Iće i piće

Storia di Mirabilia u gradu ljubavi (2.dio)

Damir Fabijanić

Mirabilia projekt (www.mirabilianetwork.eu/en/), kroz 13 talijanskih gospodarskih komora povezuje i promovira zajedničku priču talijanskih lokacija pod zaštitom UNESCO-a sa brendiranim tekstovima dobrodošlice: Bari (Povijest, talent i poduzetništvo), Caserta (Terra Felix – Zemlja sreće), Genova (Zdanja koja dočekuju goste kao u 16. stoljeću), Matera (Neočekivana arhitektura u kraškim stijenama), Messina (Liparski otoci: sedam bisera Mediterana), Molise (Od planina do obale kroz netaknutu prirodu), Pavia (Milenijski grad), Perugia (Blaga zelene Umbrije), Potenza (Blaga parka Pollino), Ragusa (Čudesa kraja kojeg treba otkriti), Cinque Terre i Portovenere (Ambijantalno nasljeđe), Udine (Arheološka baština i netaknuta priroda), te Verona (Grad ljubavi).

Ponovili smo uvod i u ovom drugom dijelu, da nastavimo u istom kontekstu. Mirabilia nam predstavlja Veronu i okolicu. Uspješno.

Utorak

Ranojutarnji odlazak za mjesto Malcesine, na obali Lago di Garda. Pristup jezeru po prekrasnom danu, u krajoliku obojenom jeseni, bez gužve i zvukova turističke sezone, polako otvara vizure iznenađujuće velikog jezera koje djeluje poput pravog mora. Sve je naglašeno vegetacijom, među kojom masline pojačavaju dojam i klimu Mediterana. Planine prema sjeveru, ostaju klimatski bedem koji čuva jezero od hladnoća sjevera, a dopuštaju mediteranskoj klimi da se zaustavi na njemu. Iz daljine prepoznatljivi simbol mjesta Malcesine (www.comunemalcesine.it) jest dvorac Malcesine s karakterističnim zidinama i tornjem koji nadvisuje krajolik.

Monte Baldo, masline i snijeg


Ovdje je polazna postaja žičare (Funivia Malcesine.Monte Baldo) koja uzdiže turiste na Monte Baldo (1798m) sa čijeg se vrha se pruža senzacionalan pogled na jezero i okolicu. Imali smo sreću, da nam je prekjučerašnja kiša omogućila vidik koji je moguć tek nekoliko dana godišnje da se mogu vidjeti početci Apeninskog lanca prema jugu. Ova panoramska žičara (www.funiviedelbaldo.it) i pri samom usponu (i silasku, naravno) omogućava odličan pogled, obzirom da se kabina rotira i tako pruža mogućnost svima da uživaju u pogledu.

U ovo jesensko doba, dosta je šetača, ali i planinara i biciklista koji se planinskim stazama spuštaju natrag do jezera ili na drugu stranu planine. U promotivnom filmu vidjeli smo kako isti krajolik izgleda pokriven snijegom, a izuzetan doživljaj stvaraju maslinici koji se izdižu nekoliko stotina metara nad jezerom i zaista čine nevjerojatan spoj susjednih klima. Za eno-gastronomsku ponudu ne brinite: Locanda Ristorante Bar Baita dei Forti (www.baitadeiforti.com) nudi brojne delicije.

Vinarija Zeni, Bardolino


Na istočnoj obali Lago di Garda, smještena je poznata vinska regija Bardolino (kao i istoimeno, poznato crno vino, koje se radi uglavnom iz 3 autohtone sorte Corvina, Rondinella i Molinara). Posjećujemo obiteljsku vinariju Zeni (www.zeni.it), koja, uz impresivan podrum i sjajna vina, ima lijep i edukativan muzej vina, te izuzetno interesantnu olfaktornu (mirisnu) galeriju.

Vinarija Zeni je obiteljska vinarija koju je osnovao Bartolomeo Zeni još 1870. Godine i koji je, prevozeći karakterističnu robu tog kraja (ribu, maslinovo ulje i vino), postao trgovac i posebno se posvetio onom što je najbolje poznavao – vinu. Vinariju danas vodi Gaetano, nazvan Nino, koji je sa svojim ujakom Ernestom spoznao kako proširiti tržište(naročito u inozemstvu) i zato promijenio filozofiju tvrtke – napustivši naviku miješanja grožđa iz različitih vinograda, uz daljnje inzistiranje na kvaliteti.

Zadržavši autohtone sorte (Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara, Oseleta, Garganega i Trebbiano), primjerene podneblju i terroiru, uz minimalno ućešće internacionalnih sorti (Cabernet Sauvignon, Merlot and Chardonnay) za proizvodnju IGT (Indicazione Geografica Tipica) etiketa koje ne spadaju u DOC (Denominazione di Origine Controlata) i DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kategorije.

Podrum pod zemljom prostire se na 1400 m2, a hrastove bačve (zapremina od 225 l do 156 hl!) uglavnom su od francuskog hrasta (ali i slavonskog!). Vinske etikete su podijeljene u nekoliko kategorija: Spumanti (pjenušava), Classici (standardne ponuda lokalnih sorti), Speciali (posebni izbor i istraživanje Nina Zenija), Vigne Alte (iz najboljeg grožđa pojedinih vinograda), Bardolino DOCG Classico Superiore (najbolje grožđe posebnih vinograda odležanih najmanje godinu dana u slavonskom hrastu), Amarone della Valpolicella (tipičnametoda Amarone iz Valpolicelle), Valpolicella Doc Superiore Ripasso Marogne (uz kratotrajnu sekundarnu fermentaciju, karakterističnu za Amarone), te Vini Dolci (slatka vina poput Recioto).

Muzej vina uključuje informacije i artefakte iz uzgoja loze, prerade grožđa, proizvodnje vina, alate te vinsku povijest.

Olfaktorna galerija prva je takvog tipa u Italiji u kojem posjetioci mogu ispitati svoje poznavanje karakterističnih mirisa (14 mirisa za prepoznavanje), toliko važnih za procjenu karakteristike vina. Posjetioci provjeravaju zapisati svoje mišljenje, te kasnije provjeriti svoja osjetila u raspoznavanju ovog pomalo zanemarenog osjeta.

Uljara Turri


U neposrednoj blizini vinarije Zeni, posjetili smo i uljaru Turri (www.turri.com). Kao i svugdje gdje smo bili u posjeti, obiteljska tradicija ili poduzetni duh novih vlasnika, poštuje najbolje iz povijesti (stoljetna iskustva) i uključuje najbolje iz modernog doba (tehnologija). Tako i ovdje, gdje se prerađuje maslinovo ulje jednostavnog, općeg naziva – ulje Garda.

Kao što su stari rekli chi vuol tutte le olive non ha tutto l’olio (onaj tko želi sve masline, ne može imati svo ulje) - selekcija plodova čini ulje kvalitetnim. Giuseppe Solitro još je 1897. pisao o ručnom sakupljanju (selekciji) maslina u pletenim košarama ili (češće u Torriju) kožnim vrećama koje i danas izgledaju slično.

I iako je talijanski pjesnikGiovanni Pascoli napisao da masline trebaju samo zrak, sunce i vrijeme, domaćini dodaju da uz to (ipak) treba i određen tip tla, adekvatna klima i ponajviše – poštovanje prema drvu masline i njenom plodu.

Sjajna zakuska plodova i proizvoda vinarije Turri, kao i jela napravljena od njih, potvrđuju završni dojam – masline, plemenite biljke i ploda.

Villa Cordevigo


Dan i program završava u vili Cordevigo (www.villacordevigo.it) u neposrednoj blizini Lago di Garda. Potpuno obnovljena vila iz 18. st. idealna je scena za odlazak dnevnog svjetla. Elegencija i ugoda, vinski podrum. raskošni saloni, bar, ugodne sobe, i ostali sadržaji ovog Wine Relaisa, pravo je mjesto za odmor.

Vinski podrum dio je vinarije Vigneti Villabella (www.vignetivillabella.com), osnovane prije 40 godina. U vinariji se proizvode sva vrhunska klasična D.O.C i D.O.C.G. vina veronskog područja, kao što su Bardolino, Chiaretto, Valpolicella, Ripasso i Amarone, Lugana, Custoza, Soave i Garda. Crus Villa Cordevigo dopunjuje ponudu. Smještena je upravo u srcu gospodarstava Villa Cordevigo domaine u Cavaion Veronese, vinogradarskoj i prirodnoj oazi koja je organskog uzgoja. Postojećim 10 ha u organskom uzgoju, uskoro će se pridružiti daljnjih 13 hektara.

Luksuzni restoran L’ Oseleta (www.ristoranteoseleta.it) s 1 Michelin zvjezdicom završetak je eno-gastronomske ponude dana. Restoran simpatičnog imena (ptičica, ali ujedno i neziv rijetke sorte grožđa). Virtuozni chef Giuseppe D'Aquino izabrao je i spario je:

  - tartar od pijemontskog goveda fassone, umak od tune, kapare s otoka Pantelleria s vinom Villa Cordevigo Chardonnay, Vigneti Villabella

  - domaći tortelli punjeni burratom, kremom od parmezana, lješnjakom, balsamicom iz Modene s istim vinom Chardonnayom

  - obrazi od goveda fassone, umakom od crnog Cordevigo vina, paštrnakom divljim zelenim povrćem i kokosom s vinom Villa Cordevigo Rosso, Vigneti Villabella

  - desert uz vino passito Fiordilej, Vigneti Villabella

Nakon sjajne večere i digestiva, autobus nas je (srećom) odveo u hotel.

Srijeda


Kako to nalaže tradicija sjeverne Italije, od Trsta (Caffè degli Specchi) i Padove (Pedrocchi Café), pa nadalje, svratili smo u malu proizvodnju/pržionicu kave Caffé Roen (cafferoen.it/). Uz mirise prženja kave, degustiramo kombinacije arabice i robuste i (ponovo) se konzervativno odlučujemo za 100% arabicu. I ponovni respekt pravljenju smjese za pravu talijansku kavu na savršenom aparatu.

Cantina Valpolicella di Negrar


Slijedi put prema Negraru i njegovom vinskom podrumu - Cantina Valpolicella di Negrar (www.cantinanegrar.it) i odmah pogled na berbu na susjednom brdu vidimo iz same vinarije. Vinarija se ponosi grbom s mletačkim lavom kojim pokazuju pripadnost Serenissimi od 16st.

Ovdje, na izvoru Amaronea, kako stoji u materijalima vinarije, publici se, na vrlo upečatljivi način, prikazuju načini sušenja grožđa. Tradicionalna Valpolicella tehnika (talijanski appassimento) upotrebljava se ovdje još od doba starog rima kad je uvedena vinova loza u ovim krajevima. Svake godine Cantina Valpolicella di Negrar ovdje suši više od 2.000.000 kilograma grožđa ponajviše sorti Corvina, Corvinone i Rondinella.

Nakon ručnog branja grožđa (i selekcije) i stavljanja u male i lagane drvene sanduke, ostavljaju se oko 100 dana u dobro ventiliranim skladištima da se odmore, prije nego će se koristiti za izradu Amaronea i Reciota. Godine sušenja grožđa u ovoj vinariji, donijele su iskustva u zrenju i razvoju grožđa u tijeku vremena koje je ključni faktor. U prvih 60 dana izgubi se 40% težine i povećava se koncentrat šećera. Ubrzo zatim, počinju prevladavati biokemijski procesi pri kojima plemenita plijesan Botrytis cinerea napada grožđe, dodavajući glukozu zaokružuju i omogućavaju posebne arome vina. Posebno su ponosni i na svoju ripasso tehniku (tal. ponovo poći), kojom dobivaju Ripasso posebno kompleksnog bouqueta, kao i specifičan slatki Recioto.

Posebno je interesantan projekt Amarone Espressioni koji utjelovljuje filozofiju Cantine Valpolicella Negrar i rezultat je više od 10 godina istraživanja provedenih s Eksperimentalnim institutom za vinogradarstvo u Conegliano Veneto i Eksperimentalnim centrom za vinogradarstvo Provincije Verone. Cantina Valpolicella Negrar provodi istraživanja i prati razvoj tijekom cijele godine na lokalnom području već dugi niz godina i danas koristi te prednosti. Vinarija je i pozicionirana u srcu regije Valpolicella Classica te posjeduje vinograde u svih pet povijesnih područja doline - Negrar, San Pietro in Cariano, Sant'Ambrogio, Marano i Fumane - čime je omogućena promocija raznih terroira regije i njihovih neotkrivenih vrijednosti. Ova situacija im omogućuje i bolje razumijevanje važnosti baštine za postizanje dodatne vrijednosti proizvodima ove jedinstvene regije, čime nadilazi tradicionalno značenje pojma Amarone, koji su oduvijek označavale tehnike sušenja grožđa i domaću sortu grožđa.

VinaCantina Valpolicella di Negrar pod etiketom Domini Veneti pokazala su svoje vrline na ručku od:

  - pita od vrganja na podlozi od safrana s vinom Raudi Garganega Chardonnay IGT 2016

  - rižot radichio rosso veronese s vinom Valpolicella Ripasso DOC Classico Superiore Vigneti di Torbe 2014

  - pečene grudi od biserke (ptice) s umakom od Amaronea s povrćem s vinom Amarone della Valpolicella DOCG Classico 2013

  - Kolač punjen s vrućom čokoladom s vinom Recioto della Valpolicella DOCG Classico 2015

Što reći? Razvoj vinskog svijeta ne staje, znamenite vinske regije pojačavaju razvoj, ulažu u znanje i vizije.

Vinarija Masi


Nekako slučajno,šećer dolazi na kraju… Vinarija Masi (www.masi.it), kao najpoznatija vinarija sa liste na ovom putovanju, ostala je za kraj dana, programa i čitavog puta. Vinarija Masi (čit. Mazi) poznata je širom svijeta, po svojim vinima ponaprije, te po svojoj promotivnoj strategiji.

Povijest vinarije Masi, ujedno je i povijest obitelji Boscaini i njenih vinograda smještenih u Vaio dei Masi, maloj dolini u Valpolicelli, koju su kupili krajem XVIII stoljeća.
Sandro Boscaini, danas je predsjednik i direktor tvrtke, te vodi Masi uz pomoć svoje kćeri Alessandre, zadužene za prodaju i administraciju, a njegov sin Raffaele, voditelj je marketinga i koordinator tehničke grupe Masi, a brat Bruno, voditelj proizvodnje i pogona. Brat Mario ima svoje poslovanje, ali je i dalje dio Masi-ja i savjetnik uprave. Takva obiteljske tradicija izaziva strahopoštovanje i možemo samo zamisliti kako se stoljetna iskustva u pravljenju vina pretoče svake godine u boce koje putuju širom svijeta.

Jednako tako, Masi radi ekspanziju svojih vinogradarski posjeda najprije po Italiji (regije Valpolicella Classica te ostale dijelove Veneta, zatim istočno u Friuli, sjeveroistočno u Trentino), te na južnoamerički kontinent, u argentinsku dolinu Tupungato. Kvaliteta vina je neprikosnoveni kriterij neovisno o poziciji u kojoj se njihovo grožđe proizvodi, a vino radi.

APPAXXIMENTO Trademark predstavlja garanciju vrhunskih rezultata tehnoloških inovacija koje u tehnologiji Apassimento sušenja grožđa Masi vinima (do)daju najviši standard modernih vina s drevnim srcem. Igra riječi i slova (XXI) i simbolički garantira Masi izvrsnost u Appassimentu XXI. stoljeća.

Provjerena tradicionalnost prepoznaje se u načinu sušenja grožđa (tradicionalne sorte Valpolicella, Corvina, Rondinella i Molinara) u mjestu Gargagnago, gdje se u 12 potkrovnijh prostora, na okvirima od trstike (koja omogućava kontrolu grozdova i najbolju cirkulaciju zraka) suši grožđe tijekom zimskih mjeseci.

Masijeva posebnost u Apassimento tehnici, pretočena je u boce pune povijesti i osobnosti, u iznimno uzbudljiv asortiman etiketa. Masi nudi 5 tipova Amaronea i 3 Reciota, definitivno najširi i najspecijaliziraniji asortiman na međunarodnom tržištu, uz neka amblemska vina poput Campofiorina i cru verzija, Brolo Campofiorin Oro.

Rafiniranost svih prostora vinarije Masi, potpuno je u skladu s internacionalnom prepoznatljivosti i posebnosti dizajna i promocije kojom osvaja svijet. A njihova povezanost s umjetnošću i izbori Masi osoba godine, uključuju cijeli svijet na Masi pozornicu. Upravo je i Gambero Rosso proglasio Masi - Vinarijom 2018. godine!

Zaključak


Verona, grad i dio regije koji smo posjetili, daju tek naznake širine bogate ponude koju Italija nudi turistima i gurmanima. Italija je iznimno velika, ali upravo ovaj dio Veneta je i nama blizu. Vinski nazivi poznati s etiketa, uz brojne druge gastronomske delicije, dobivaju svoj puni smisao degustacijom na izvorištu, u scenografiji iznimne graditeljske baštine, kulture i prirodnih ljepota. Oduvijek bliska, talijanska (ne samo) eno-gastronomska kultura nam je svaki dan sve bliža, a njeno bogatstvo i razločitost nas potiču da ne oklijevamo. Salute!