FOTOGRAFIJA: DAMIR FABIJANIĆ
Kaštelanski crljenak (tribidrag), jedna od najstarijih hrvatskih vinskih sorata, u SAD-u proslavljena kao zinfandel, a potom vraćena u domovinu pod izvornim nazivom, udomila se i na mjestu gdje je ne bi očekivali ni najoptimističniji vinari – na južnoj strani glasovite Oleander terase, upravo ispred Zinfandel's restorana zagrebačkog Hotela Esplanade. Ne samo što se udomila, nego je vrlo brižnim ekološkim uzgojem taj mini-vinograd, lani dao prve plodove, nakon čega je uslijedio pravi pothvat: od crljenka ili zinfandela proizvedene su prve butelje vina.
Još se jednom potvrdilo da je kultni zagrebački hotel u svojoj gotovo stogodišnjoj povijesti uvijek znao odabrati vrhunske partnere i suradnike s kojima je gradio ekskluzivnu gastronomsku i vinsku ponudu. Ovaj put bio je to Vlado Krauthaker, doajen hrvatskog vinarstva i vlasnik istoimenog vinskog brenda u Kutjevu, koji je specijalno za Hotel Esplanade buteljirao limitiranu kolekciju vina Zinfandel, od grožđa ubranog s trsova koje je darovao hotelu.