Dodjela nagrada i proglašenje nove liste The World’s 50 Best Restaurants za 2018, odnosno čitav tjedan događanja posvećen tome u baskijskome Bilbau, bili su prigoda za mnogobrojne susrete i razgovore. Jedan od njih bio je i onaj s Williamom Drewom, predsjednikom, odnosno glavnim urednikom organizacije 50 Best, s kojim sam za Iće & piće već razgovarao prije tri godine (kao i prije osam, s njegovim prethodnikom Nathanom Garnettom). No, otada se zbilo štošta, pa je bilo zanimljivo čuti neka mišljenja prvog čovjeka izbora 50 najboljih restorana svijeta.
Tu ću samo podsjetiti da je William Drew prije stupanja na ovu dužnost punih dvadeset godina bio novinar i urednik više publikacija, između ostaloga i Restaurant Magazinea, business to business magazina, inače idejnog začetnika koncepta 50 Best. Drew je bio urednikom visokoprofiliranog lifestyle magazina Arena, a potom i nekoliko britanskih i međunarodnih revija u kojima je i pisao na temu hrane i restorana. Jedna od privilegija funkcije koju danas obnaša jest i ta da je posjetio veliki broj restorana koji danas popunjavaju listu 50 Best, premda će sam reći da to i nije najzdravije za njegovu liniju.
Kako komentirate ovogodišnju Listu i što su za vas najzanimljiviji detalji s nje?
Vrlo smo zadovoljni kako Lista odražava gastronomski svijet. Svaki restoran koji se uspio plasirati među 50 najboljih, pa čak i oni na listi od 51. do 100. mjesta, zaslužuju pažnju gurmana. Među najuzbudljivijim momentima je i dodjela prve 50 Best BBVA stipendije, koja je pripala Jessie Liu iz Tajvana. To nam je vrlo važan projekt i Jesse je bila idealan kandidat za nagradu koja omogućava šest tjedana staža u restoranu Mugaritz chefa Andonija Luisa Aduriza u San Sebastiánu, inače devetome na ovogodišnjoj Listi, i šest tjedana u kuhinji Najbolje chefice svijeta 2016, Dominique Crenn, iz restorana Atelier Crenn u San Franciscu. Što se tiče zanimljivosti, na Listi uvijek ima iznenađenja, ali mislim da će komentatori najbolje definirati što je za njih iznenađenje.
Ako izuzmemo činjenicu da se svake godine mijenja oko četvrtina glasača, koji su glavni razlozi što je lista 50 Best posljednjih pet godina postala dinamičnija, posebno što se tiče vodećeg mjesta?
Mislim da je Lista oduvijek bila dinamična. Ona odražava promjene u svijetu hrane, u kojem se stalno otkrivaju novi restorani, nove kuhinje, novi chefovi, nove namirnice… Osim toga, komunikacija u svijetu sve je brža, a informacije šire dostupne negoli ikada prije, što sigurno pridonosi dinamičnosti Liste.
Nakon 17 izdanja liste 50 Best, koji su, prema vašem mišljenju, njezini najveći dosezi i koliko ona danas utječe na restoransku scenu u svijetu?
Mislim da je najvažnija stvar što je 50 Best uspio povezati kulinarski svijet, potaknuti najrazličitije suradnje, međusobne utjecaje i komunikaciju. Isto tako, upoznao je svjetske putnike-gurmane s novim kuhinjama, jelima i drukčijim iskustvima, prepoznao velike chefove i restoratere, prvenstveno zbog njihove nevjerojatne posvećenosti onome što rade, njihove vještine i kreativnosti. I što je najvažnije, držim da je 50 Best pomogao napretku gastronomskoga svijeta.
Već je godinama široko prihvaćeno da je lista 50 Best postala važna referentna točka pri opisima vodećih restorana svijeta. Jesu li njezina jednostavnost i prihvaćenost od strane najvažnijih chefova svijeta glavni razlog njezine popularnosti?
Jednostavnost je, naravno, važna. I ovo drugo također. Naime, ove je godine na dodjeli nagrada i proglašenju nove Liste bilo prisutno 49 od 50 chefova plasiranih restorana, pa čak i gotovo polovina chefova restorana plasiranih između 51. i 100. mjesta. To je snažan pokazatelj da chefovi vjeruju u Listu kao pozitivnu snagu, ne samo u smislu poslovnog potencijala za njihove restorane, već i kao nečeg što potiče suradnju, kao što je to rekao Massimo Bottura primajući nagradu kojom se njegov restoran vratio na mjesto br. 1.
Kako to da je za format uzet baš broj od 50 restorana i je li on podnio test vremena, odnosno je li dovoljan za izražavanje raznolikosti restorana širom svijeta?
Broj je originalno odabran vrlo spontano, kao izbor međunarodnih kontakata i prijatelja uredničke ekipe Restaurant Magazinea. Mislim da je dobro podnio test vremena, ponajviše zahvaljujući stalnoj evoluciji i preispitivanju sustava glasovanja, koji je postao znanstveniji, otporniji i pošteniji. To sve je podržano angažiranjem kuće Deloitte, kao neovisnog suca i kontrolora, koji provjerava rezultate, što je postalo iznimno važno kad je Lista stekla veliku popularnost. Točno je da broj od 50 restorana i nije tako velik kad se uzme u obzir cijeli svijet, pa zato objavljujemo i rezultate od 51. do 100. mjesta. Uz to, pokrenuli smo još dvije liste - Asia’s 50 Best Restaurants i Latin America’s 50 Best Restaurants, da bismo dublje zadrli u te kontinente i predstavili veću raznovrsnost. Obje su postigle veliki uspjeh u tim regijama.