Iće i piće

Vino u počast ocu

Željko Žutelija

FOTOGRAFIJE: DAMIR FABIJANIĆ

Vinovoj lozi i tradiciji zajednički su duboki korijeni. Obiteljskim primjerom to su potvrdili Albert i Nikola Benvenuti, nasljednici i vlasnici Vinarije Benvenuti. Svoju novu liniju vina, koja nasljeđuje ediciju Anno Domini, nagrađenu mnogim domaćim i inozemnim priznanjima, posvetili su ocu i nazvali je Livio Benvenuti. Tom su gestom odali počast preminulom ocu Liviju, utemeljitelju jedne od najpoznatijih istarskih vinarija. Albert i Nikola, koji u pitoresknom mjestašcu Kaldir nedaleko od Motovuna danas vode Vinariju Benvenuti, u vinskom su poslu stasavali uz oca koji je nastavio put svojih predaka, a ljubav prema vinovoj lozi i vinu prenio na sinove.

Nova etiketa malvazije i terana Livio Benvenuti predstavljena je na domjenku u razvedenim prostorima uzorno uređenog obiteljskog imanja, uz posluženje izvrsnih istarskih delicija, od pršuta i sira, do kamenica, rižota sa šparogama, domaćih kobasica i mnogih drugih specijaliteta. Oko 150 uzvanika, znatnim dijelom prijatelja obitelji i poštovatelja vrhunskih vina, uživalo je u posebnom ugođaju kojeg nisu remetili ni prijeteći oblaci prevrtljiva proljeća. Oni koji dugo poznaju Benvenutijeve nisu skrivali divljenje prema svemu što su tijekom dvaju desetljeća stvorili iznimno vrijedni članovi obitelji u kojoj je gospođa Mirjana Benvenuti, majka Alberta i Nikole, u simbolično-tradicionalnom smislu preuzela počasno mjesto koje je za života pripadalo Liviju. Nekad skromno imanje uređeno je u svakom detalju i prošireno za mnoge sadržaje, ali je zadržalo istarski duh, lišen bilo kakve razmetljivosti i isticanja uspješnosti poslovanja.

Dvadeset godina nakon skromnih i opreznih početaka buteljiranja prvih 1000 boca malvazije s etiketom Benvenuti, Albert i Nikola – planski i postupno – razvijaju svoj vinski brend temeljen na dvjema autohtonim istarskim sortama, malvaziji i teranu. S početnih nekoliko hektara vinograda proširili su se na 22 hektara, ne nekoliko izvrsnih položaja izloženih suncu i provjetravanju, zaštićenih od vremenskih nepogoda. Kaldir je od davnina poznat kao posebna mikrolokacija iznimno pogodna za povrtlarstvo i voćarstvo, a osobito vinogradarstvo. Benvenutijevi su na pravi način iskoristili prirodne pogodnosti i na godinu proizvode do 150 000 boca vina koje se, osim na domaćem tržištu, prodaje u desetak zemalja u svijetu.

Vino posvećeno Liviju Benvenutiju pokazuje da su njegovi nasljednici, kao i vinova loza, duboko ukorijenjeni u tlo iz kojeg – uz mnogo truda - izrastaju plodovi njihove poslovne uspješnosti.