FOTOGRAFIJE: DAMIR FABIJANIĆ
Podsjetimo se:
https://www.iceipice.hr/hr/clanak/jesenski-peljeski-pjati
https://www.iceipice.hr/hr/clanak/mala-riba-velikih-mogucnosti
https://www.iceipice.hr/hr/clanak/otok-na-poluotoku
…
Već i najbržim pregledom po (starim) časopisima Iće&piće jednostavno ćemo zaključiti da je najčešće predstavljeni kuharski majstor, kuhar i(li) chef (kako hoćete), u našem časopisu - Ante (Toni) Bjelančić. Bjelko za prijatelje.
Odmah je jasno da takva prisutnost u časopisu mora ima imati i logični razlog. Ako se za dobrog kuhara kaže da ima dobru ruku, onda za Tonija možemo reći da ima dvije dobre ruke! Jednu za tradicionalnu spizu, a drugu za fine dining.
U kolopletu Bjelkovog iskustva, neprekidno se nadmeću iskonsko gastronomsko iskustvo podneblja gdje se rodio i odrastao, te proživljenih i usvojenih internacionalnih iskustava Amerike i Europe (London, Stavanger, Beč, …).
Svo to iskustvo sintetizirao je u gastronomsku priču Gastro mare u Kobašu, nedaleko Stona, koju drži godinama. Čak i ove 2020. corona godine, kad je južni Jadran opustio. Privezište za brodove ispred restorana omogućava idealno gastronomsko opuštanje za moreplovce, a cestom koja kreće od Stona, vodi duž Stonskog kanala i kod Broca započinje vijuganje do Kobaša, dolazi se automobilom. Bilo da ste na dolasku ili povratku u Dubrovnik, to je destinacija koja konkurira poznatoj Malostonskoj gastronomskoj ponudi.
Uz mlađu ekipu (Maja&Co) koja mu daje pravu podršku, Bjelko će vam ponuditi ribu iz vlastitog ulova serviranu uz lokalne namirnice. Ipak, preporučamo, menu ostavite po strani i prepustite se chefu.
U ovo mirno doba godine, kad nema lutajućih turista, iskoristite priliku što je Ante Bjelančić obustavio svoj uobičajen zimski inozemni odlazak i nastavlja kuharsku priču u mjestu svojeg ishodišta - Kobašu. Potražite ga (preporučamo uz najavu) i doživite izuzetnu gastronomsku priču. Smjestite se uz dugački radni stol-šank i gledajte kako nastaju sve te delicije, baš ispred vas.
Opustite se i prepustite…