Iće i piće

Maredo Grill započeo s posebnim naglašavanjem prvih 4 slova u nazivu (Mare)

Damir Fabijanić

FOTOGRAFIJE: DAMIR FABIJANIĆ

Konačno i dobra vijest. U doba kad se hrvatska restoranska scena polako urušava zbog globalne pandemije (koja ionako osjetljivo poslovanje ugostitelja čini još težima), pojavila se izuzetno optimistična informacija na zagrebačkoj sceni - renomirani restoran s novim konceptom.

U restoranu Maredo (grill) odlučili su sljubiti meso s ribom. Ne na istom tanjuru, dakako! Naime u ovom zagrebačkom restoranu s dugačkom tradicijom grilla, od sad se nudi i (morska) riba. I to ne bilo kakva riba!

Restoranska grupacija u koju spada i Maredo, osigurala je izuzetnu logistiku nabave ribe kroz direktan otkup divlje ribe ribara i koća iz zadarskog arhipelaga, a ulogu savjetnika u kuhinji i preuzeo renomirani chef Mario Mihelj uz dva provjereno iskusna kuhara. Mihelj već tri i pol godine vodi kuhinju El Tora, jednog od najuspješnijih restorana moderne kuhinje (koji je dio iste grupacije). No u ovom slučaju njegov prijedlog bio je da riblja ponuda ostane u stilu baznog Maredo koncepta, da se ponudi i dvije vrste roštilja (i doslovno!) – mesni i riblji.

Vlastitim otkupom svježe i divlje ribe Maredo ima svakodnevno osigurane dnevne količine najsvježije i najkvalitetnije bijele ribe, prve i druge klase kao što kovač, škarpina, zubatac, pagar, orada, kaval i brancin, a Miheljev koncept, ovakve vrhunske namirnice još više ističe tradicionalnim jednostavnim pripremama, kao što to domaći gosti tradicionalisti najviše vole.

“Svako jutro dobivam fotografije ulova, odabirem iz te ponude, ubrzo dočekamo ribu kod nas i već znamo što će se taj dan kuhati kao dnevno jelo. Naime, neka jela su stalna na meniju, a neka su dnevna. Riba je kao namirnica jako zahvalna, ali mora se imati znanja što s kojom ribom raditi i na koji je način obraditi” kaže chef Mihelj.

Naravno, ponuda ribe nije samo na gradele, već i lešo ili u gregadi. Po narudžbi unaprijed se priprema i brudet od ugora, murine, kirnje i škarpine. Tu su još hobotnice, sipe i lignje kojima upravo kreće sezona (klasična jela poput hobotnice na salatu, rižoto od liganja ili pak jadranske lignje na žaru). Veseli nas i ponuda hrskavog predjela fritto misto (od razne pržene sitne ribe).

Riblji meni u Maredu po konceptu je tradicionalan, ali raznolik i zanimljiv, a i sezonski će se mijenjati.

Uvodna fotografija odlično ilustrira pojam divlje ribe (neka vas ne uplaše zubi zubaca), a na vama ostaje da provjerite razliku u Maredo ponudi u odnosu na ostale restorane gdje je riba iz uzgoja postala standard.

U doba epidemioloških ograničenja logičan je slijed isprobati ponudu Mareda za kvalitetan ručak, poslovni ili obiteljski.

Restoran MAREdo vas očekuje.