Nabucco, Aida, Requiem, Ottelo, Falstaff, Rigoletto, Il trovatore, La traviata… prve su asocijacije na Verdija. No, kao i svi pravi Talijani, Giuseppe Verdi obožavao je hranu, a naročito domaće namirnice i jednostavna jela iz svojeg kraja.
Poziv u Kul(inarski) IN(stitut) iz Siska glasio je ovako:
MEĐUNARODNI TJEDAN TALIJANSKE GASTRONOMIJE
Kulinarske razglednice iz Parme, UNESCO-ovog grada kreativne gastronomije
Neraskidiva veza tradicije i suvremenosti priča je o uvijek inovativnoj i kreativnoj talijanskoj kuhinji. Kulinarski show vodit će poznata talijanska chefica ISA MAZZOCCHI, čiji restoran La Palta je nagrađen Michelinovom zvjezdicom, a Fabio Amadei, profesor povijesti i kulture talijanske gastronomije, Talijanske kulinarske akademije ALMA, predstavit će magičnu vezu Emilie-Romagne, skladatelja Giuseppe Verdia i umjetnosti kuhanja.
Međunarodni tjedan talijanske gastronomije svečanost je koja se istovremeno održava u preko sto zemalja svijeta. Zajedničko slavlje i promocija talijanske kuhinje, vina, slastica te ostalih vrhunskih proizvoda gurmanske Italije rezultirala je nebrojenim izložbama, degustacijama, kulinarskim showovima i predstavljanjima najnovijih gastronomskih trendova ove svjetske kulinarske prijestolnice.
VRIJEME KULINARSKOG SHOWA: četvrtak, 23.11.2017., od 19 do 21 sat
MJESTO DOGAĐANJA: Kulinarski Institut Kul IN, Capraška ulica 12, Sisak
Kao dio svečanosti Međunarodnog tjedna talijanske gastronomije koji se po prvi puta održao u Hrvatskoj, u partnerstvu Veleposlanstva Italije, Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu, Talijanskog instituta za kulturu, Talijanske kulinarske akademije ALMA i Kulinarskog Instituta Kul IN, kulinarsko umijeće chefice Ise Mazzocchi i gastronomska tradicija Parme privukla je dvjesto posjetitelja koji su imali priliku uživati u izvornim talijanskim proizvodima i recepturama.
Isa Mazzocchi provela je četiri dana u Kulinarskom Institutu Kul IN te je za potrebe prezentacije surađivala s mladim kuharima, koji su joj približili hrvatsku gastronomiju. Oduševila se proizvodima i kuhinjom: U Hrvatskoj gastronomiji je ogroman potencijal i nadam se da će se nastaviti razvijati i napredovati u smjeru očuvanja lokalnih proizvoda i recepata, a posebno mi je drago kad vidim toliku strast i želju za učenjem kod mladih. Istinski sam uživala u ovom putovanju, puno sam toga naučila i otkrila.
Iz bogate riznice talijanske kulture, upravo je Giuseppe Verdi izabran kao poveznica glazbe i gastronomije koje traju do danas. Verdi je rođen kraj mjesta Busseto, blizu Parme, kao sin krčmara i pletilje. Od rane dobi pokazao je izuzetan glazbeni talent, a sa samo 34 godine postigao je međunarodnu slavu kao skladatelj.
Giuseppe Verdi u svojoj gastronomskoj introvertitranosti i sklonosti domaćoj, jednostavnoj hrani, nikad nije krio svoje oduševljenje upravo prema specifičnoj namirnici kao što je Spalla Cotta di San Secondo, sušena svinjska plećka (špaleta) iz predjela Baasa Parmese, kraj Parme, iz mjesta San Secondo središta proizvodnje spalle, koja se u zapisima spominje već 1170. g
Ostale su zapisane njegove upute obitelji Ricordi, kojima je iz svoje vile u Sant'Agata kao poklon poslao obožavanu špaletu:
Zajedno s ovim pismom dobit ćete vlakom paket koji sadrži dvije svinjeće plećke San Secondo, jedan za vas osobno, te za cijelu obitelj Ricordi, pa izaberite koja vam se sviđa i svakako zapamtite: prvo ju odsolite u toploj vodi dva sata. Zatim je stavite u hladnu vodu, polako zagrijavajte i kuhajte 3-6 sati, ovisno o veličini. Da biste provjerili je li dovoljno kuhana, upotrijebite čačkalicu da biste napravili rupu. Ako je lako napraviti, to znači da je kuhana, te svakako pripazite da ju ne prekuhate. Naposljetku ju položite u vlastiti sok i zatim poslužite.
Maestro je obožavao jesti upravo skuhanu, toplu šunku.
Vrijedilo je pogledati pripremu tih tradicionalnih jela Emilia-Romagne (od kojih dajemo i 2 recepta) pod vještim rukama Ise Mazzocchi u Kulinarskom Instituitu Kul IN.
Onima koji dobro poznaju talijansku kulturu, znaju da navedenim imenima opernih dijela na početku članka, na jedan drugi kulturološki način slažu se imena tortellini, cappeletti, capellacci, anolini… predstavnika talijanske pašte od Piacenze, Bologne, Ravenne, Farrare do Riminija, širom regije Emilia-Romagna.