Svima je znana priča o šniti (kriški) kruha namazanoj maslacem ili paštetom koja, kad ispadne iz ruke, baš uvijek padne na pod na namazani dio. Priča je naravno neistinita ili bar nije dokazana, ali nam se uvijek učini da je - baš tako. Možda je zato i Argeta uzela kao svoj službeni slogan: Dobra strana kruha.
Što je Argeta exclusive?
Da ponovimo. Počeci Argete, vodeće slovenske robne marke među paštetama, sežu u 1957. Uspjeh gradi na prirodnim sastojcima visoke kvalitete pašteta, koje odlikuje unikatan okus, mazivost i činjenica da ne upotrebljavaju konzervanse. Posebnost je u kategoriji prije svega to što Argeta ne nastaje u mesoprerađivačkoj industriji, nego se proizvodi od pravoga, visokokvalitetnog i pomno odabrana mesa bez kostiju i kože. Upotrebljavaju se samo prirodni začini, a cjelokupna je široka linija proizvoda bez glutena. To su razlozi zauzimanja vodećeg mjesta u kategoriji u regiji, a istodobno je na dobru putu do vodećeg mjesta i na tržištima Europske Unije.
S vizijom pomicanja granica u kategoriji na najvišu razinu, 2009. osmišljena je linija Argeta Exclusive, koja se zasniva na iznimnim sastojcima i potkraj svake godine proizvodi se prema novoj, unikatnoj recepturi. Karakter i osobni pečat glavnih kuhara restorana upravo je ono što Argeta želi sažeti u liniji pašteta Exclusive. Ambicija tako nije ništa manje nego odabranim sastojcima i nadahnućem majstora kuhinje stvarati iznimne okuse ograničenih serija pašteta koje kupci traže još dugo nakon rasprodaje zaliha.
Godine 2012. u suradnji s priznatim istarskim restoranom nastala jePašteta à la San Rocco, kombinacija mladoga goveđeg mesa, šparoga i sušene rajčice, a 2013. Pašteta à la Dvorec Zemono s poznatim slovenskim chefom Tomažem Kavčičem iz poznatog restorana Pri Lojzetu, s kombinacijom lososa, kardamoma i ružmarina. Godine 2014 ostvarena je suradnja s restoranom La Subida, u Cormonsu, Collio, na talijanskoj strani Goriških brda. Recept je osmislio Alessandro Gavagno, glavni kuhar i voditelj tog čuvenog restorana okrunjena Michelinovom zvjezdicom - jelenja pašteta s pistacijama, aromatičnim vjenčićem začina Bliskog istoka – koji se sastoji od crnog papra, korijandra, kardamoma i đumbira – te kapljicom izvrsnog prirodnog vinskog octa Sirk (koji se također tamo proizvodi). Godinu kasnije, ove tri kombinacije, povezuju se u zajedničku selekciju. Za 2016. izabran je Nikola Tadijanović, chef bujskog restorana Stari kaštel, koji je napravio Paštetu à la Stari kaštel koja spaja rafinirani okus dimljenog brancina s notom voća (kruška) i meda.