoni (29, Amsterdam, Nizozemska - Sirija)
Sirijska inovatorica koja pretvara otpad u sljedeću alternativu kavi
AKTIVISTI KOJI PREDSTAVLJAJU PRIMJER DRUGIMA (TRAILBLAZING ACTIVISTS)
Alpha Sennon (35, Siparia, Trinidad i Tobago)
Edukator koji nadahnjuje sljedeću generaciju održivih poljoprivrednika
Nicola Kagoro (33, Harare, Zimbabwe – iz SAD-a)
Zimbabveanska chefica koja se suprostavlja percepciji veganske kuhinje
Zacarias González (37, New York, SAD)
Umjetnik koji je postao chef i promovira Bipoc i queer pojedince u kulinarskom prostoru
Jenny Dorsey (31, Los Angeles, SAD – iz Kine)
Kinesko-američka chefica koja mijenja svijet jednim po jednim razgovorom
Lefteris Arapakis (28, Pirej, Grčka)
Ribič koji je postao učitelj i bavi se problemom onečišćenja oceana
Nidhi Pant (29, Mumbai, Indija)
Znanstvenica koja je usmjerena na zajednicu i obučava žene održivoj poljoprivredi